Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Bírók is aláírták a hajléktalanok büntetése elleni petíciót

image from ios (2)
2018.10.22. 19:38 Módosítva: 2018-10-22 19:44:53

Nyilatkozott az RTL Klub Híradójának az a jogász, aki elindította a hajléktalanok bíróságra citálása és megbüntetése elleni online petíciót.

Ésik Sándor a tévének azt mondta: azért indította el a tiltakozást, mert a jogszabállyal olyan állapotot büntetnek, ami nem bűncselekmény, hanem „egy nagyon szerencsétlen állapot”. Ezen többek között a szociális ellátórendszernek, illetve a hajléktalanokat segítő civil szervezeteknek kellene segíteniük, és nem büntetőügyként kellene kezelni a kérdést, mondta.

A petíciót a cikkünk megjelenéséig már több mint 1700-an írták alá, Ésik szerint a támogatók többsége jogász. Nemcsak ügyvédek, hanem szavai szerint több bíró is aláírta már a hajléktalanságot büntető új jogszabály ellen indított kezdeményezést.

Az ügyvéd szerint a bíróknak az Alkotmánybírósághoz kellene fordulniuk, az ugyanis már 2012-ben kimondta a hajléktalanságról, hogy az nem büntetőjogi kérdés.

Az új jogszabály alkalmazása ellen tiltakozás megfogalmazója szerint a „hajléktalanok méltósága” érdekében hozott szabálysértési szabályok bírósági alkalmazása olyan határokat lép át, amelyek után nehéz bármilyen bíróságon is a „tisztelt” szót használni.

(Borítókép: Bakró-Nagy Ferenc/Index)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?