új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Rekordszámú illegális bevándorló érkezett vasárnap Magyarországra a szerb–magyar határhoz, korábban soha ennyien nem érkeztek egyet nap alatt, mondta Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályvezetője. Mint megírtuk: vasárnap 5809-en érkeztek a szerbmagyar határhoz, velük 191 702-re nőtt idén az illegális bevándorlók száma. Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője megerősítette: Papp Károly országos rendőr-főkapitány riadót rendelt el négy megyei rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség állománya számára, ami azt jelenti, hogy a pihenőnapjukat töltő, illetve szabadságon levő munkatársaikat is berendelték. (MTI)

  • Akik úton vannak, azok közül sokan nem igazi menekültek

     – ezt mondta  Joachim Herrmann, Bajorország tartományi belügyminisztere. Herrmann szerint a német határellenőrzés néhány hétig tarthat. A határellenőrzés bevezetéséről azt mondta: a menekülteknek sem érdeke, hogy káosz legyen, és ez az intézkedés a Német Szövetségi Köztársaság biztonságát szolgálja. 

  • Már háromezer menekült van a Szentgotthárdhoz közeli, dél-burgenlandi Heiligenkreuzban, és óránként újabb 500 érkezik buszokkal, mondta az osztrák hírügynökségnek (APA) Gerald Koller, a rendőrség szóvivője. A településnél kordonokat állítottak fel, de a menekültek mozgását nem korlátozzák. A környéken 120 rendőr teljesít szolgálatot. (Die Presse)

  • Tényleg nem lehet átmenni az M1-esen Ausztriába, mert az osztrákok lezárták a határátkelőt. Az autókat visszafordítják, a kamionok már több kilométeres sorban várakoznak.

  • Folyamatosan érkeznek Szerbia felől menekültek a magyar határra. Az érkezők az önkéntesektől vizet és szendvicset kapnak, majd a rendőrök azonnal buszokra ültetik őket, senkinek nem engedik meg, hogy lepihenjen vagy fölverje a sátrát. Ahogy egy busz megtelik, azonnal elindul. Nagyon sok busz vár itt a helyszínen.

  • Az M1-es autópályán Hegyeshalomnál lezárták az osztrák határt. Az osztrák oldalon rendőrök állnak és visszafordítják az autókat.

  • Ha az Európai Unió külső határainak védelme nem áll helyre, akkor az uniós polgárok belső szabadsága fog sérülni, mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1 aktuális műsorában. Kovács szerint ellenőrzés nélkül nem lehet eldönteni, ki a menekült és ki a gazdasági bevándorló, ezért van szükség újra a határellenőrzésre. A migránsok ellátását és a rendőrség munkáját ért kritikákról azt mondta: már a "kukoricásban" elkezdenek gondoskodni az érkezőkről, a rendőrség pedig kilenc hónapja folytat "heroikus" küzdelmet, így a munkájukat kritizálni "elfogadhatatlan és méltatlan". A kormányszóvivő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorának azt mondta: egyértelművé vált, hogy nem lehet belülről megvédeni a schengeni rendszert, ezért az európai államoknak minden segítséget meg kell adniuk az unió külső határait képező frontországoknak. Ez a szolidaritás megfelelő formája, nem a kvótarendszer, az ugyanis "értelmetlen és betarthatatlan". (MTI)

  • A párhuzamos társadalmak kialakulásának veszélyéről beszélt az M1 aktuális hétfő reggeli műsorában Harrach Péter. A KDNP frakcióvezetője szerint megbukott a bevándorlókat teljesen integráló multikulturális társadalom liberális álma. Ez a nagy tömeg együtt már egy olyanfajta veszélyt jelent, ami az egymás melletti, párhuzamos társadalmat jeleníti meg, ez pedig a kontinensnek, az európai országoknak a szétzilálásához vezet. Harrach szerint az azonos kultúrkörben, a konfliktuszónához közeli országokban működő menekülttáborok működését kell segíteni. A politikus szerint Európát nemcsak a migránsok veszélyeztetik, hanem azok is, "akik már régen feladták az európai identitást, az európai gyökereket elvágták". Harrach szerint az ügyben a nemzeti összefogás komoly akadálya

    a szélsőbaloldali gyűlöletkeltés, ami gyakorlatilag a menekültügyet kihasználja a kormánygyűlölet hangoztatására. 

