Kormányinfó - élőben az Indexen

A csütörtöki kormányinfó percről percre

Vége
2020-12-03 10 42 45-M1 élő  MédiaKlikk.png
Szalai Szabolcs
Matsinhe Dénes
2020.12.03. 11:18
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Ukrajnának jelenleg nincs helye a NATO-ban, sem az Európai Unióban 

  – szögezte le Gulyás, reagálva arra, hogy néhány napja ukrán kommandósok razziáztak Kárpátalján magyar intézményekben. 

  Kapcsolódó

  Uniós fellépést sürget a Fidesz Ukrajnával szemben

  Bocskor Andrea kárpátaljai magyar származású Fideszes EP-képviselő szerint uniós szankciókért lobbizik a Fidesz-KDNP EP-delegációja.

 • Iparűzési adó ügyben nem hozott döntést a kormány, Parragh László javaslata nincs napirenden. 

  Az adóemelések időszaka nem a koronavírus-járvány időszaka. 

 • Gulyás Gergely szerint Deutsch Tamás azzal, hogy legestapózta az Európai Néppárt elnökét, az szerinte finom és szellemes volt. 

  A demokratikus véleménynyilvánítás nem büntethető. 

  Arra nem válaszolt egyértelműen Gulyás, ha Deutschot kizárják az EP-frakcióból, akkor a Fidesz kilép a Néppártból. 

  Kapcsolódó

  Gestapózott a jogállamisági vitában, kizárnák Deutsch Tamást a néppárti frakcióból

  Egy néppárti képviselők által írt levél szerint sokkolóak és szégyenteljesek a fideszes politikus nyilatkozatai.

 • A kormány nem ért egyet Demeter Szilárd kijelentéseivel. Helyesnek tartják, hogy Demeter elnézést kért, és visszavonta írását. A Holokauszttal összehasonlítani az Európai Uniót Gulyás Gergely szerint nem elfogadható, és joggal sérti az áldozatok emlékezetét.

  Kapcsolódó

  Amerikai nagykövetség: zéró tolerancia a holokausztrelativizálásra

  A budapesti amerikai nagykövetség is elítélte Demeter Szilárd szavait.

 • Magyarországot és Lengyelországot is megilleti a vétó. Nem enged álláspontjából. Ha nem sikerült közös megoldást találni, akkor tovább kell folytatni a tárgyalásokat Gulyás Gergely szerint.

  Nem befolyásolja az uniós pályázatokat a költségvetésről szóló vita

  Magyarország január elejétől minden pályázatot ki fog írni és finanszírozni fog, ezt Gulyás szerint nem befolyásolja, hogy mire lesz megállapodás az uniós költségvetésről. 

  Magyarország január 1-jén minden pályázatot ki fog írni, ha pár hónappal csúszik az uniós költségvetés, azt Magyarország ki fogja bírni – miniszterelnökséget vezető miniszter. 

 • Gulyás Gergely estleges lazításokról beszélt, hogy a családok tudjanak közösen ünnepelni, de erről csak jövő héten hoz döntést kormány.

  A miniszter arról is beszélt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöktől konzultációkba kezd mások mellett járványügyi szakértőkkel, orvosokkal, gazdasági érdekképviseletekkel, ezután pedig az operatív törzs a kormányfő részvételével értékeli a helyzetet, majd döntés születik arról, milyen intézkedések lépjenek életbe december 11. - a most hatályos intézkedések lejárta - után.

  Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a mostani prognózisok többsége decemberre teszi a koronavírus-fertőzések és a halálozások számának csúcspontját.

  A kérdés, hogy milyen lazításokkal lehet tervezni, akkor amikor 6300 felett van a napi új fertőzések száma, és tegnap 182-en haltak meg a vírusban. 

  Kapcsolódó

  Tegnap óta 182-en haltak bele a járványba

  Ismét 6,6 ezer fölött az új fertőzöttek száma, az aktív fertőzötteké csaknem eléri a 160 ezret.

