Nincs is CEU-ügy Lázár szerint

2017.04.06. 14:13 Módosítva: 2017.04.06. 15:20

A kormányülésen számba vették azokat a leveleket, amiket a CEU szétcsapása ellen kaptak, és majd válaszolnak is rájuk, mondta el Lázár János a heti kormányinfón. Újra elmondta azt is, hogy még külföldi példákat is figyelembe vettek, amikor a CEU ellen hozott törvényt meghozták. Emellett megismételte, hogy senki ne izguljon az egyetemért.

Soros hálózata szervezi az ellenállást

"Ha valaki veszi a fáradságot, hogy elolvassa más országok szabályozását" akkor az jön ki, hogy a felsőoktatás más országokban is szabályozott, így az egyetemalapítás is, magyarázta Lázár. Emellett szerinte tulajdonképpen nem is nehezítik a CEU-n a tanítást, hiszen a törvény

semmiben nem érinti az egyetem működését,

az egyetemmel semmi baja a kormánynak. Ha bajuk lett volna az egyetemmel, akkor máshogy is rámentek volna szabályozóként, de ezt nem is tették meg. Mondjuk ezt a témát Lázáron kívül a legtöbben jó eséllyel pont fordítva látják, különösen a CEU. Az egyetem egyébként a köztársasági elnökhöz fordul már, hogy ne írja alá a bevallottan egyedül az ő ellehetetlenítésükre kitalált és megszavazott törvényt. 

D  YT20170406021
Fotó: Illyés Tibor / MTI

"Szeretnének, ha a magyar egyetemek versenyhátránya megszűnne", ennyi az egész. Soros György viszont sajnos követőivel félmillió menedékkérőt hozott, szervezett a magyar határra, "ez egy áthidalhatatlan ellentét", ő Lázárék igazi ellenfele, de ez teljesen független a CEU-tól. Persze Lázár szerint Soros hálózata azt is megszervezte, hogy folyamatosan menjen a lobbi Magyarországgal szemben, ez zajlik most.

CEU és bevándorlók

Illetve a bevándorlás ügyében majd a CEU-val is zsarolni fogja az EU Magyarországot, de ezt nem fejtette ki bővebben, hogy hogy gondolta. Lázár egyébként a múlt heti kormányinfón is nagyot harcolt különböző ellenségei ellen, és akkor is azt mondta, hogy senki ne hisztériázzon az egyetemért, hiszen a törvény megszavazása előtt "minden szempontot mérlegelnek majd" a honatyáink.

Egyébként Lázárt nem győzte meg a CEU arról, hogy miképp lehet, hogy két országban is elismert diplomát is kiadnak egy képzésre egyes esetekben. Azt nem magyarázta el, hogy ez miért baj vagy miért hozná bármiféleképp versenyhátrányba bármelyik magyar egyetemet. Az EMMI jogászai nagyon alapos munkát végeztek, nagyon józan és normális elvárásokat támasztottak csak a CEU felé, nem érzik diszkriminatívnak sem a rájuk vonatkozó törvényt. Lázár csak azon lepődött meg, hogy CEU szerinte azt hiszi, hogy

a magyar parlament nem hozhat rájuk törvényeket. 

"Joguk van" törvényt hozni "a nép által megválasztott képviselőknek". Miért nem akar együttműködni a CEU? Miért nem tanúsítanak jogkövető magatartást? Ezeket egyszerűen nem érti Lázár János miniszter. Emellett csak "néhány csoport" kelti a feszültséget ez ügyben, de nem tudtuk meg tőle, kik ezek a csoportok.

Elmondta azt is, hogy az elmúlt 20 évben "privilegizált helyzetben" volt a CEU, ahogy ezt más egyetem szóvá is tette, mondta még el Lázár, csak ezt kell visszacsinálni.  

Megtévesztett egyetemisták és Nobel-díjasok

A jövőről elmondta, hogy a további kritikák a Soros-hálózat jelei lesznek majd a következő napokban, mert „jó szabályozást fogadott el az országgyűlés”, de majd „megpróbálják vékony cérnahangjukon hallatni a hangjukat” „az európai baloldali erők ellen”. De szerinte a CEU-ügyével

csak felhasználják a „szegény megtévesztett egyetemistákat”
,

mert minden kritika valójában csak a menekültkvótákról szól majd. Kérdésre a 15 Nobel-díjas leveléről annyi jutott eszébe, hogy nem szeretne túlzásokba esni, de korábban kinevette azokat, akik szerint van világ-összeesküvés. De most "a hírszerzési jelentéseket olvasva"  már elbizonytalanodott utóbbiban. 

