új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A miniszterek minősített többséggel is elfogadhatják a kötelező kvótarendszert. Ez azt jelentené, hogy egy, a rendszerrel elégedetlen kisebbségre ráerőltethetik a döntést. Azonban sem az Európai Bizottság, sem a miniszterek tanácsának elnöksége nem szeretné, hogy erre sor kerüljön. Mindkét testület többször is bejelentette, hogy a céljuk olyan megoldást találni, amelybe minden EU-s ország kivétel nélkül beleegyezik.

  • cikkünk a témában:

    Menekültekkel virágoztatná fel a Spitzbergákat egy norvég párt

    A norvég zöldek menekülteket telepítenének a világ egyik legelhagyatottabb vidékére, ahol egyelőre 3000 jegesmedve jut 2600 emberre. A zöldek úgy vélik, a Norvégia legészakibb részén fekvő szigetvilág munkaerőpiacát fellendítenék a a beérkező menekültek. Részletek cikkünkben.

  • Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a telefonon lógott hétvégén, és kelet-közép-európai fővárosokkal beszélgetett a közös EU-s menekültpolitikáról. Felhívta a szlovák, a lett, a cseh és a magyar miniszterelnököt, valamint a román államfőt. A lengyel miniszterelnökhöz ma reggel kapcsolták, és megtárgyalták a német határlezárással előállt új helyzetet. Németország csak az osztrák határán állította vissza a határellenőrzéseket, a lengyel határon nem.

  • Hétfőn délig 5353 illegális bevándorló érkezett a szerb-magyar határszakaszon Magyarországra - közölte az MTI megkeresésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata. Ez a szám elképesztően durva, hiszen vasárnap egész nap regisztráltak 5809-et. (MTI)

  • Egy önkéntes szerint, aki minden nap lent van Röszkénél segíteni, "nagyon durva a biztonsági helyzet", 6000-en érkeztek tegnap, és lehet, hogy ma teljes rendőrségi zárás lesz. Szerinte ebben az esetben "a sajtó mehet és 1-2 szervezet, de önkéntesek nem".

  • Az Európai Bizottság arról tájékoztatott hétfő délben, hogy a Schengeni határ-ellenőrzési kódex megadja a lehetőséget a tagállamokban, hogy ideiglenesen visszaállítsák a határellenőrzéseket. Első ránézésre úgy tűnik, hogy a német döntés a schengeni szabályoknak megfelelően történt, mindazonáltal az EU végrehajtó tesületete szemmel tartja az eseményeket, írják a közleményükben. A cél az, hogy minél előbb visszatérjünk a Schengen-zóna mindennapos működéséhez, teszik világossá.

  • Fel kell gyorsítani a határzár építését, nyilatkozta egy hete Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Időknek, majd amint kinevezték Simicskó Istvánt honvédelmi miniszterré, elrendelték a mozgósítást a laktanyákban. A 24.hu szerint a debreceni és a szolnoki laktanya például kiürült, mindenki a határon van, még a szolnoki Légierő Zenekar is. A portál szerint az első katonákat múlt pénteken először Hódmezővásárhelyre vitték, ahol egy forrás szerint az újdonság speciális pszichológiai kiképzés mellett „csak ismétlés volt, az alakzatba rendeződést gyakorolták, valamint az oszlatást és a menetkísérést”. pszichológiai kiképzés során felkészítették a katonákat, hogyan viselkedjenek a hatalmas embertömeggel szemben. Ha kíváncsi a részletekre: fejetlenséggel indult a XXI. század legnagyobb magyar katonai művelete, írtuk egy határra vezérelt katona beszámolója nyomán a felgyorsított kerítésépítésről. 

  • Szentgotthárdra, az osztrák határ mellé vitték a röszkei gyűjtőpontról a regisztrációra váró több ezer menekültet, írja a 444.hu. Hivatalosan nem jelentették be ugyan, de több civil jelezte, hogy hirtelen rengetegen érkeztek Szentgotthárdra busszal. A migránsok azonnal mennek tovább Ausztriába, a regisztrációval nem sokat foglalkoznak a magyar hatóságok. Nemcsak Röszkéről viszik a menekülteket, a körmendi tábor is kiürült reggelre.

    A 444-nek Szentgotthárd polgármestere, Huszár Gábor megerősítette, hogy folyamatosan érkeznek migránsok a településre, az ipari parkhoz. Őt tegnap este értesítették arról, hogy sok migránst fognak ide szállítani.

    A menekültek egyszerűen átsétálnak a határon, és a Szentgotthárdhoz közeli, dél-burgenlandi Heiligenkreuzban (Rábakresztúr) gyülekeznek, ahol reggel háromezren voltak és óránként újabb 500-an érkeztek.

