Ez a poszt a következő Percről percre része:

Kiemelték, Csepelre viszik a Hableányt

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Javában tartanak az előkészületek a Hableány kiemeléséhez. Először ki kell egyenesíteni a hajótestet, amely orral "felfelé" áll a folyómederben, hangzott el a közmédia adásában. Hamarosan a daruk bevetésével megemelik, és remélhetően megfelelő vízmagasságba tudják emelni a roncsot. Elsőként ahhoz, hogy a kapitányi hidat vizsgálja majd át egy búvár, mondta el a helyszíni tudósító. Ezt követően az utasteret is megvizsgálják a tűzoltóság búvárai, akiknek munkáját a koreai búvárok is segítik. Ha a bútorzat rögzítése, illetve eltávolítása ezt szükségessé teszi, ipari búvárok is dolgoznak majd a kiemelésben.

  • A szakemberek hosszas gondolkodás után úgy döntöttek, hogy teljes rálátást adnak majd a sajtónak a kiemelésre, és mindenkinek a sajt etikai jóérzésére bízzák, hogy mit mutatnak meg az esetleges nemkívánatos jelenetekből.

  • Kedd reggel megkezdik a Hableány sétahajó kiemelését a Dunából. A Hableány nevű városnéző hajó május 29-én este borult fel és süllyedt el, miután a Margit hídnál a Viking Sigyn nevű szállodahajó nekiütközött. A Hableány másodpercek alatt elmerült, azóta is a Duna mélyén van. Kimentését eddig nehezítette az áradás miatt veszélyesen gyors Duna, illetve hogy amúgy is rosszak a folyóban a látási viszonyok.