Ilyen a boksz: új és régi nevek a csatatéren

2021.01.25. 11:18
A 2022-es országgyűlési választásokhoz közeledve egyre tisztább képet kapunk arról, hogy kik is mérettethetik meg magukat a szavazók bizalmáért versengve a választókerületekben. Ebben az összeállításunkban azokat az országgyűlési egyéni választókerületeket gyűjtöttük össze és vizsgáltuk meg, ahol már biztos nevekről lehet beszélni, vagy legalábbis megalapozott információval rendelkezünk a ringbe szállókról.

Jelen állás szerint a Momentum jelentette be eddig a legtöbb jelöltjét, őket követi az LMP, amely viszont most kezdte el teríteni a lapjait. A Demokratikus Koalíció Európai Magyarok című kiadványának internetes verziója szintén irányadó ahhoz, hogy megtudjuk, a párt kikre számíthat jelöltjeként, és mely választókerületekben gondolkodik.

A Fidesz–KDNP háza tájáról is megerősítettek már néhány nevet, illetve névcserét, de a kormánypártok részéről hivatalos bejelentés egyelőre nem volt. A többi párt jelöltjeiről jobbára belső forrásokból, elejtett információkból lehet tudni valamit. Az Index úgy értesült, hogy a Jobbik februártól kezdi el sorban bemutatni a jelöltjeit.

Az ellenzéki együttműködés pártjai (Demokratikus Koalíció, Jobbik, LMP, MSZP, Momentum, Párbeszéd) megegyeztek arról, hogy mind a 106 választókerületben egy közös jelöltet állítanak a kormánypártok aspiránsával szemben.

Ez történhet előválasztással vagy külön megegyezés alapján is. Tehát az eddig bejelentett jelöltek úgymond ajánlások. a pártok megállapodása szerint legkésőbb 2021. október 23-ig el kell dőlnie, hogy kik képviselhetik az ellenzéki együttműködést a 2022-es országgyűlési választáson.