  • A szlovák belügyminisztérium közlése szerint ők is meg akarák szigorítani az ellenőrzést a magyar és az osztrák határon. A szlovák rendőrséget 220 emberrel erősítik meg, akik nemcsak a határátkelőkön, de a zöldhatáron is járőröznek majd. (Spiegel)

  • Idén az egymilliót is elérheti a Németországra érkező menekültek száma a korábbi 800 ezres becsléssel szemben, mondta hétfőn Sigmar Gabriel német alkancellár, gazdasági miniszter. Sigmar Gabriel vasárnap arról beszélt, hogy a menekültválságban tanúsított európai tétlenség a teljesítőképessége határára taszítja Németországot. (MTI)

  • Kérjük, vigyázzanak, a határok záródnak!

    • Németország megelégelte a menekültáradatot és határellenőrzést vezetett be a bajor-osztrák határon.
    • Ausztria külügyminisztere követné a németeket és lezárná a magyar határt, de Faymann kancellár egyelőre nem akarja. Viszont katonákat vezényel a határra.
    • Eközben lassan a magyar-szerb határkerítés is elkészül, Simicskó István odatette magát.
    • Közben a magyar rendőrséget a déli megyékben riadóztatták, mert a szerbek több tízezer menekültet próbálhatnak meg áttolni a határon hétfőn.
    • Ha már ma ekkora káosz van, mi lesz holnap, amikor a menekülteket büntető törvények hatályba lépnek?
    • Ebben a cikkünkben elmagyarázzuk, mi van most.
  • A röszkei gyűjtőpontra érkező menekülteket azonnal buszokra ültetik, és a vasútállomásra viszik, majd a nyugati határ felé indítják őket. Nemrég ment el egy különvonat, de itt azt mondják, az éjszaka is legalább három vonat ment el tele menekültekkel, így tudták kiüríteni reggelre a gyűjtőpontot.  

  • Ezt a fiatal fiút  reggel  fotózta le a Getty fotósa Röszkén. Nekem rögtön az afgán lány híres portréja ugrott be róla - bár kicsit távoli a párhuzam minden szempontból.

  • A miniszterelnök kitér arra is, hogy a holnapi szabályok megerősítik a határ védelmét. Szeptember 15-től ugye az illegális határátlépés bűncselekmény lesz, embercsempészetet súlyosabban büntetik. Orbán Viktor azt mondja a határra készülő rendőröknek:

    önök agresszióval fognak találkozni.

    A kormányfő azt kéri, hogy a rendőrök válaszoljanak úgy erre, ahogy szüleiktől, tanáraiktól tanulták. Orbán azt mondja, "az egyenruha alatt szív is van, nemcsak izom, szükség lesz mindkettőre".

  • Hónapról hónapra többen állnak ki a bevándorlást érintő törvények szigorítása mellett – írja a kormányközeli Századvég elemzőközpont. „Szigorúbb bevándorláspolitikát! – A közvélemény 82 százaléka a kormány mellett” című sajtóközleményük szerint „a lakosság döntő része rendkívül aggasztónak tartja az illegális bevándorlók Magyarországra áramlásának problémáját és 82 százalékuk szigorúbb megoldásokat vár.” A telefonos kérdőíves közvélemény-kutatásban ezer véletlenszerűen kiválasztott felnőttet kérdeztek meg. Az eredmények tanúsága szerint a magyar emberek egyértelműen súlyosnak tartják a hazai migrációs helyzetet, a válaszadók kétharmada (66 százalék) szerint nagyon aggasztó a probléma, további 23 százalék szerint inkább aggasztó – írják.

  • Hatalmas munka vár önökre

    – mondja Orbán a határra készülő rendőröknek. A miniszterelnök arról beszél, hogy Magyarország keresztény ország, „nem akarjuk, hogy a világméretű népmozgás megváltoztassa”, nem ezért küzdöttük át magunkat a világháborún, kommunizmuson, rendszerváltáson és gazdasági válságon. „Rendben, békében, biztonságban akarunk élni, nem akarunk káoszt. Ilyenkor felértékelődik a rend őreinek szerepe" – mondja Orbán. Szerinte a most esküt tévő rendőrök feladata, hogy megvédjék az életformánkat”.

  • Az osztrák határellenőrzés megerősítése két órán belül életbe lépne, jelentette be Werner Faymann osztrák kancellár. Ez a magyar–osztrák határra is vonatkozik. Az akcióban 2200 katona vesz részt. „A menekültek jogai nem kerülnek hatályon kívül: aki menedékkérelmet akar benyújtani, az ezután is megteheti" – mondta az osztrák kancellár. Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár szerint a következő lépés az lesz, hogy a menekültek regisztrációját és kikérdezését is a határon végzik.

  • A Készenléti Rendőrség határrendészeti igazgatóságának állományába kinevezendő 868 próbaidős rendőr tesz éppen ünnepélyes esküt a Hősök terén. Ők lesznek ugye a kormány megfogalmazása szerint a határvadászok a szerb-magyar határon. Az eskütételre maga a miniszterelnök is eljött, sőt Orbán Viktor beszédet is mond. Orbán azzal kezdi, hogy azért van szükség a mostani eskütételre, mert a rendkívüli a helyzet, az "idő kizökkent, nagyot fordult a világ körülöttünk".

