A rendőrség nem nyomoz, de Péterfalvi szerint jogellenes volt Pikóék adatkezelése

2019.10.07. 12:03

Folytatja az eljárást a józsefvárosi adatkezelési ügyben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) – mondta Péterfalvi Attila elnök az M1 tévécsatornán. Mindezt azután nyilatkozta Péterfalvi, hogy az ügyben a rendőrség bűncselekmény hiányában lezárta a nyomozást.

A rendőrség házkutatást tartott és számítógépeket foglalt le a VIII. kerületi ellenzéki polgármesterjelölt központjában, miután a kormányközeli Magyar Nemzet azt állította, hogy a polgármesterjelölt és kampánycsapata törvénytelen adatkezelést folytat.

A műsorban elhangzottakat az MTI idézte, eszerint „a megjelent bizonyítékok egyértelműen felvetik a jogsértés gyanúját, ezért a NAIH folytatja az eljárást. Ha bűncselekményre utaló tények vetődnek fel, a hatóság azonnal megteszi a szükséges lépéseket.”

Péterfalvi Attila szerint az adatvédelmi hatóság a helyi választási bizottság megkeresésére indított ellenőrzést az ügyben. A tényfeltárást, tényállást megállapító szakasz után döntenek az eljárás lezárásáról vagy annak hatósági vizsgálatként történő folytatásáról. Szerinte a médiában megjelent felvételek alapján a történtek egyértelműen „megteremtik” a jogellenes adatkezelés valószínűségét. A NAIH elnöke azt mondta, hogy az aláíró ívek „duplikálása” – adatvédelmi megítélés szerint – a célhoz kötött adatkezelés szabályaiba ütközik. A felvételek szerint nemcsak az adatbázisok „duplikálása” fordult elő, hanem az ajánlóívek hátoldalára olyan adatok kerültek, amelyek gyűjtésére jogszerűen „semmilyen lehetőség sincsen” – közölte Péterfalvi Attila, majd úgy fogalmazott: „ebben a vonatkozásban (a NAIH) tovább folytatja az eljárást”.

A rendőrség a múlt héten megszüntette a nyomozást bűncselekmény hiányában.