Estére megszabadulunk az ónos esőtől

D KOM20141202007
2014.12.01. 21:56 Módosítva: 2014.12.02. 12:53
Több településen és a kistarcsai kórházban is elment az áram az ónos eső és jég okozta károk miatt, és Budapest több kerületéből is jelentettek áramingadozásokat. Több megyében is több utat teljesen lezártak. Délutánra azonban a meteorológiai szolgálat visszavonta a figyelmeztetéseket, estére szinte mindehol megszűnik az esőzés, havazás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd délután visszavonta az ónos eső miatt kiadott figyelmeztetéseket. A szolgálat még hajnalban kilenc megyére és Budapestre is figyelmeztetést adott ki.

Közölték: az északkeleti megyékben a ma délutáni, kora esti órákig síkvidéken nagyjából 5 centiméter vizes hó hullhat. Az ország más, 400-500 méter feletti részein, beleértve a Budai-hegység és a Dunántúl magasabban fekvő részeit, időszakos, gyenge ónos eső még kialakulhat. Az Alpokalján kis területen a délutáni óráktól a szerda reggeli órákig időszakos havazás, havaseső is lehet.

Az előrejelzés szerint estefelé egyre többfelé megszűnik a csapadék, éjszakától már csak elszórtan lehet kisebb eső, zápor. A hőmérséklet délután 0 és plusz 6, késő este mínusz 1 és plusz 5 Celsius-fok között alakul. Szerdára semmilyen veszélyes időjárási jelenség miatt nem adtak ki figyelmeztetést.

Sok helyen nincs áram

Több helyen az éjszaka után, még reggel is dolgoztak a katasztrófavédelem az ónos eső miatti károk felszámolásán – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője kedd hajnalban az MTI-vel.

Leszakadt felsővezeték Gödöllő mellett
Leszakadt felsővezeték Gödöllő mellett
Fotó: D.J. / Facebook

Hajdu Márton azt mondta: éjszaka Pest megyében volt a legkritikusabb a helyzet. Összesen 37 településen voltak problémák az áramellátással, 21 településen jkedd reggel sem volt áram – mondta a szóvivő. Az áramszünet a kistarcsai kórházat is érintette, ahol így tartalék áramforrásról kellett biztosítani az energiaellátást. Dobogókőn továbbra is fenntartják a melegedőhelyeket – tette hozzá Hajdu Márton. 

Répáshután, Ómassán, Bánkúton és Bükkszentkereszten összesen 680 fogyasztási helyen időszakosan nincs áramellátás az ónos eső miatt – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Hudák Andrea kedd délután.

Heves, Komárom-Esztergom és Pest megyében, valamint a fővárosban alakult operatív törzs a helyzet kezelésére.  

Teljes útzár több megyében

Több útszakaszon a fákon található vastag jégréteg miatt ágleszakadások és fakidőlések miatt kellett teljes útzárat bevezetni – közölte az Útinform. A délután egy órás helyzet a következő:

  • A reggeli órákban nagyfeszültségű vezeték szakadt le az M31-es autópályán, a teljes pályás korlátozás azonban mostanra már megszűnt, az út mindkét irányban járható. 
  • Az M0-s autóút péceli és üllői csomópontjai között a 110 km/órás sebességhatárt le kellett csökkenteni 60-ra, mivel a fákról és vezetékekről hulló jégcsapok kárt okozhatnak a gépjárművekben. 
  • Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Bükkben Répáshuta és Felsőtárkány, Ómassa és Mályinka, továbbá Bükkszentkereszt és Bükkszentlászló között továbbra is teljes útzár van a fakidőlések miatt.
  • Heves megyében, a Mátrában valamelyest javult a helyzet, Kékestető újra megközelíthető közúton, de a 24-es főúton Mátraháza és Parádsasvár között, a Felsőtárkány és Bükkszentkereszt közötti úton, illetve a 2408-as jelű mellékút Mátraszentimre és a 24-es főút közötti szakaszán továbbra is teljes útzár van van érvényben.
  • A legtöbb korlátozás Pest megyében van. A Pilisszentkereszt és Pilisszentlélek, a Szentendre és Visegrád között mellékút, a 3-as főút Kerepes és a mogyoródi elágazó közötti szakaszán, Dunakeszi és Gödöllő között Mogyoród térségében, Nagytarcsa és Isaszeg, Gödöllő és Valkó között, valamint a pilisszántói, dobogókői és nagykovácsi bekötőúton nem közlekedhetnek az autók, így utóbbi két település egyelőre országos közúton nem közelíthető meg.

