Pintér rábólintott a határvadász egységre

2015.08.24. 16:50 Módosítva: 2015.08.24. 17:01

„Pintér Sándor belügyminiszter jóváhagyta az országos rendőrfőkapitány elgondolását a határvadász egységek felállításáról, és azt kérte Papp Károly rendőr altábornagytól, hogy intézkedjen a szakmai, logisztikai feladatok részletes kidolgozására” – közölte a belügyi tárca hétfőn. A minisztérium tájékoztatása szerint „az országos rendőrfőkapitány 48 órán belül tájékoztatást ad a magyar-szerb államhatár rendjének védelmét kiegészítő rendőri egység létrehozásáról”.

Lázár János múlt kedden jelentette be, hogy több ezer rendőrt vezérelnek a déli határra. Az aznapi kormányülésen Orbán Viktor miniszterelnök kérte azt Pintértől, hogy állítson fel „határvadász századokat”. Ezek a miniszter akkori bejelentése szerint nem önálló szervezetek lesznek, hanem a rendőrségen belül jönnek létre.

Másnap Kovács Zoltán kormányszóvivő arról beszélt: már szeptember elejétől tevékenykedhetnek a déli biztonsági kerítés mellé telepített határvadászok. Az egyik feladatuk az lesz, hogy azokon a helyeken is védjék a határt, ahol a biztonsági kerítés, például a vasút áthaladása miatt, nem jelent fizikai akadályt.