Bírók is aláírták a hajléktalanok büntetése elleni petíciót

image from ios (2)
2018.10.22. 19:38 Módosítva: 2018.10.22. 19:44

Nyilatkozott az RTL Klub Híradójának az a jogász, aki elindította a hajléktalanok bíróságra citálása és megbüntetése elleni online petíciót.

Ésik Sándor a tévének azt mondta: azért indította el a tiltakozást, mert a jogszabállyal olyan állapotot büntetnek, ami nem bűncselekmény, hanem „egy nagyon szerencsétlen állapot”. Ezen többek között a szociális ellátórendszernek, illetve a hajléktalanokat segítő civil szervezeteknek kellene segíteniük, és nem büntetőügyként kellene kezelni a kérdést, mondta.

A petíciót a cikkünk megjelenéséig már több mint 1700-an írták alá, Ésik szerint a támogatók többsége jogász. Nemcsak ügyvédek, hanem szavai szerint több bíró is aláírta már a hajléktalanságot büntető új jogszabály ellen indított kezdeményezést.

Az ügyvéd szerint a bíróknak az Alkotmánybírósághoz kellene fordulniuk, az ugyanis már 2012-ben kimondta a hajléktalanságról, hogy az nem büntetőjogi kérdés.

Az új jogszabály alkalmazása ellen tiltakozás megfogalmazója szerint a „hajléktalanok méltósága” érdekében hozott szabálysértési szabályok bírósági alkalmazása olyan határokat lép át, amelyek után nehéz bármilyen bíróságon is a „tisztelt” szót használni.

(Borítókép: Bakró-Nagy Ferenc/Index)