Csataterek áttekintése

  • Budapest 1. sz. országgyűlési egyéni választókerületében (az I. és az V. kerület teljes területe, részben a VIII. és a IX. kerület) a Momentum Gelencsér Ferencet, a párt I. kerületi alpolgármesterét, az LMP a 2018-as választáson 23 345 szavazattal egyéni mandátumot szerzett Csárdi Antal országgyűlési képviselőt indítja. Vagyis itt már elég valószínű, hogy előválasztásra lesz szükség. 2018-ban Hollik István 20 031 szavazattal vérzett el a Fidesz–KDNP színeiben, 2022-ben Böröcz László próbálkozhat visszahódítani a választókerületet.
  • Budapest 2. sz. országgyűlési egyéni választókerületében (XI. kerület) a Momentum Orosz Annát, a párt alelnökét és újbudai (XI. kerületi) alpolgármesterét indítja. Itt lehet a Demokratikus Koalíciónak a jelöltje Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes. 2018-ban Simicskó István (Fidesz–KDNP) 23 403 szavazattal nyerte a választást. A második helyezett: Gy. Németh Erzsébet 22 494 szavazatot kapott.
  • Budapest 3. sz. országgyűlési egyéni választókerületében (a XII. kerület teljes területe, részben a II. kerület) a Momentum Hajnal Miklóst, a párt elnökségi tagját indítja. 2018-ban Gulyás Gergely (Fidesz–KDNP) 23 173 szavazattal nyerte a választást. A második helyezett: Bauer Tamás, a DK jelöltjeként 21 176 szavazatot kapott. 2022-ben Gulyás Gergely nem indul egyéniben, helyette Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár indulhat a Fidesz–KDNP jelöltjeként.
  • Budapest 4. sz. országgyűlési egyéni választókerületében (a II. és a III. kerület) a Momentum Berg Dánielt, a párt II. kerületi alpolgármesterét indítja. Kálmán Olga lehet a Demokratikus Koalíció jelöltje, és minden bizonnyal Tordai Bence országgyűlési képviselőt fogja támogatni a Párbeszéd. 2018-ban Varga Mihály (Fidesz–KDNP) 24 208 szavazattal nyerte a választást. A második helyezett: Niedermüller Péter, a DK jelöltjeként 21 496 szavazatot kapott. A 2019-es önkormányzati választásokon a VII. kerület polgármesterének választották meg. 2022-ben Varga Mihály helyett Gór Csaba ügyvéd, a Fidesz–KDNP II. kerületi önkormányzati képviselője indulhat.
  • Budapest 9. sz. országgyűlési egyéni választókerületében (nagyrészt a X., részben a XIX. kerület) a Momentum Paróczai Anikót, a párt kispesti önkormányzati képviselőjét indítja. Arató Gergely lehet a Demokratikus Koalíció jelöltje. 2018-ban Burány Sándor, az MSZP–Párbeszéd jelöltje 22 010 szavazattal nyerte a választást. A második helyezett: György István a Fidesz–KDNP jelöltjeként 21 222 szavazatot kapott. Tavaly decemberben György István lemondott a Fidesz–KDNP választókerületi posztjáról, és helyét Pap Sándor, Kőbánya korábbi alpolgármestere, jelenlegi tanácsnoka vette át. A kormánypártoknál a választókerületi elnökök általában a jelöltség várományosai.
  • Budapest 10. sz. országgyűlési egyéni választókerületében (III. kerület) a Momentum Turgonyi Dánielt, a párt óbudai alpolgármesterét indítja. 2018-ban Szabó Tímea, az MSZP–Párbeszéd jelöltje 27 017 szavazattal nyerte a választást. A második helyezett: Menczer Erzsébet, a Fidesz–KDNP jelöltjeként 20 403 szavazatot kapott. 2022-ben Bús Balázs, a Fidesz–KDNP korábbi országgyűlési képviselője és III. kerületi polgármestere indulhat. Tavaly októberben erről a Hit Rádió Gyújtópont című műsorában beszélt. A Párbeszéd társelnöke, Szabó Tímea minden bizonnyal előválasztáson mérettetheti meg magát a momentumos jelölttel együtt.
  • Budapest 13. sz. országgyűlési egyéni választókerületében (a XVI. kerület teljes területe) a Momentum Hollai Gábort, a párt XVI. kerületi önkormányzati képviselőjét indítja. Nemes Gábor lehet a Demokratikus Koalíció jelöltje. 2018-ban Szatmáry Kristóf (Fidesz–KDNP) 23 328 szavazattal nyerte a választást. A második helyezett: Vajda Zoltán, az Együtt jelöltjeként 22 245 szavazatot kapott. Várhatóan 2022-ben is Szatmáry Kristóf indulhat a kormánypártok színeiben.