Mogyoród áram nélkül

Valamelyest javult a helyzet a Pest megyei Mogyoródon, ahol hétfő este az elektromos vezetékek leszakadása miatt szinte sehol sem volt áram, ám reggelig a fogyasztóknak csak körülbelül 25 százalékát sikerült visszakapcsolni a hálózatba – tájékoztatta a nagyközség polgármestere kedden az MTI-t.

Paulovics Géza közölte: a szolgáltató szakemberei egész éjjel dolgoztak a hiba elhárításán, de a nehéz időjárási körülmények miatt csak részben jártak sikerrel. 

Ismét van áram például a polgármesteri hivatalban és az orvosi rendelőben, valamint a három óvoda közül kettőben, ám az iskolában még nincs, így keddre tanítási szünetet rendeltek el. Azoknak a gyerekeknek a felügyeletét, akiket a szülők nem tudtak elhelyezni, a művelődési házban oldják meg, ott áram és gáz is van – mondta a polgármester.

Több település sötétben

A fővárosban a Normafa, illetve a Svábhegy térségében jelezték a legtöbb problémát. Hétfő este 10 órakor azonban a VII., XIII., és XVII. kerületben is jeleztek áramkimaradást vagy áramingadozást. A XVI. kerületben, Rákosszentmihályon egy órán keresztül nem volt áram, utána visszajött.

Olvasóink szerint a XVII. kerületben teljesen elment az áram este 10 körül, a buszok és az autóvezetők is vaksötétben vezetnek, a jelzőlámpák nem működnek. A Pesti út végének teljesen szakaszán nem volt áram, ott is nagyjából egy óra alatt jött vissza. Több kerületben az internetszolgáltatással is problémák merültek fel olvasóink beszámolói szerint.

Áramkimaradások voltak és vannak Gödöllőn, Fóton, Nagytarcsán, Kistarcsán, Nagykovácsiban, Gyömrőn, Úriban és Gödön is.

Lassan megszűnik a csapadék

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint kedden borult lesz az ég.

Napközben még több helyen várható, de már csak kisebb eső, a Bakonyban és a Budai-hegyekben helyenként ónos eső, az északkeleti határvidéken havas eső, havazás is valószínű. Estefelé egyre többfelé megszűnik a csapadék, éjszakától már csak elszórtan lehet kisebb eső, zápor. A keleti, északkeleti szél néhol megélénkül. A hőmérséklet kora délután 0, +6, késő este -1, +5 fok között alakul.

„Mivel áram nincs, akinek nincs alternatív megoldása erre, annak fűtése sincsen. Tetőteraszról kinézve az egész völgy sötét. Ilyen még nem volt itt az elmúlt öt évben... Az erdőből ide hallatszik, hogy az ágak hogyan szakadnak le a fákról. Félelmetes" – írta egy olvasónk Nagykovácsiból, ahol este 7-kor a vízszolgáltatás is megszűnt.

A legsúlyosabb helyzet az időjárás miatt a Pilisszentkereszt–Dobogókő–Pilisszentlélek-háromszögben alakult ki, ezeken a településeken napközben nem volt áram, illetve az útra dőlt fák miatt közlekedni sem lehetett a környéken. Estére Pilisszentkereszten és Plilisszentléleken helyreállt az áramszolgáltatás a katasztrófavédelem által odaszállított aggregátoroknak köszönhetően. Kritikus a helyzet Gyöngyös és Eger körzetében is.

Dolgoznak a hiba elhárításán

Budapesten elsősorban a XII. kerületben vannak nagyobb kiterjedésű áramkimaradások, de egyedi hibák, egyedi vezetékleszakadások többfelé előfordulhatnak, mondta Boross Norbert, az Elmű szóvivője.

Az Elműnél sem tudtak pontos tájékoztatást adni, hogy mikorra áll helyre az áramszolgáltatás. Boross szerint a munka folyamatosan zajlik, az áramszolgáltató a katasztrófavédelem munkatársaival együtt dolgozik a károk felszámolásán, de a rossz időjárási körülmények megnehezítik a munkát. Egyes helyeken sikerül helyreállítani az áramszolgáltatást, de a károk folyamatosan jelentkeznek, akár a már mentesített területeken is.