 • Amit Szájer József tett, az nem fér bele a mi politikai közösségünkbe, ezért egyetlen helyes döntés az volt, hogy kilépett a pártból - szögezte le a miniszter. 

  Gulyás egyébként személyesen nagyra becsüli Szájer munkásságát. 

  A magyar kormány azonban nem kívánja kommentálni, hogy ez az ügy „Brüsszel bosszúja” vagy titkosszolgálati játszma lett volna. 

 • Gulyás szerint a baloldal eszközt keres arra, hogy a migrációt elutasító országokat sakkban tartsa, ez pedig szerinte a jogállami kondíció. Ezért szerinte nem lehet kompromisszumot kötni sem a bevándorlás, sem az uniós költségvetés ügyében. 

 • Gulyás szerint a főpolgármester és az I. kerületben is adót emelne az ellenzék, a kormány szerint azonban ez megengedhetetlen a válsághelyzetben, ezért 2019. december 31-i szinten stabilizálta a kivethető adók szintjét. 

 • Müller Cecília szerdán azt mondta, hogy az ünnepi járványügyi intézkedésekről a jövő héten hoz döntést az Operatív Törzs.

 • A jelenlegi korlátozások december 11-ig vannak érvényben, a miniszterelnök ezért egyeztetésekbe kezdett a szakemberekkel, az Operatív Törzzsel csak ezután fog döntést hozni. 

 • Gulyás Gergely a kormányinfón szót ejtett arról is, hogy 50 milliárd forintot fordít első körben oltóanyagok rendelésére. 

  Magyarország minden lehetőséget igyekszik kihasználni 

  – szögezte le Gulyás. 

 • Elindul a vakcina előjegyzési kampány. Müller Cecília országos tisztifőorvos levélben fogja megkeresni a nyugdíjasokat, de jövő héttől elindul a vakcinainfo.gov.hu weboldal is, ahol lehetőség lesz előjegyezni. 

  Oltás csak önkéntes alapon lehet továbbra is, a vakcina beadás továbbra is államilag szervezett lesz. 

  Egy helyet javult Magyarország az Európai Unió átlagához képest a fertőzöttségi mutató. Magyarország a 38. legfertőzöttebb ország a világon, és a 17. Európában. 1millió lakosra 526 fertőzött jut.

 • A szerdai kormányülésen ismét a járványhelyzet volt a téma, ahol megállapították, hogy a 27 európai tagállamok közül Magyarország a 12. helyen áll a fertőzöttség tekintetében, ezzel egy helyet javítottunk a korábbiakhoz képest. Az elhunytak számában nincs lényeges változás, az Európai Uniós átlaghoz képest jobbak a magyar adatok Gulyás Gergely szerint. 

  A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a korábbi prognózishoz képest úgy tűnik, hogy előbb, már decemberben tetőzhet a járvány. Utána enyhülés várható. 

  • Parázs hangulat: előszőr állnak ugyanis nyilvánosság elé a kormány tagjai a Demeter-botrány és Szájer-ügy kirobbanása óta. 
  • Korlátozás nélküli karácsony: Néhány napja Gulyás Gergely belengette, hogy karácsonyi időszakra a kormány speciális, lazább szabályokat hozhat. Az ezzel kapcsolatos döntésekről vagy ma, vagy legkésőbb a jövő heti kormányinfón számolhatnak be. 
  • Uniós vétó, lehetséges kompromisszum: Lengyelország és Magyarország jelenleg az EU német soros elnökségségének javaslatára vár. Az Index információ szerint a németek ma be is terjeszthetnek egy olyan kompromisszumos javaslatot, amely akár megoldáshoz is vezethet. 
  • Rekordon az elhunytak száma: soha nem volt még annyi halálos áldozata a koronavírus-járványnak, mint ma. A csütörtök reggel közölt adatok szerint 182-en veszítették életüket

  A sajtótájékoztató tervek szerint 10 óra 30 perckor kezdődik.