  • Budapest 18. sz. országgyűlési egyéni választókerületében (a XXII. kerület teljes területe, részben a XI. kerület) a Momentum Tóth Endrét, a párt elnökségi tagját és XXII. kerületi önkormányzati képviselőjét indítja. Bollók Istvánné lehet a Demokratikus Koalíció jelöltje. 2018-ban Molnár Gyula, az MSZP–Párbeszéd jelöltje 24 983 szavazattal nyerte a választást. A második helyezett: Németh Zsolt, a Fidesz–KDNP jelöltjeként 24 144 szavazatot kapott. Egyelőre nincs megerősítve, hogy 2022-ben ismét Németh Zsolt próbálkozhat a kormánypártok színeiben.
  • Pest megye 1. sz. országgyűlési egyéni választókerületében (Érden és Törökbálinton kívül még négy település tartozik hozzá) az LMP Tetlák Örsöt, a párt országos elnökségének tagját, érdi alpolgármesterét, a Momentum pedig Ollero Marcót, a párt törökbálinti elnökét és önkormányzati képviselőjét indítja. Bősz Anett, a Liberálisok elnöke lehet a Demokratikus Koalíció jelöltje. Valószínűsíthető, hogy előválasztáson kell megmérettetniük magukat. 2018-ban Aradszki András (Fidesz–KDNP) 26 987 szavazattal nyerte a választást. A második helyezett: Csőzik László, az MSZP–Párbeszéd jelöltjeként 21 888 szavazatot kapott. A 2019-es önkormányzati választásokon Érd polgármesterének választották meg. Várhatóan 2022-ben is Aradszki András indulhat a kormánypártok színeiben.
  • Pest megye 3. sz. országgyűlési egyéni választókerületében (székhelye: Szentendre, de még 16 település tartozik hozzá) a Momentum Buzinkay Györgyöt, a párt korábbi elnökségi tagját indítja. Király Miklós lehet a Demokratikus Koalíció jelöltje. Információink szerint a Jobbik Pál Gábort, a párt szentendrei önkormányzati képviselőjét állítja ki jelöltjeként. Így már ebben a választókerületben is körvonalazódik egy előválasztás szükségessége. 2018-ban Hadházy Sándor (Fidesz–KDNP) 30 711 szavazattal nyerte a választást. A második helyezett: Király Miklós, a DK jelöltjeként 12 852 szavazatot kapott. A harmadik helyezett a jobbikos Pál Gábor lett 11 624 szavazattal.
  • Pest megye 4. sz. országgyűlési egyéni választókerületében (székhelye: Vác, de még 33 település tartozik hozzá) a Momentum Juhász Bélát, a párt sződligeti polgármesterét indítja. 2018-ban Rétvári Bence (Fidesz–KDNP) 27 559 szavazattal nyerte a választást. A második helyezett: Fehér Zsolt, a Jobbik jelöltjeként 12 824 szavazatot kapott. Várhatóan 2022-ben is Rétvári Bence indul a kormánypártok színeiben.
  • Baranya megye 2. sz. országgyűlési egyéni választókerületében (székhelye: Pécs, de még 17 település tartozik hozzá) az LMP Keresztes László Lórántot, a párt frakcióvezetőjét indítja. Zag Gábor lehet a Demokratikus Koalíció jelöltje. 2018-ban Hoppál Péter (Fidesz–KDNP) 21 471 szavazattal nyerte a választást. A második helyezett: Gyimesi Gábor, a Jobbik jelöltjeként 11 858 szavazatot kapott. Várhatóan 2022-ben is Hoppál Péter indul a kormánypártok színeiben.
  • Bács-Kiskun 1. sz. országgyűlési egyéni választókerületében (székhelye: Kecskemét, de még 12 település tartozik hozzá) a Momentum Bíró Barnát, a párt kecskeméti alelnökét indítja. Szőkéné Kopping Rita lehet a Demokratikus Koalíció jelöltje. 2018-ban Salacz László (Fidesz–KDNP) 25 519 szavazattal nyerte a választást. A második helyezett: Lejer Zoltán, a Jobbik jelöltjeként 11 231 szavazatot kapott. Lejer Zoltán a Jobbik pártigazgatója, információink szerint a párt képviselőjelöltnek szánja.
  • Bács-Kiskun 2. sz. országgyűlési egyéni választókerületében (székhelye: Kecskemét, de még 5 település tartozik hozzá) a Momentum Bodrozsán Alexandrát, a párt kecskeméti önkormányzati képviselőjét indítja. 2018-ban Zombor Gábor (Fidesz–KDNP) 26 695 szavazattal nyerte a választást. A második helyezett: Radics Tivadar, a Jobbik jelöltjeként 10 001 szavazatot kapott. Bodrozsán Alexandra akkor az ötödik helyen végzett 1532 szavazattal.
  • Bács-Kiskun 4. sz. országgyűlési egyéni választókerületében (székhelye: Kiskunfélegyháza, de még 23 település tartozik hozzá) az LMP Kis-Szeniczey Kálmánt, a párt Bács-Kiskun megyei elnökét, kiskunfélegyházi önkormányzati képviselőjét indítja. 2018-ban Lezsák Sándor (Fidesz–KDNP) 29 025 szavazattal nyerte a választást. A második helyezett: Kollár László, a Jobbik jelöltjeként 10 166 szavazatot kapott. Kis-Szeniczey Kálmán akkor a negyedik helyen végzett 1410 szavazattal.
