Nem tudták elsőre újraválasztani Áder Jánost

Államfőt választ az Országgyűlés

Vége
majtenyi ader 2017
joobs
nyg
2017.03.13. 08:36

Összefoglaló

Öt éves ciklusának végén ismét Áder Jánost támogatja az államfői posztra a Fidesz-KDNP.
Ellenzéki oldalon az is eredmény, hogy sikerült államfőjelöltet állítani Majtényi László személyében.
A Jobbik nem állított jelöltet.
Bár Ádergyőzelme a kormánytöbbség révén borítékolható volt, a Fidesz a szokásos sorosgyörgyözéssel vette elő az ellenzéki jelöltvolt ombudsmant, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnökét.
A két államfőjelölt a parlamentben mondott beszédet. Majtényi László a jogállam és a demokrácia visszaállításáról beszélt, Áder János saját eddigi tevékenységéről - kerülve a belpolitikát.
A szavazás első fordulójában nem volt meg a kétharmad. Ádert csak a Fidesz és a KDNP támogatta 131 szavazattal, Majtényi 44-et kapott.
A második fordulóban már csak egyszerű többségre volt szükség. Áder Jánost 131 szavazattal választották államfővé. Majtényi László ekkor 39 szavazatot kapott.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Amúgy az elnökválasztás kezdete előtt egy órával nincs sok nyoma az ünnepélyességnek a Házban. A mai eseményre annyi utal, hogy előkészítették már a folyosót, ahol a képviselők szavazni fognak, illetve a szakértői páholyoknál feltüntették, hová ülhetnek majd a volt közjogi méltóságok, az egyházi méltóságok, illetve a jelöltek vendégei.

  • Ki legyen az elnök?

  • Paks II-re kérdezett rá ismét az LMP képviselője. Schmuck Erzsébet szerint megváltozott a kormány érvrendszere, mióta Brüsszel is rábólintott a projektre. Eddig a üzleti megtérülésről, most már a biztonságról szól a kormány a két új blokk megépítése kapcsán.

    A brüsszeli vizsgálatból kiderült a beruházás nem térül meg piaci alapú árameladásból. "A projekttel a magyar állam olyan pénzügyi kockázatot vállal, amelyet magánpénzből senki sem vállalna." 

    A bizottság kimondta, joga van a magyar kormánynak veszteséges projektbe ruházni – mondta Schmuck. "Az egyetlen kormány által is  elfogadott számítás szerint az új paksi blokkok csak jelentős áramáremelkedés és kiemelkedő kihasználtság mellett térülhetne meg. 50-55 eurós megawattonkénti áron , ami a jelenlegi áramár duplája" – mondta Schmuck.

    Hamarosan szünetet rendelnek el a köztársasági elnök megválasztása előtt.

  • A baloldali pártok szégyene, hogy egy olyan köztársaságielnök-jelöltet állítottak, aki nyilvánvalóan idegen hatalmi érdekeket szolgál, mondta Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója hétfőn az M1 aktuális műsorában. Ennyiben semmi újat nem mondott, ezt fújja a Fidesz hetek őt: Majtényit Soros mozgatja, Majtényi össze-vissza hazudozik a Sorostól kapott támogatás mértékéről. Majtényi László korábban közzétette: büszke arra, hogy Soros György támogatásának köszönhetően hozták létre az Eötvös Károly Intézetet, ezt ők soha nem titkolták, és 64 millió forintot kaptak az Open Society Institute-tól

  • Onnan lehet könnyen megismerni most a kormánypárti képviselőt a Parlamentben, hogy kokárda van rajta. A Fidesz-KDNP-s képviselők szinte kivétel nélkül kitűzték, nem fogom listázni, ki nem.

  • Mivel a az államfőt a parlament választja, a pártok erőviszonyainak ismeretében elég jól megjósolható, hogy kit választanak a jelöltek közül, ha egyáltalán van több jelölt.

    Ez alól az egyetlen kivétel, 2005-ben volt. Az akkori MSZP-SZDSZ kormánynak elvileg volt egy jelöltje, de az MSZP-s Szili Katalin házelnököt igazából csak a szocialisták akarták. A Védegylet felhívására Sólyom László mögé beállt a Fidesz és az MDF. Az akkori kisebbik kormánypárt, az SZDSZ egyik jelöltet sem támogatta.

    1. forduló: Várható volt, hogy sem Szilinek, sem Sólyomnak nem lesz kétharmados többsége. Sólyom mindössze 13 szavazatot kapott, a Fidesz viszont fel sem vette a szavazólapot, s ezzel nagyarányú támogatáshoz segítette Szilit. Ez alapján lehetett viszont látni, hogy milyen megosztottság lehet a szocialistáknál a titkos szavazáson. A szavazatarány 185:13 volt.

    2. forduló: Ez is kétharmados forduló volt. A jobboldali ellenzék egységesen Sólyomot támogatta (Szili 185, Sólyom 178)

    3. forduló: Ide már egyszerű többség kellett. A fideszes és MDF-es képviselők ellenőrizték egymás szavazólapjait, nehogy valaki Szilire voksoljon. A szavazatarány végül 185:182 lett Sólyom javára. Szilire az  MSZP mellett 3 SZDSZ-es és egy független képviselő szavazott. 