A valóságot csak a kormánytól lehet megtudni

A Fidesz pártcsaládjából, az Európai Néppártból érkező kritikákra Lázár úgy reagált, hogy ha valaki megkérdőjelezi a Fidesz tagságát az Európai Néppártban, az butaságot követ el, a Fidesz kimondottan erősíti a néppártot, Donald Tusk elnök megválasztásában is jelentős szerepük volt. De Lázár János nem hiszi, hogy az Európai Néppárt ellen tud állni Soros György lobbijának.

Úgy vélte, hogy újsághírekből tájékozódva nem érthető a magyar belpolitika, a valóságot a kormánytól lehet megtudni, a magyar újságokból nem. “Telekürtölik a világot hazugsággal és félinformációkkal.”

“Láttunk már ilyet korábban is” – tette hozzá Kovács Zoltán, aki szerint a CEU mellett megnyert Nobel-díjasoknak sem volt esélyük megismerni az igazságot. Persze olyanok is voltak, akik a kukába dobták „szép angolsággal” összerakott ceus lobbileveleket. Mi csak a szegény magyaros eszközeinkkel próbálunk írni egy-egy levelet, emailt, hogy azért mégse teljesen úgy van, ahogy ceusok állítják. Van, aki majd ennek hisz, van, aki annak.

„Soros György üldögél valahol New Yorkban, és megszervezi a bevándorlást” a Balkánon keresztül, ami nem helyes Lázár szerint, és csak erről szól minden. 

Az oroszok nem szorulnak Magyarországra

“Elég gyönge eszköz lennénk, elnézve az elmúlt napok eseményeit” – mondta Lázár arra a felvetésre, hogy az oroszok eszközként használnák Magyarországot az Európai Unióban. Szerinte megvannak az oroszoknak a maguk eszközeik, "nem szorulnak Magyarországra". A miniszter szerint egyébként az a fontos, hogy senkinek ne legyünk a strómanjai, ezt a Fidesz-kormány tudja leginkább megvalósítani.

Paks 2-vel kapcsolatban elmondta, megkezdődött a beruházás elindítása, idén és jövőre az előkészítő munkák meg is valósulnak, a terület előkészítése a kormány feladata, az orosz félnek az ősz folyamán át szeretnék adni a munkaterületet. Az engedélyezési eljárás folyamatban van.

Nem csökkentik jövőre az szja-t

Készül a jövő évi költségvetés, Varga Mihály már ismertette is a kormányülésen a jövő évi költségvetés fő céljait, illetve a főbb makroszámokat.

Három fő cél lesz:

  • a teljes foglalkoztatás elérése
  • a családok segítése
  • biztonság garantálása

Csökkenő államadóssággal terveznek és 4 százalék fölötti növekedést szeretnének 2018-ban is elérni. A kormány legközelebb április közepén fog újra a költségvetés számaival foglalkozni, a hónap végén, de legkésőbb május elején pedig már be is nyújtják a költségvetés tervezetét. Kérdésre Lázár elmondta, nem számolnak jövőre az szja-kulcs további csökkentésével.

D  YT20170406026
Fotó: Illyés Tibor / MTI

A versenyképességi tanács is javasolt néhány változtatást, ezeket a kormány meg is fogadta, törvényjavaslatokat társítanak majd hozzá. Ehhez kapcsolódik egyebek mellett például az e-számla bevezetése is, ez egy év türelmi idővel még idén elindul majd.

A kutakkal is foglalkozott a kormány, vissza az egész

B. Nagy László képviselő a kutak szabályozásával, engedélyeztetésével kereste meg Orbán Viktort, hogy a 2016 óta hozott rendeletek nem sikerültek. Ez igaz, belátták, hogy nem sikerült a szabályozás, majd visszaállítják a 2016-os állapotot, ezt is megbeszélték még a kormányülésen. Kérdésre elmondta, hogy a Pető Intézetet nem akarják tönkretenni, technikai hiba történt, de majd a kormány mindent megtesz azért, hogy ne csökkenjen az ott dolgozók bére. Itt olvashat a témáról egyébként.