Életveszélyes volt helyzet a Normafánál

A fák jegesedése miatt hétfőn életveszélyessé váltak a budai hegyvidéki területek és utak, és kedd reggel is veszélyes még a helyzet. A XII. kerületben, különösen a Normafánál, katasztrófahelyzet alakult ki a példátlan időjárási körülmények miatt.

Pokorni Zoltán polgármester kedd reggel az MTV-nek adott interjújában is azt kérte, hogy a Normafa környékén senki ne hagyja el otthonát, aki teheti, mert a fagy és a folyamatos eső miatt tovább nő a fákra nehezedő súly. Mint mondta, aki teheti, reggel se menjen munkába, és a környéken lévő óvodákba se vigyék be reggel a gyermekeket. A Normafánál kialakult helyzetről bővebben itt olvashat>>>

Munkatársunk este a helyszínnél járt, mint mondta, komplett fák dőltek ki, de a többiről is ágak hiányoznak, leszakadtak felsővezetékek, egyes szakaszokon nincs közvilágítás. Láthatóan több száz kilogrammnyi jég nyomja a fákat, az esti ködben ráadásul alig másfél méteres látótávolsággal kellett számolni.

A katasztrófavédelem szerint az Evetke utca és a Szanatórium utca is veszélyes, de tűzoltók dolgoznak a Mátyás király és az Ágnes úton, a Rácz Aladár, a Tatárvirág és a Fodor utcában, ahol kidőlt fákat visznek el. A kedd reggel lezárt budapesti utakról bővebben itt olvashat.

A Mátrában is veszélyes a helyzet

Igen rossz a közlekedési helyzet is az ország több pontján. Eljegesedett utakra, kidőlt fákra, lombkoronatörésekre is lehet számítani 400 méteres tengerszint feletti magasságnál. Jegesedés miatt teljes szélességében lezárták a Mátrakeresztestől a Mátrába vezető 2408-as számú utat. A kirándulókat is óvatosságra intik: megvastagodott jégtakaró borítja a fákat, így azok veszélyt jelenthetnek a kirándulókra. Az országban tapasztalható helyzetről bővebben>>>

Közel tíz órát vesztegeltek

Az ónos esőben lefagyott pálya és leszakadt felsővezetékek miatt több vonat sem tudott hosszú órákon át továbbmenni hétfőn este a Budapest és Újszász közötti vonalon. Volt olyan szerelvény, ami kilenc és fél óra veszteglés után indult tovább végül éjjel háromkor. Addigra a közelebb lakók közül sokan leszálltak Rákoshegynél, a messzebbre utazók viszont a vonaton várták ki a szerelvények elindulását, pótlóbuszokat nem küldtek értük, és a megfelelő tájékoztatást is hiányolták. Bővebben>>>

Kérdéseinkkel megkerestük a MÁV-ot is, Kavalecz Imre sajtóügyeletes azt írta, hogy hétfőn délután fél négytől kedden hajnali fél háromig Maglód és Sülysáp között több fakidőlés tette lehetetlenné a közlekedést, vezetékek rongálódtak meg.

Összesen tíz vonat volt kénytelen vesztegelni az állomásokon. Ezek egyikében nem volt fűtés műszaki zárlat miatt. Vizet azért nem osztottak, mert „az állomásokon volt vízvételi lehetőség". A MÁV szerint a kalauzok folyamatosan tájékoztatták az utasokat a kialakult helyzetről. Pótlóbuszokat Kavalecz szerint azért nem küldtek, mert sem a Volánbusz, sem a BKK nem tudott autóbuszt adni nekik, mivel náluk is rendkívüli helyzet alakult ki. 23 óra után a Volán négy buszt, a katasztrófavédelem pedig két másikat adott a MÁV-nak.

Először csak egy vágányon és dízelmozdonyokkal indult meg a forgalom, hajnali 4 óra 17 perctől pedig már mindkét vágányon, villanyvonatással közlekedhettek a vonatok. A menetrend még nem állt helyre, a vonatok nem menetrend szerint járnak, hanem óránkénti indulással, és minden állomáson megállnak. A Csehországból érkező vonatoknál jelentős késésekre kell számítani.

A Gennaro Iskolában nincs tanítás

A sajátos nevelési igényű (autizmussal élő, halmozottan sérült, középsúlyosan értelmi fogyatékos) tanulók ma nem mehettek iskolába a Hegyhát úton. Az iskola udvarán az összes fa megsérült, több ki is dőlt. A villanyvezetékekre dőlt fák miatt a vezetékek egy része is leszakadt.