  • Hétfő reggel 7-kor ismét megindult a vasúti közlekedés Ausztria és Németország között. A vonatközlekedést vasárnap este 6-kor állították le, miután a német belügyminiszter bejelentette: bevezetik a határellenőrzést. Nem járnak továbbra sem a vonatok Salzburgból Németország irányába. A német oldalon három vágány is le van zárva, miután menekültek gyalogolhatnak a síneken.  (Die Presse)

  • Embercsempészt fogtak el a rendőrök Csongrádban a régi 5-ös úton vasárnap délután. Az autójában öt szír menekült utazott. Ők azt mondták: fejenként 1100 euróért viszi őket Ausztriába. A budapesti férfi ellen embercsempészés megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás. A Szegedi Rendőrkapitányság kilenc további olyan sofőr ellen indított büntetőeljárást, akit jogellenes tartózkodás elősegítésének vétségével gyanúsítanak. Ők Röszkéről Budapestre szállítottak embereket. (Police.hu)

  • A rendőrség legfrissebb adatai szerint vasárnap 5809 menekült jött át Szerbia felől a határon. Ez magasan az eddigi rekord. A hétvégén tiltott határátlépés miatt összesen 13 162 embert fogtak el a rendőrök. (Police.hu)

  • Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter vasárnap délután az ORF-nek azt mondta: a belügyminisztérium a hadsereg segítségét is kérhetné a menekültválság kezelésében. Az osztrák belügyminisztérium a németekkel egyeztetve tesz csak lépéseket, de az osztrák–német határon szükség lenne a teljes ellenőrzésre. A Die Presse úgy tudja, ehhez a hadsereg segítségét is igénybe veszik. (Die Presse)

  • Az éjszaka teljesen kiürítették a röszkei gyűjtőpontot. A rendőrök megkérték az önkénteseket, hogy a sátrakban alvókat ébresszék fel, majd mindenkit buszokra raktak. Hajnalban már senki nem volt itt. Szerbia felől kisebb csoportokban most is érkeznek menekültek. Őket azonnal buszra szállítják és viszik el. A területen közben megjelent a honvédség több katonai terepjáróval. 

  • Az elmúlt 24 órában 72 menekültet állítottak meg a Bács-Kiskun megyei rendőrök. Az embereket vasárnap Bács-Kiskun megye déli részén és az M5-ös autópályán ellenőrizték. A 16 csoportban érkező emberek „magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni, ezért elfogták őket és velük szemben idegenrendészeti eljárást indítottak”. A legtöbb határsértő szír állampolgár volt. (Police.hu)

  • A bécsi Westbahnhofon több száz menekült rekedt, miután a német határellenőrzés bevezetése miatt nem tudnak továbbutazni. Volt olyan, aki a pályaudvar előtt töltötte az éjszakát. Az emberek tanácstalanok, de az őket segítő önkéntesek is arra panaszkodnak, hogy nem kapnak megfelelő tájékoztatást arról, mi lesz most. A Bécsben rekedt menekültek közül csak 22-en adtak be menedékjogi kérelmet Ausztriába, a többiek mind Németországba akarnak eljutni, ahol a legtöbb embernek vannak rokonai. Bécsben 3900 ágy van a menekültszállásokon, ezeknek egy negyede még szabad. (Spiegel, Kurier)

  • A freilassingi határátkelőn vasárnap este négy német rendőr három fiatal szír menekültet állított meg, akik gyalog akartak Ausztriából Németországba átjutni. Elkérték az irataikat. Mint elmondták, 22 órája vannak úton, és teljesen kimerültek. Fogalmuk sincs, mihez kezdenek most, de láthatóan a rendőrök se tudják, mit kezdjenek velük:

    Halló, van itt három szír, mit csináljunk velük?