Lázár elmagyarázta, hogy a hírszerzés nem figyelhette meg fideszes vezetők életét, mert a hírszerzés csak külföldön dolgozik. Az elhárításnál meg lehet, hogy megfigyeltek fideszeseket is 2010 előtt, ennyit tud mondani. Simicskáék azon fenyegetőzéseivel, hogy majd kiteregetik a szennyest pedig nem foglalkoznak, de sorosozott egyet a Jobbikra is egyet azért.

Vizsgálják a látomásokat

Kivizsgálták-e azt, hogy mi történt a CEU-tüntetésén, kik voltak a dulakodó kopaszok, kérdezték Lázár Jánostól. Azt mondta, vizsgálják “ezeket a látomásokat folyamatosan.” De összességében úgy látják, hogy a feszültség gerjesztése néhány csoport célja, ami teljesen érthetetlen.

Arról megy most a vita, hogy ennek a fedezetét elő tudja-e teremteni az önkormányzat, de ez nem csak Budapestet érinti, vidéki városokban is van hasonló probléma. Nem zárkózik el attól a kormány, hogy segítsen és tárgyaljon. De tisztán kell látni azt, hogy hol mennyi pénz van erre. “Nem fogjuk a fővárost magára hagyni” - mondta.

“Azt akarjuk, hogy az ügyvédek ne lehessenek cégvezetők” – mondta Lázár egy másik újságírói kérdésre. Szerinte bár a Magyar Nemzet erről írt, valójában nincs is ilyenről szó az előterjesztésben.

A miniszter szerint lehet tudni, hogy történt információgyűjtés fideszesekről 2010 előtt, ezzel kapcsolatban indult is vizsgálat, de Lázár János azt nem tudja, hogy kiről pontosan milyen információkat gyűjtöttek.

Majd adunk valamit úgyis

A BKV-sztrájkról elmondta, hogy a kormány majd kész segíteni a kérdés rendezésében. Az elmúlt hét évben egyébként mindig adott némi pénzt a kormány, ha nehéz helyzetbe került Budapest, szóval majd most is megpróbálják rendezni a helyzetet. Tarlóst egyébként nagyon megérti Lázár, együtt érez vele, de a megyei jogú városokkal együtt fog gondolkozni ez ügyben a kormány. Az eddigi hét évben sajnos nem sikerült a közlekedési struktúrákat egymáshoz igazítani, de majd most jön a beüzemelés, majd most újra megpróbálják, mert elkerülhetetlennek tűnik.

A hadsereg fejlesztéséről nincsen döntés még, csak a neve van meg: Zrínyi 2026 lesz a terv neve. A reklámadóról sincs még döntés, „nyilvánvaló, hogy adóemelésben nem gondolkozunk”, de majd megbeszélik egyes szakmai szervezetekkel ezt. Lázár azt mondta, hogy a 9 százalékos kulcsot tartalmazó reklámadót a kormány terjesztette be, de átmenetileg visszavonták, mert az ügyben vita van. Az NGM eltökélt abban, hogy legyen valamilyen adó, de azt még nem tudják, hogy mekkora kulcsot határoznak meg jövőre.

Előkerült a miniszterelnök azon megjegyzése Szemerkényi Réka washingtoni nagykövet leváltása kapcsán, hogy Orbán "nem foglakozik nőügyekkel". Erre tréfásan azt mondta Orbán a kormányülés előtt Lázárnak, hogy "tévedett mert az ország fele nő, és a nőügyekkel foglalkozni kell". Egyébként Orbánnak nem kell bocsánatot kérnie a lekezelő megjegyzés miatt a nőktől, hiszen "öt nővel él együtt, nem hinném, hogy nála nagyobb szakértő lenne nőügyekben", viccelődött Lázár is. 

Volt még egy másik szolid móka is a kormányinfón, amikor Lázárt megkérdezték, hogy lehet-e nem Sorosról is kérdezni, Lázár csak annyit mondott, hogy: "Hmmm, tudok vele válaszolni."