Állami kompenzációt vár a Főváros a BKK bevételkiesése miatt

HUS 1864
2020.06.24. 12:12 Módosítva: 2020.06.25. 16:32

A koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet utáni első közgyűlését tartotta a főváros szerdán. A legutóbbi, február 26-i közgyűlés óta Karácsony Gergely főpolgármester gyakorolta a testület feladat- és határkörét, többek közt arról is szavaztak, hogy a döntéseit elfogadják és tudomásul veszik-e. 

Történelemkönyvet kapott Láng V. Naszályitól

Addig azonban több mint két óra eltelt, hiszen már a napirend előtti felszólalásokban egymásnak feszültek a többséget alkotó pártok és a Fidesz a Lánchíd felújításáról.

Láng Zsolt, a Fidesz frakcióvezetője arról kérdezte Karácsonyt, hogy kiírnak-e feltételes közbeszerzést a közeljövőben. Tüttő Kata egy 2011-es jelentést vett elő, amely szerzői már akkor jelezték, hogy fel kell újítani a Lánchidat, ez azonban az elmúlt kilenc évben nem kezdődött meg.

TÜTTŐ a közgyűlésen MEGERŐSÍTETTE, HOGY PÁR HÉTEN BELÜL KIÍRJÁK A FELTÉTELES KÖZBESZERZÉST.

A vitához kapcsolódva V. Naszályi Márta, I. kerületi polgármester számon kérte Láng Zsoltot a Szálasi fotójával összemontázsolt Karácsony fotó miatt, amit a fővárosi Fidesz-frakció osztott meg Facebook-oldalán. Átadott Lángnak egy 12. osztályos történelemkönyvet, amiben Szálasi látható kivégzése előtt.

Láng lényegében megismételte a Fidesz-frakció akkor kiadott közleményét, és elismerte, hibázott szerkesztőjük a mém megosztásával, de mint fogalmazott, „van még Magyarországon néhány millió ember, akinek erről nem ugrik be Szálasi Ferenc képe”. 

Azt is hozzátette, hogy a mémet nem ők készítették, hanem egy blog osztotta meg. 

A döntések átláthatatlanságát bírálta Láng

Az első napirendi pontban aztán arról szavaztak a képviselők, hogy elfogadják a februári közgyűlés óta hozott döntéseket. Karácsony előtte összegezte az elmúlt hónapokat. Köszönetet mondott az egészségügyi és szociális dolgozóknak, és azokról a változásokról beszélt, amiket a járvány gazdasági hatásai kényszerítettek a fővárosra. 

ÖSSZESEN 4,5 MILLIÁRD FORINTOT KÖLTÖTT A FŐVÁROS A JÁRVÁNY ELLENI VÉDEKEZÉSRE.

Közben pedig komoly gazdasági veszteségeket szenvedett Budapest, folytatta Karácsony, amit a kormányzati elvonások csak rosszabbá tettek.

Most először történik olyan, hogy Budapest finanszírozza az államot, és nem fordítva, tette hozzá. 

Láng Zsolt a veszélyhelyzet alatt hozott döntések átláthatatlanságát kifogásolta, szerinte legalább nyolc olyan döntést hozott Karácsony, amiről a nyilvánosságot és az ellenzéket előtte tájékoztatnia kellett volna, és a pártokkal való konzultációt is hiányolta a frakcióvezető.

Semmi konkrétumot nem tudunk arról, hogy mi történt az elmúlt négy hónapban, fogalmazott Láng. 

Bagdy Gábor, csatlakozva frakciótársához, azzal támadta Karácsonyt, hogy a közgyűlés előtt pár nappal önként zárolt 65 milliárd forintot a főváros költségvetéséből. 

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes tételesen mutatott rá, miért volt erre szükség. A februárban elfogadott költségvetéshez képest 93 milliárdot vont el a kormány szolidaritási adóként, és becslések szerint 100-150 milliárd forintnyi iparűzési adó eshet ki.

Kiss azt mondta, a járvány és a kormányzati elvonások miatt nagyjából 200-250 milliárd forinttal áll kevesebb a főváros rendelkezésére, mint amivel a februárban elfogadott költségvetés tervezésekor számoltak, ezért volt szükség a zárolásra. 

Mentőövet nyújtanak az önkormányzati lakások bérlőinek

Miután jó pár kerületi polgármester felsorolta a járvány és a kormányzati elvonások miatt elszenvedett gazdasági veszteségeiket, megszavazták, hogy elfogadják Karácsony elmúlt hónapokban hozott döntéseit.  

Tarlós István egy bázisdemokrata volt magához képest

– mondta Láng Zsolt a hatodik napirendi pont előtt az SZMSZ módosításáról, ám a közgyűlés azt is megszavazta. 