    – szólt bele a rádiójába az egyik rendőr. (Die Presse)  

  • A menekülteket Magyarországon életveszélyes káosz fenyegeti, állapította meg közös közleményben az Amnesty International német és osztrák csoportja. Miután Németország bevezette a határellenőrzést, az Amnesty végzetes következményekre figyelmeztet. Az emberjogi szervezet szerint a német és osztrák kancellárnak nem szabadna az eddigi, emberi jogokat előtérbe helyező magatartást határzárral és a vasúti közlekedés leállításával megkérdőjeleznie. Az AI szerint rendezett módon továbbra is biztosítani kell a menekültek továbbutazását, hogy a magyarországi szükséghelyzeten enyhítsenek, és lehetővé kell tenni, hogy a menekülteket más uniós országok befogadják. (Spiegel)

  • Az európai menekültválság miatt a német–osztrák határon életbe lépett határellenőrzés után alig néhány órával, már vasárnap késő este elfogtak a német rendőrök egy embercsempészt. Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint az olasz származású embercsempész nyolc szíriai menekültet, köztük több gyereket szállított furgonjában. A férfit késő este vették őrizetbe a bajorországi Freilassing határátkelőjénél, és a közeli Bad Reichenhallba vitték. A migránsokat szükségszállásra szállították. (MTI)

  • Az osztrák-magyar határ osztrák oldalán, Nickelsdorfnál az átmeneti menekülttáborban rengeteg katonai sátrat állítottak fel, kétezerötszáz menekült várakozik itt most buszokra. Becslések szerint vasárnap a tízezret is meghaladhatta a magyar-osztrák határra érkezett migránsok száma. 

    A buszokkal Bécs felé mennek, három Bécshez közeli átmeneti szállásra viszik őket. A végcéljuk Németország lenne, de oda ugye nem fogják beengedni őket. Egyébként félelmetesen precíz szervezettség mellett folyik a menekültek ellátása.

  • Elment az első busz, beállt mögé a következő, valószínűleg odaért az olvasónk által látott 20 buszból konvoj. 

  • Hegyeshalomnál, az osztrák-magyar határon a magyar oldalon vonattal érkező menekültek a határ felé tartanak gyalog, osztrák önkéntesek osztanak nekik ételt, italt, pokrócot.

    Körülbelül dél óta folyamatosan szállítják őket autóval a határátkelőig, ami a régi egyes úton van. Itt kiteszik őket, és gyalog mennek át a határon, ami le van zárva az autósforgalom elől. 

  • Röszkénél többen oldalról megpróbáltak belógni az érkező buszokra, ezért először a kritikus pontokhoz állítottak rendőröket, most pedig már végig áll a rendőrsorfal.

  • Több mint egy óra után ez az első, ami ki tud futni, bezárták az ajtaját, megtelt.

  • A migránsok dulakodnak, megpróbálnak belógni, pedig eddig sorban álltak. Most a rendőrök álltak a sor mellé a kritikus pontokon, így próbálják megakadályozni a belógásokat. Két buszt látok, de csak egyet töltenek egyelőre, és borzasztó lassan halad. Mintha kiskanalanként próbálnának kimerni egy vödör vizet - csak ennyit apaszt a soron a buszok töltése.

  • Ezt mondta egy helyszínen lévő segítő az M1 híradójának. De csak becslésről van szó.

  • A menekültek nagyon-nagyon sokan vannak, hétszázan biztosan, a sötétben nehéz számolni, de akár ezren is lehetnek.

  • A megérkezett buszoknál nagy a tülekedés, a rendőrök próbálják megakadályozni, hogy ne a sorból, hanem oldalról lógjanak be emberek. Felébred kisbaba sír, elég nagy a feszültség.  Már egy órát kellett rá várni.

     Olvasónk egyébként látta a buszokat 21 órakor Gyálnál az M5-ösön. 18-20 csuklóst, rendőri felvezetéssel, ezek valószínűleg Röszkére tartotttak. 

  • A bevándorlók még türelmesek, sorban állnak, de most már egy órája nem jött busz. Korábban 10-20 percenként, százasával szállították tovább a táborokba őket.

  • A kormány kedden a tervek szerint teljesen lezárja a határt Szerbia felé, ebbe pedig most már beletartozik az is, hogy a sínre kapu kerül - itt áramlanak most be a menekültek a gyűjtőponthoz. 

    Az első kapavágások a kapu építéséhez a röszkei síneknél
  • Ezt a válaszolta a rendőrség megkeresésünkre. Négy megyében rendeltek riadót: Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és a Pest Megyei Rendőr, és a készenléti rendőrség is készül. A rendőrök járőrszolgálatot látnak el a határterületeken, és a  kijelölt útvonalakon.

    Úgy tudjuk, a mozgósítás hátterében az áll, hogy Szerbia holnap az országukban lévő összes migránst megpróbálja áttolni a határon>>