Óriási diplomáciai botrány Orbán leneofasisztázása miatt

063 450381808
2014.12.03. 11:01 Módosítva: 2014.12.03. 15:56
A kitiltási üggyel felérő botrány törhet ki, miután John McCain befolyásos republikánus szenátor, volt elnökjelölt neofasiszta diktátornak nevezte Orbán Viktort. Az amerikai ügyvivőt, André Goodfriendet máris bekérették a magyar külügyminisztériumba. Az egyik legkeményebb konzervatív politikus bedöntheti a magyar kormány által fabrikált magyarázatot, miszerint csupán az amerikai baloldal akarja megbuktatni Orbánt.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára szerda délelőtt bekérette André Goodfriendet. Az ideiglenes amerikai ügyvivőtől John McCain szenátor keddi kemény szavai miatt vártak magyarázatot. Magyar Levente a találkozón arról beszélt, hogy

a magyar kormány elfogadhatatlannak tartja és határozottan visszautasítja John McCain szenátornak a magyar miniszterelnököt, illetve Magyarország és Oroszország viszonyát illetően tett szavait.

John McCain Colleen Bell leendő budapesti nagykövet kinevezését kritizálva kedd este felidézte Orbán tusványosi beszédét az illiberális demokráciák dicséretéről, amely a szenátor szerint azt igazolja, hogy Magyarország esetében egy érzékeny helyről van szó, ahová tapasztalt diplomatára van szükség. Ilyenre példaként André Goodfriendet hozta fel. De azzal verte ki igazán a biztosítékot a magyar külügynél, hogy azt mondta Magyarországról:

Egy nemzet annak a határára került, hogy feladja a szuverenitását egy újfasiszta diktátornak, aki ágyba bújik Vlagyimir Putyinnal, és mi a Gazdagok és szépek (szappanopera) producerét küldjük nagykövetnek.  

John McCain dühös nyilatkozata

A kijelentés értelme körül kezdetben volt egy kis bizonytalanság. Nem lehetett pontosan kivenni, hogy McCain a neofasiszta jelzőt Putyinra vagy Orbánra értette. A Népszabadságnak azonban a politikus kommunikációs igazgatója, Brian Rogers megerősítette: valóban Orbánt illeti ez a jelző.

Először vitatták, hogy McCain Orbánra értette

Szerda hajnalban Kovács Zoltán kormányszóvivő még vitatta ezt az értelmezést, de ez a próbálkozás gyorsan elhalt. Kovács azt mondta, McCain nem Orbánt tartja neofasisztának, de azért a többi kijelentés is elég súlyos ahhoz, hogy a magyar diplomácia haladéktalanul felvegye a kapcsolatot a szenátorral.

Miután McCain neofasiszta diktátorozós kijelentésének súlyát nem lehet elbagatellizálni, a magyar külügyminisztérium végül André Goodfriend behívásával reagált.

McCain idén januárban tett magyarországi látogatásán még nem ilyen kemény szavakkal, de már figyelmeztette a kormányt az antidemokratikus tendenciák miatti amerikai aggodalmakra. Akkor arra intette tárgyalópartnerét, Orbán Viktort – aki 2008-ban még egyenesen nemzeti hősnek nevezte a republikánusok elnökjelöltjét –, hogy

a fékek és ellensúlyok rendszerének elég erősnek kell lenniük ahhoz, hogy támaszként szolgálhassanak a folyamatban.

Orbán Viktor akkor egy közös fotót is feltöltött Facebook-oldalára McCainnel, melyet érezhetően büszkén így kommentált: 

Ritka pillanat. Két vietnámi veteránnal.

John McCain pár napja az Euronews hírcsatornának adott interjújában már megemlítette Putyin és Magyarország kapcsolatát, igaz, akkor még nem volt nyoma a hasonló jelzőknek. A műsorvezető kérdésére, hogy mit gondol McCain Európáról, Oroszországról és a szankciókról, a következőt válaszolta: „Próbálom Putyin helyzetébe képzelni maga: enyém a Krím, Kelet-Ukrajna, és annyira megfélemlítettem néhány kelet európai országot, hogy közelednek hozzám, lásd Magyarországot. Putyin ellenőrzi Kelet-Ukrajnát, fegyvereket és tankokat küld, és már azt nézi, hogy hogyan tudná rátenni a kezét Moldovára. Putyin egy régi KGB-s, aki vissza akarja állítani az orosz birodalmat, erről beszél állandóan, miért ne higgyünk neki?” 

Leneonácizták Goodfriendet

A kitiltási botrány miatt Magyarországon ismertté vált ügyvivő forgalmas Twitter-fiókjára vélhetően több gyalázkodó üzenetet is kaphatott McCain keddi kijelentése után. Valaki például le is neonácizta, mire Goodfriend pár perccel a bekéretés hírének nyilvánossá válás után csak annyit posztolt, hogy üdvözli az építő jellegű kritikai párbeszédet, de a bántó hangnemet visszautasítja.

