A betegtájékoztató nyomdai késése okozhatta a K-vitamin-hiányt

2019.11.27. 13:24

Egy év alatt kétszer is országos hiány alakult ki a gyógyszertárakban az újszülöttek létfontosságú K-vitaminjából (Konakion). Erről Rétvári Bence államtitkár az Országgyűlésben elmondta, hogy a két milligrammos kiszerelésből 110 ezer, a nagyobb hatóanyag-tartalmúból pedig 50 ezer ampulla érkezhetett Magyarországra, írja az Infostart

A korábbi problémának az lehetett az oka, hogy a magyar nyelvű betegtájékoztatóknak a nyomdai késése miatt a nagykereskedők a raktárakból minőségbiztosítási okokból nem tudták a teljes készleteket kiszállítani

– magyarázta Rétvári.

A téma az Országgyűlés hétfői plenáris ülésén merült fel, amikor Szabó Sándor, az MSZP képviselője kritizálta a kormányt a vitaminhiány miatt. Erre reagálva mondta el Rétvári, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az előbbiek mellett azt is, hogy az OGYÉI folyamatosan dolgozik az elégséges mennyiségű K-vitamin beszerzésén, ezért Németországból, Franciaországból, Olaszországból és Romániából is hozatják azt.

A K-vitamin (vagy Konakion) azért létfontosságú a kisbabáknak, mert hiányában a véralvadásban szerepet játszó véralvadási faktorok nem termelődnek kellő mennyiségben, ami életveszélyes vérzésekhez, agyvérzéshez vezethet. A gyerekek Magyarországon rögtön a megszületésük után pár órával, még a kórházban megkapják az első adagot.

A hiány eredetileg tavasz végén, május 1-jére alakult ki. Magyarországon kifogytak a készletek, mert az eddigi gyártó nem tudott szállítani. A nyáron végül az hozott átmeneti megoldást, hogy az OGYÉI több hónapra elegendő, összesen 58 200 doboz K-vitamin importját engedélyezte. A probléma november elejére alakult ki ismét, ám Rétvári szerint már sehol sincs hiány a vitaminból, és azt ígérte, a mostantól mindig kapható lesz a készítmény.