    Itt olvashatják el a teljes sztorit. 

  • Dömötör Csaba államtitkár reflexből hozta Majtényi László lesorosozását, amivel sikerült nevetgélést kicsikarnia az ellenzéktől. Idézett tőle olyat is, amely szerint nincs nagy véleménye az MSZP-ről, bár nem világos, ez miért gyengíti Majtényit.

  • A köztársasági elnök megválasztásáról szólt az MSZP képviselője.

    A köztársasági elnök mindkét fél szempontjait figyelembe veszi. Tiszte és kötelessége a mérséklet, a politikai jómodor meghatározása – idézte Göncz Árpádot az MSZP frakcióvezetője.

    „Egy alkalmas jelölt nem hagyja szó nélkül, hogy kopaszok gátoljanak meg egy állampolgárt, amikor népszavazást kezdeményezne. Nem hagyja, hogy a kormányfő titkos szerződéssel szolgáltassa ki az országon az orosz félnek. Fellép a jogalkotási korrupció ellen.

    Ezért Majtényi Lászlót ajánlja az MSZP. Az ő négypontos programjával azonosodni tudnak a szocialisták. Fontos a demokrácia, az alkotmány, a törvény uralma, a hatalom transzparenciája, és a szegénység elleni küzdelem. Fel kell rúgni azt a társadalomfilozófiáját, amelyet önök vallanak, hogy akinek van, annak adnak, és négymillió ember kezét elengedik. ”

    Épp ezért támogatja a párt mind a 28 képviselője Majtényi Lászlót – mondta Tóth Bertalan.

  • „Azt a 30 ezer gazdát adótztatnák meg, akik az elmúlt években jutottak földhöz” – reagált Dömötör Csaba. Az államtitkár szerint a Jobbik a baloldali pártokhoz igazodva akar adót emelni.

    „A Jobbik elnökének egy dologban igaza volt, ennek a pártnak tényleg nincsen lelke” – mondta Dömötör, ami szerinte érthető, mert a pártnak van egy vadiúj gazdája, földbirtokos oligarcha, akinek szoknyája körül sündörög a Jobbik. A Fidesz előszeretettel aggódik a Jobbik szavazóiért. 

  • Olyan mértékű adótömeget vetünk ki a a politika közeli vagyonosodásba, amelytől el fognak feketedni, néhány éven belül elveszítik vagyonuk jelentős részét.

    300 millió forint éves vagyonosodás felett progresszív adózást vetünk be, 2002-ig visszamenően. Gondoskodunk róla, hogy a költségvetés visszaszedje azokat a pénzeket, amelyeket az érintettek jelentős politikai támogatással megszereztek.

  • A jelen állás szerint az államfőválasztás első fordulójában nem lesz meg a kétharmad, a Fidesz-KDNP-nek ugyanis csak 131 képviselője van, a kétharmadhoz 133 kell. A választás ezért elhúzódhat. A második szavazást 11:40-kor kezdik, így eredmény délután egykor lehet. 

  • Lezsák Sándor néhány képviselő előtt megnyitotta az ülést, a napirend előtti felszólalásokkal.

    Ezután jön az államfőválasztás fél tízkor.

    A napirend előtt Volner János szólalt fel először a Jobbik frakcióvezetője rövid kitérőt tett a személyét ért támadásokra a kormánysajtó részéről, majd rátért a korrupciós ügyekre, amelyeket a legfőbb ügyészség, az állami számvevőszék nem nagyon üldöz. "Mi 2018 után elszámoltatásra készülünk, de nem úgy, ahogyan az MSZP és a Fidesz tette."

  • A világon leginkább közvetlenül szeretik választani a köztársasági elnököt, így tesznek 112 országban, persze igen eltérő elnöki jogkörökkel. A második legjobban azt szeretik, ha egyáltalán nem választanak - merthogy monarchiák. Ez 35 országot érint, persze a kép csalóka, mert ebből egy csomó országnak, Ausztráliától Kanadáig a brit uralkodó a formális államfője.

    Csak 30 országban választja az elnököt a parlament, másutt egyéb választott testületé a feladat.

    Az alkotmányos monarchiákkal együtt is kisebbségben vannak a parlamentáris demokráciák, ahol a legfőbb gyakorlati hatalom a miniszterelnök kezében van. A prezidenciális és félprezidenciális köztársaságok a világban többségben vannak, Európa ebben kivétel. A kontinensen csak a francia, a román és a lengyel államfő pozíciója a legerősebb, a többiben - a monarchiákkal együtt - az államfő szerepe inkább ceremoniális, bár egyéni habitustól is függhet, hogy ki mennyire észrevehető, a spektrum Milos Zemantól Áder Jánoson át Joachim Gauckig elég széles.