Döntöttek arról is, hogy a koronavírus-járvány miatt az év végéig csökkentik az önkormányzati bérlakások bérleti díját, ha a járvány miatt csökkent a bérlő jövedelme. 

Módosították az önkormányzati tulajdonú lakások bérbeadásának feltételeit és a lakbérek mértékét, hogy segítsék a díjhátralékkal rendelkezőket, és ne lehessen olyan könnyen kirakni azokat a bérlőket, akik nehéz helyzetbe kerülnek. Dolgoznak egy részletesebb szabályozáson is, tette hozzá Karácsony, ez most a lakhatási moratórium lejárta után adhat gyors segítséget sokaknak. 

Drágul a parkolás

A szünet után a parkolási rendelet módosítása következett. Augusztus 1-től több kerületben is emelkednek a parkolási díjak, és bővül a parkolási zóna Zuglóban, a XII., illetve a XIII. kerületben. A javaslatról itt lehet bővebben olvasni.

Jóváhagyta a közgyűlés azt is, hogy növeljék több idősotthon költségvetését, mert a járvány miatt megnőttek a kiadások. Itt kisebb vita alakult ki arról, hogy a fővárosi fenntartású intézményekben megfelelően jártak-e el a járvány alatt, és kinek a felelőssége, hogy ilyen sok halálos áldozata lett a járványnak az idősotthonokban. 

Gy. Németh Erzsébet ehhez kapcsolódva bejelentette, hogy feljelentést tett ismeretlen tettes ellen amiatt, hogy negatív teszt nélkül vitték vissza az idősotthonokba a kórházakból. 

Arról is döntött a közgyűlés, hogy új patkányirtási közbeszerzést írnak ki, mert változtatni szeretnének a patkányirtás jelenlegi, lekövető jellegű, főként bejelentésen alapuló irtási rendszerén.

1,6 milliárd forintot különítettek el a közbeszerzésre.

Ebből 2020 novemberében-decemberében bruttó 112,77 millió, 2021-ben 947,31 millió, míg 2022-re 563,88 millió forintot költhetnek.

A döntés hátteréről ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Vizsgálják a korrupciógyanús ügyeket

Megszavazták, hogy vizsgálóbizottságot állítanak fel az elmúlt évek korrupciógyanús ügyeinek kivizsgálására.

A testületet Havasi Gábor, momentumos képviselő vezeti. A javaslat szerint vizsgálni fogják a patkánymentesítésre 2018-ban kiírt közbeszerzést, az állatkerti Biodóm létesítését, a parkolási rendszer elmúlt 15 éves működését, a Rácfürdő projektet, a 3-as metró felújítását, a 4-es metró építését, az elektronikus jegyrendszer-projektet és a Bálna eladását.

Bár Láng azt javasolta, hogy a vizsgálóbizottságnak már az év végéig a közgyűlés elé kelljen vinnie a jelentést, ezt a testület leszavazta, így a bizottságnak 2021. december 31-ig kell a vizsgálatot lefolytatnia.

Kompenzálja-e az állam a BKK-t?

Láng következő javaslata se ment át. A Fidesz frakcióvezetője azt szerette volna elérni, hogy a 2020-ra vásárolt éves BKK-bérletek lejárati határidejét hosszabbítsák meg 2021. március 31-ig. Ezt azzal indokolta, hogy a koronavírus-járvány miatt három hónapig az emberek többsége alig használta a tömegközlekedést, és nagy segítség lehetne ez azoknak, akik nehéz anyagi helyzetbe kerültek a járvány miatt.

Horváth Csaba MSZP-s képviselő egyetértett Láng javaslatával, de arról beszélt, hogy ehhez a kormány segítéségére van szükség.

Az nem tudom feltűnt-e önöknek, hogy én nem a kormánypárt képviseletében ülök itt

– reagált Láng, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője Horváth javaslatára.

Szerinte külön kell választani a fővárosi közgyűlést és a kormányt, így az állami és fővárosi tulajdonú cégeket. Az állam kompenzálja a MÁV-ot és a Volánt a bevételek kiesése miatt, de ez nem azt jelenti, hogy a BKK-t is ki kell segítenie.

Horváth ugyanakkor úgy látja, ha a fővárosnak oda kell adnia az államnak a gépjárműadót, akkor az állam is vállaljon szerepet a fővárosi közlekedés finanszírozásában. 

Láng javaslatát végül tehát leszavazták, Horváth módosító javaslatát viszont elfogadta a közgyűlés, így a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa következő ülésén Karácsony állami kompenzációt kér a BKK kieső jegybevételei miatt.

Ha az állam ezt biztosítja, akkor a Közgyűlés dönthet arról, hogy három hónappal meghosszabbítsák az éves bérletek lejárati idejét. 

(Borítókép: Huszti István / Index)  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön