Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1%

150 millió forintba került a tanársztrájk

2016.05.20. 12:44

Jelenleg 55 milliárd forintot költenek az önkormányzatok az oktatási intézmények működtetésére - közölte pénteki online fogadóóráján Palkovics László, aki azt is elmondta, hogy az állam biztosítani fogja a fenntartáshoz és működtetéshez szükséges forrásokat, írja az MTI.

Palkovics elmondta, hogy

a korábbi pedagógussztrájk miatt levonandó távolléti díj összesen mintegy 150 millió forint,

amelyet a gyógypedagógiai intézményekben nevelt-oktatott, 23 ezer 904 gyermekre, diákra fordítanának. Az összeg felhasználásáról az intézmények dönthetnek, elkölthetik szabadidős programra vagy egyéb, a gyermekek fejlődését szolgáló tevékenységre.

Az oktatási államtitkár az iskolák működtetésének forrásairól és azok 2017-es költségvetésben való szerepeltetéséről az MTI kérdésére közölte: az előzetes számítások már megvannak és látják, milyen forrásigény szükséges az átalakításhoz. Az önkormányzatok jelenleg 55 milliárd forintot költenek működtetésre, azonban a működtetéssel kapcsolatos feladatok átalakítása még zajlik, illetve a jövő évi büdzsé tervezése is folyamatban van.

A várható új struktúráról jelezte: a tankerületek vezetőit személyes interjúk során választják ki. Kinevezésüknél az alkalmasságot, többek közt a szakértelmet és a menedzseri szemléletet tartják elsősorban szem előtt. Az oktatási államtitkár hozzátette, mivel az új tankerületi központok 2016. július 1-jével állnak fel, az idő rövidségére tekintettel a tankerületi vezetőket egyelőre megbízással alkalmazzák, később pedig pályázati úton választják ki.

A tankerületek vezetése folyamatosan biztosított lesz - hangsúlyozta, hozzátéve: azok irányítóira is a foglalkoztatással kapcsolatos jogszabályok lesznek irányadók. A pedagógusok sztrájkbizottságával folytatott előző napi tárgyalásokon a héten benyújtott köznevelési törvényjavaslathoz tett észrevételeket tárgyalták meg a felek. A jövő héten további kérdésekben folytatódnak a tárgyalások, mondta.