Folyamatosan Goodfriendet faggatnák

Október 17-én a külügy azért kérette be Goodfriendet, hogy elmondják kérésüket: az Egyesült Államok kormánya adja át azokat a hiteles információkat, amelyek a kitiltások alapjául szolgáló korrupciógyanús esetekre utalnak. Ezen a találkozón derült ki Szijjártó Péter számára, hogy a kitiltottak között nincs kormánytag

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes többsége Németh Szilárd javaslatára november elején a kitiltási úgy kapcsán megpróbálta a bizottság elé idézni Goodfriendet, de ez a találkozó azóta sem jött létre.

Németh Zsolt pont erre a hétre invitálta őt a magyar–amerikai kapcsolatok áttekintése érdekében a külügyi bizottság ülésére, Goodfriend jelezte is részvételi szándékát.

A külügy kapcsolatban van McCainnel

Ahogy arról beszámoltunk, Szijjártó Péter Brüsszelből reagált a minden eddiginél brutálisabb amerikai kritikára – mely ráadásul, mint láttuk, nem az összeesküvéssel vádolt demokraták, hanem egy vérkonzervatív szenátortól jött –, de egyelőre csak több tiszteletet kért az idén már három választáson megerősített kormánynak.

Szijjártó külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, a washingtoni magyar nagykövetség – miként az amerikai politikai elit tagjaival egyébként is – kapcsolatban van a szenátor stábjával, és konzultálni fognak velük az ügyről.

Őket szokta Orbánon kívül lediktátorozni

Nem Orbán Viktor az egyetlen, aki megkapta John McCaintől a diktátoros jelzőt, igaz, NATO-tagország miniszterelnökeként ezzel egyedül áll.

A 2008-as elnökjelölt ugyanis nemcsak ellenzékben, de kormányzati pozícióban is szeretett sajtóérzékenyen fogalmazni. Viszont olyan illiberális vezetők is vannak, akik a demokrácia fenntartóiként kaptak dicséretet a szenátortól.

John McCain többször is üdvözölte az arab tavasz lehetséges oroszországi folytatását.

Putyin és a hasonló diktátorok most remeghetnek Muammar Kadhafi halála után

– jelentette ki McCain 2011 októberében. Később twitteres beszédében üzente az orosz elnöknek: „Kedves Vlad! (Ez a becéző forma egyébként nem a Vlagyimir névhez kötődik.) Az arab tavasz közeledik hozzád!”

„Közismert, hogy John McCain fogságba esett Vietnamban, és nem egyszerűen börtönbe zárták, hanem egy gödörbe. Ott üldögélt néhány évet. Ettől bárki megzakkanna, nincs mit tenni" – reagált az orosz elnök 2011 decemberében a szokásos éves grandiózus nemzetközi sajtótájékoztatóján a republikánus politikus megjegyzéseire.

A lényegében leidiótázott McCain meglepő visszafogottsággal válaszolt néhány hónappal később az Amerika Hangjának adott interjújában Putyin nyilatkozatára:

Minden tiszteletem ellenére nem tudok egyetérteni vele.

Alekszandr Lukasenko is megkapta a jelzőt. Ő McCain szerint nem más, mint Európa legkeményebb, legbrutálisabb diktátora, akitől azonban a nép idővel minden bizonnyal megszabadul.

Ő volt a republikánusok nagy reménysége

John McCain 2008-ban mindenkit beelőzve lett a republikánusok elnökjelöltje, de aztán alulmaradt Barack Obama ellen az elnökválasztáson. A 78 éves politikus ugyanakkor az elnökjelöltségen kívül is ismert szenátor, a külügyi bizottság veterán tagja.

A Vietnamban évekre fogságba került, csak az 1973-as békekötés után hazaengedett pilóta 1976-ban került közel a politikához, és 1986-tól most már 28 éve folyamatosan újraválasztják Arizona államban. McCain népszerűségének egyik kulcsa, hogy remekül bánik a sajtóval, rendszeresen kiszavaz akár a republikánus frakcióból is, és az elnököt akkor is kritizálni meri, ha éppen saját pártjából való.

McCain a kilencvenes évek végén nyolc éven át a szenátus kereskedelmi bizottságának is az elnöke lett, és ezzel az egyik legbefolyásosabb politikussá vált. A Time 1997-es összeállításában bekerült az USA 25 legbefolyásosabb embere közé. A kereskedelem mellett aktívan foglalkozott védelmi politikával és indiánügyekkel is.

McCain neve már az 1996-os elnökválasztásokkor is felmerült mint Bob Dole lehetséges alelnökjelöltje. 2000-ben sokan úgy tartották, hogy eljött az ő ideje, ő lehet az a mérsékelt republikánus, aki két ciklus után átveszi a demokratáktól a hatalmat. Azonban George W. Bush lett a republikánusok befutó jelöltje, és a későbbi elnök stábja övön aluli módszerekkel lehetetlenítette el McCaint.

>>>> A 2008-as elnökválasztás elején készített portrénkat itt olvashatja az arizonai szenátorról