Lázár: L. Simon Lászlónak mennie kell!

D NOE20160630032
2016.06.30. 14:13
Lázár János elégedetlen L. Simon László munkájával, ezért kirúgja. A takarékszövetkezeti integrációért felelős Németh Lászlóné nyugdíjba vonul. Jó szívvel Lázár nem tudna a bennmaradásra szavazni. Egyebek mellett erről is beszélt Lázár János a csütörtöki Kormányinfón.

A britek az illegális, ellenőrizetlen bevándorlás miatt döntöttek az EU-ból való kilépés mellett - legalábbis ez a kormány véleménye Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint, aki erről a szokásos csütörtöki Kormányinfón beszélt. Szerinte a Brexittel kapcsolatban két fontos dolog van. Az egyik az, hogy Magyarország fenntartsa az együttműködést Nagy Britanniával. Lázár szerint Magyarország arra törekszik, hogy Nagy-Britannia stratégiai szövetségesünk legyen. Mint mondta, több százezer magyar munkavállaló dolgozik Nagy-Britanniában, a kormány célja, hogy az ő érdekeiket védeni tudja. A kormány ezért mindent megtesz azért, hogy az angliai magyarok jogai ne csorbuljanak, ebben az ügyben pedig a "visegrádi országok" közösen lépnek fel. Legközelebb Lengyelországban lesz V4-csúcs. 

Soros Györgyöt ismét szóba hozta Lázár János. Szerinte a magyar származású milliárdos azt akarja, hogy a Magyarországnak járó uniós támogatásokat jelentősen csökkentse az EU, a magyarok pedig fizessenek adót és azt fordítsák a bevándorlókra is. Lázár szerint ez egy magyarellenes javaslat, a miniszter nem érti, hogy Sorost ki kérte fel arra, hogy ilyen javaslatot tegyen. (Mit mondott Soros? Azt, hogy évente legalább 30 milliárd eurót kellene elköltenie az EU-nak közös menekültpolitikára a magyar származású üzletember szerint, mert ennél is többet veszíthetünk, ha nem teszünk semmit. Bővebben erről itt olvashat.)

A Ligetben lehet tiltakozni, de csak a kerítésen kívül

A Városligetben végrehajtandó beruházás elleni tiltakozás is téma volt a Kormányinfón. "A kormány ezt a kérdést lezárta" - mondta ezzel kapcsolatban Lázár János. Az elmúlt három évben minden érvet és ellenérvet meghallgatott a kormány, mérlegelték is azokat, ez alapján döntöttek. Lázár szerint mindenkinek, a tiltakozónak, a beruházónak és a kivitelezőnek is be kell tartania a szabályokat. Az építkezést le fogják keríteni, a kerítésen kívül pedig nyugodtan lehet demonstrálni.  Lázár azt kéri a demonstrálóktól, hogy se a saját testi épségüket, se a munkások testi épségét ne veszélyeztesse a mászásokkal.

Emelik a köztisztviselők bérét júliustól - közölte. Egyben perverz dolognak nevezte, hogy a köztisztviselők nem dolgoznak július 1-jén. Ezen kívül még beszélt arról, hogy lesznek új bicikliutak, 14 milliárd forinttal több jut majd egészségügyi béremelésre.

L. Simon Lászlót kirúgják, Németh Lászlóné nyugdíjas lesz

Ezután értékelte a minisztériumok munkáját. A műemlékvédelemmel elégedetlen Lázár János, ezért L. Simon Lászlónak mennie kell. Később újságírói kérdésre elmondta: Lázár barátjának tekinti, de az L. Simonhoz tartozó területtel elégedetlen, ezért válik meg tőle. A kirúgásról Lázár döntött, Orbán Viktor ezt tudomásul vette. 

A takarékszövetkezeti integráció ki fogja állni az idők próbáját, ezzel elégedett Lázár. Németh Lászlóné azonban jelezte, hogy feláll, ezért ezen a területen személyi és szervezeti változások lesznek. Azaz Németh Lászlóné nem lesz többé államtitkár, nyugdíjba vonul. Lázár nem tudta megmondani, hogy Németh posztját ki fogja majd betölteni, Orbán Viktor fog erre javaslatot tenni, de egyelőre még nem tett. "Ahogy (Orbán Viktor) dönt, úgy lesz. Ez nem kívánságműsor" - mondta Lázár.

Lázár kérdésre elmondta: a Magyar Postánál csalás miatt folyik nyomozás három ügyben, de minden ügyben minden felelősséget vállal Lázár János és Németh Lászlóné is. Lázár azt mondta, hogy jelezte Pintérnek: ha van olyan feljelentés, amit még nem követett vizsgálat, akkor azt tegyék meg. "Véletlenül sem szeretném, ha három-négy hónap múlva megszűnnének ezek a vizsgálatok" - közölte Lázár, arra utalva, hogy azt szeretné, ha minden vizsgálatot lefolytatnának elejétől a végéig. 

Lázár: Nem foglalkozunk történelemtudományi kérdésekkel

Lázár megkérdezték arról, hogy a helyén maradhat-e a Veritas igazgatója, Szakály Sándor amiatt, mert azt mondta, hogy a numerus clausus nem jogfosztó, hanem jogkorlátozó volt. Lázár azt mondta, hogy ez Szakály véleménye, ő maga pedig nem történész. De a lényeg, hogy Szakály a helyén maradhat. "Történettudományi kérdésekben a kormánynak nincs ítélkezési joga" - mondta a miniszter, aki szerint aki Szakállyal nem ért egyet, az a tudomány területén vívja meg a vitát a Veritas igazgatójával. "Bízzuk ezt a történészekre" - mondta, majd kissé kiakadt azon, hogy a Népszabadság újságírója továbbra is a numerus claususról kérdezte. 

Jó szívvel nem tudnék a bentmaradásra szavazni az uniós tagság ügyében - mondta Lázár János, amikor újra szóba került a Brexit, hangsúlyozva, hogy ez nem a kormány, hanem az ő álláspontja. A kormány amúgy nem kíván hasonló kérdésben népszavazást tartani. Lázár közölte: nem Európából szeretne kilépni, mivel az EU nem alkalmas arra, hogy Európa értékeit képviseli. Beszélt arról is, hogy a korábbi népszavazáson a belépésre voksolt, de nagyot csalódott.

Szóba került a 444 által megírt sztori, miszerint tavaly  decemberben 1 millió forintért helikopterezett Hongkongban a barátnőjével Habony Árpád, de egy olyan üzletember foglalta neki a jegyet, aki az egyik legnagyobb letelepedési kötvényes cég mögött állt hivatalosan. Ezzel kapcsolatosan Lázár azt mondta, hogy Habony Árpádnak semmilyen befolyása nem volt a kormányzati döntésekre a letelepedési kötvények ügyében.