  • A rendszerváltás idejének egyik központi kérdése a köztársasági elnök megválasztásának módja körül zajlott. A nemzeti kerekasztal-tárgyalásokon a még épp létező MSZMP kialkudta, hogy az államfőt közvetlenül válasszák, 1990 januárjában – tehát még az első szabad parlamenti választások előtt. A hatalmát elveszítő állampárt bízott benne, hogy a legmagasabb közjogi méltóságot megszerezheti Pozsgay Imrével, így ellensúlyozhatja a parlamenti választáson borítékolható bukást. Az MDF belement az alkuba, az SZDSZ, a Fidesz, a kisgazdák és a Petrasovits Anna-féle szociáldemokraták ellenezték. A részben erről szóló négyigenes népszavazással sikeresen meg is fúrták: egy hónappal azután, hogy Szűrös Mátyás kikiáltotta a köztársaságot, a népszavazáson épphogy győztek azok, akik a parlamenti választás után akartak elnökválasztást. Itt a módozatról nem volt szó, csak az időzítésről, de az utóbbi az előbbit is meghatározta, mert az első szabad parlamentben az MSZP-vé lett MSZMP súlya csekély volt, a rendszerváltók pedig nem akartak közvetlen elnökválasztást, Pozsgay így elvesztette esélyét a posztra.

    Ezután még a független Király Zoltán javasolt népszavazást a közvetlen elnökválasztásról, a kérdésbe az MSZP is belekapaszkodott. Sikerült is kiíratni a népszavazást, de az 1990 júliusi időponttal sikerült érdektelenségbe fullasztani: a választók 14 százaléka voksolt. Igaz, 85 százalékuk közvetlen választást akart, de az alacsony, máig negatív rekordot jelentő részvételi arány miatt ez mindegy volt.

    Válasszunk államfőt

  • Az államfőválasztás az első körben akkor sikeres, ha a képviselők kétharmada+1 azonos jelöltre szavaz. Ez eddig csak Göncz Árpádnak sikerült, 1990-ben 259 szavazatot kapott. A többi jelöltet csak a harmadik körben, egyszerű többséggel sikerült megválasztania az Országgyűlésnek. Gönczön kívül egyedül a 2005 és 2010 közötti államfő, Sólyom László mondhatja el magáról, hogy az ellenzék és a kormány oldaláról is kapott szavazatot.

    Frissítés: 2010-ben Áder János is kétharmaddal, első körben lett köztársasági elnök. Igaz, ellentétben Gönczcel, ehhez elég volt a kormánypártiak szavazata is.

  • Az elnök szerepe nagyrészt reprezentatív, de van két komoly eszköz a kezében, amellyel, némi ellensúlya lehet a mindenkori kormánynak:

    • az elfogadott törvényeket alkotmányos kifogás esetén elküldheti az AB-nek.
    • Ha politikai aggálya van egy törvénnyel kapcsolatban, az Országgyűléstől kérheti, hogy fontolják meg megint a dolgot.

    Hogy Áder mennyire élt ezzel első államfői ciklusában, arról itt olvashat.

    Közpénz jelleg nem vész el

    28 esetben emelt politikai vétót, bár a törvények nagy részét másodszorra is változatlan formában fogadta el a parlament. Áder többnyire inkább formai, mint a demokratikus rend védelmét hangoztató, tartalmi kifogásokkal élt.

    Alkotmányossági vétót öt törvénnyel kapcsolatban emelt, utólag a legfontosabbnak a jegybank- és a postatörvény módosításának  tavaly márciusi vétója tűnik. Az AB a jegybankkal kapcsolatos kifogásoknak helyt adva kimondta, hogy az MNB alapítványainak juttatott közpénz közpénz marad, az elköltésére vonatkozó adatok közérdekből nyilvánosak. A postatörvény visszamenőleges hatályú módosításával kapcsolatos államfői kifogást viszont az Alkotmánybíróság elutasította.

    Az MNB végül kénytelen volt kiadni az alapítványainak juttatott 260 milliárd elköltésének részleteit, kellemetlenséget okozva Matolcsy György MNB-elnöknek és üzleti köreinek.

  • Az országgyűlés hétfői ülése reggel 8-kor kezdődik. Először napirend előtti felszólalásokat tartanak. Fél tízkor szavaznak a köztársasági elnökről. Titkos szavazást tartanak, azaz a képviselők egyenként adják le voksukat egy borítékba helyezett szavazólapon, egy szavazófülkében lévő urnába. Az első forduló akkor eredményes, ha az egyik jelölt kétharmados támogatást kap. Ha ez megtörténik, 11:30-kor jelentik be az új köztársasági elnök személyét. Ha eredménytelen az első forduló, 11:40-13:00-ig a képviselők ismét szavaznak. Ezután az lesz az államfő, aki a legtöbb szavazatot kapta. 

  • Két jelölt száll versenybe az államfői tisztségért:

    • Áder János eddigi köztársasági elnököt a Fidesz-KDNP támogatja, összesen 131 képviselő.
    • Majtényi László volt ombudsman, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke mellett az MSZP,  az LMP, valamint a DK és a Párbeszéd Magyarországért képviselői állnak.  Ők összesen 43-an vannak.
    • A 24 fős Jobbik-frakció nem állított jelöltet.

    Összesen 199 képviselő van. A választás első fordulójában a kétharmados többséghez 133 szavazat kell.