  • A határ nincs lezárva Ausztria és Németország között, és eddig Németország egyetlen menekültet sem küldött vissza, hangsúlyozta Werner Faymann, osztrák kancellár. A határellenőrzés bevezetése csak egy erős jelzés arra, hogy ezt a problémát egyedül nem tudja megoldani Ausztria és Németország. Európának aktivizálnia kell magát Görögországban, hogy megfelelő ellenőrzést és fogadóállomásokat alakítsanak ki, amelyeken betartják a menekültügyi jogszabályokat. Szükség van olyan Európán kívüli táborokra is, ahol az emberek megfelelő ellátást kapnak.

  • A kecskeméti vasútállomáson amikor bemondták, hogy "szerelvény halad át a második vágányon, a vágányok mellett kérem vigyázzanak", egy arra álldogáló mávos rögtön arra tippelt, hogy biztos megint egy migránsokkal teli vonat lesz az. A pályaudvaron ez az utóbbi napokban megszokott látvánnyá vált, állítólag nyolcszáz embert is elhoz Szeged felől egy-egy vonat. Most csak egy tehervonat jött végül.

  • kedden 10 órakor meglátogatja az Északdunántúli Vízmű Zrt-t és a társaság által üzemeltetett „vízbányát”, a XIV/A vízaknát Tatabányán. Köztársasági elnök úr! Ezúton kívánunk sok sikert, erőt, kitartást a holnapi programjához!

  • Werner Faymann kancellár bejelentette, hogy a kialakult helyzetben kormánya segítséget kért a Bundesheertől, azaz az osztrák hadseregtől a határoknál. Ez azt jelenti, hogy a katonaság is segíteni fogja a rendőrök munkáját. Ez a segítség főként a humanitárius segítségnyújtásban való részvétel lesz az osztrák határokon belül, de a határellenőrzésbe is be fognak segíteni a rendőröknek.

  • Vigye magával mindenki a megfelelő iratokat, aki a csehnémet határon kelne át  figyelmezteti olvasóit a cseh Aktuálne.cz hírportál, miután Markus Ulbig, Szászország belügyminisztere az MDR INFO rádióban hétfő reggel azt nyilatkozta, hogy Bajorország után Szászországban is fontolgatják az ideiglenes határellenőrzés bevezetését.

  • Az osztrák–német határellenőrzés bevezetése után hosszú dugók alakultak ki. A 8-as autópályán  Bad Reichenhallnál reggel három kilométeres dugó alakult ki, az A3-ason Passaunál 6 kilométer. Az autópályát a határon a rendőrség egy sávra szűkítette a határállomásoknál, hogy az ellenőrzéseket el tudja végezni.   Már most  több tucat embercsempészt fogtak el. Csak Passaunál 30 csempészt tartóztattak föl, akik kb. 100 menekültet próbáltak Németországba eljuttatni.  Joachim Herrmann  bajor tartományi belügyminiszter azt mondta: az ellenőrzés várhatóan néhány hétig tart. (Süddeutsche Zeitung)

  • Teljesen be van dugulva Budapest felé, állítólag menekülteket szállító kisbuszt kaptak el, értesültünk egy taxis diszpécsertől.

  • Kattintson a Der Standard oldalára. Nagyon sok embert és nagyon sok osztrák rendőrt fog látni.

  • Létezik „bizonyos lehetőség” a menekültek elosztásának témájában az önkéntesség elvének érvényesülésére a reggel folytatott tárgyalások után, jelentette be Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter hétfőn reggel. Mint ismert: a menekültek befogadását szabályozó kvótákról délután háromkor fognak tárgyalni az EU tagállamok belügy- és igazságügy-miniszterei (Idnes.cz)

  • Meglátogatta David Cameron brit miniszterelnök a libanoni Bekaa völgyben felállított szíriai menekülttábort, amely 500 embernek, köztük 90 gyereknek biztosít szállást. „Személyesen érdekelt, mire van szükségük az embereknek, ezért vagyok itt”, nyilatkozta. Mint ismert: London 2020-ig húszezer szíriai menekült ellátására vállalt kötelezettséget (Sky News)

  • Újra megindult a forgalom az autópályán Hegyeshalomnál. Az osztrák autópálya-kezelő honlapja szerint azért volt szükség a lezárásra, mert emberek gyalogoltak a pályán. Saját szemünkkel láttuk, hogy többen átmásztak a nickelsdorfi gyűjtőpont kerítésén, majd az autópálya szalagkorlátján, és gyalog indultak el a pályán, de rossz irányba, Magyarország felé. 

  • Most is kb. 1500 menekült várakozhat a nickelsdorfi gyűjtőpontnál Hegyeshalom után. A menekültek hosszú sorokban várakoznak a buszokra, amelyek folyamatosan szállítják el őket. Közben Magyarország irányából az 1-es úton folyamatosan gyalog érkeznek menekültek. Tegnap őket még autókkal szállították el idáig osztrák önkéntesek, most annyit látunk, hogy  a határhoz gyalog jönnek.