  • Békés megye 4. sz. országgyűlési egyéni választókerületében (székhelye: Orosháza, de még 26 település tartozik hozzá) a Momentum Sebők Évát, a párt orosházi egyéni önkormányzati képviselőjét indítja. 2018-ban az azóta vád alá helyezett Simonka György (Fidesz–KDNP) 21 312 szavazattal nyerte a választást. A második helyezett: Szabó Ervin, a Jobbik jelöltjeként 19 510 szavazatot kapott. Sebők Éva akkor a hatodik helyen végzett 526 szavazattal. Információink szerint Szabó Ervint a Jobbik most is képviselőjelöltnek szánja.
  • Csongrád-Csanád megye 2. sz. országgyűlési egyéni választókerületében (székhelye: Szeged, de még 12 település tartozik hozzá, beleértve a Mi Hazánk elnöke, Toroczkai László által vezetett Ásotthalom is) a Momentum Mihálik Edvint, Szeged zöldprogramjáért felelős tanácsnokát, önkormányzati képviselőjét indítja. Binszki József lehet a Demokratikus Koalíció jelöltje. 2018-ban B. Nagy László (Fidesz–KDNP) 27 344 szavazattal nyerte a választást. A második helyezett: Joób Márton, az MSZP–Párbeszéd jelöltjeként 21 711 szavazatot kapott.
  • Csongrád-Csanád megye 3. sz. országgyűlési egyéni választókerületében (székhelye: Szentes, de még 21 település tartozik hozzá) az LMP Fehér Attilát, a párt Csongrád-Csanád megyei elnökét indítja. Szűcs Ildikó lehet a Demokratikus Koalíció jelöltje. 2018-ban Farkas Sándor (Fidesz–KDNP) 27 322 szavazattal nyerte a választást. A második helyezett: Szabó Zoltán Ferenc, a Jobbik jelöltjeként 20 808 szavazatot kapott.
  • Jász-Nagykun-Szolnok megye 1. sz. országgyűlési egyéni választókerületében (székhelye: Szolnok, de még 13 település tartozik hozzá) az LMP Tóth Áront, a párt szolnoki politikusát indítja. Miskolczi László lehet a Demokratikus Koalíció jelöltje. 2018-ban Kállai Mária (Fidesz–KDNP) 23 665 szavazattal nyerte a választást. A második helyezett: Csikós Attila, a Jobbik jelöltjeként 19 746 szavazatot kapott.
  • Vas megye 1. sz. országgyűlési egyéni választókerületében (székhelye: Szombathely, de még 11 település tartozik hozzá) az LMP Ungár Pétert, a párt országgyűlési képviselőjét és elnökségi titkárát indítja. A kormányoldal célkeresztjében álló Czeglédy Csaba ügyvéd lehet a Demokratikus Koalíció jelöltje. Az exjobbikos Bana Tibor országgyűlési képviselő, a Közösen Vas Megyéért Egyesület támogatásával szintén ebben a választókerületben ambicionálja a jelöltséget. A Jobbik is ringbe szállhat a jelöltségért, Balassa Péter, a párt Vas és Győr-Moson-Sopron megyei regionális igazgatója és szombathelyi választókerületi elnöke személyében. A közelmúltban a Momentum is erősített a választókerületben: László Győző, Szombathely alpolgármestere és általános polgármester-helyettese nemrégiben igazolt át az MSZP-ből a lila pártba. Hivatalosan még nem jelentette be a Momentum, hogy ebben a választókerületben is ajánlana ellenzéki jelöltet, de az már szinte biztos, hogy itt lehet majd az egyik legmozgalmasabb választási csatatér. 2018-ban Hende Csaba (Fidesz–KDNP) 26 086 szavazattal nyerte a választást. A második helyezett: Nemény András, az MSZP–Párbeszéd jelöltjeként 15 950 szavazatot kapott. A 2019-es önkormányzati választáson az ellenzék közös támogatásával polgármesternek választották Szombathelyen. Várhatóan 2022-ben is Hende Csaba indul a kormánypártok színeiben.

Ki lesz az ellenzék hadvezére?

Az, hogy ki lesz a kormányoldal miniszterelnök-jelöltje 2022-ben, nem kérdés, ehhez a hivatalos bejelentést sem kell megvárni. Az azonban még nyitott kérdés, hogy kit tud Orbán Viktor kihívójaként kiállítani az ellenzéki együttműködés.

Az összefogás pártjai korábban abban is megegyeztek, hogy közös miniszterelnök-jelöltet állítanak. Az ő személyét is előválasztással dönthetik el. A hogyan még nem tisztázott (erre akár kétfordulós előválasztással is sor kerülhet), de a jelöltekről is többnyire csak spekulációk vannak.

Az együttműködés pártjain kívül már lennének jelentkezők (Márki-Zay Péter, Pálinkás József, Szanyi Tibor), de egyre bizonyosabb, hogy az összefogásban részt vevő pártok támogatását nem élvezik ezek a személyek.

Az egyik legtöbbet emlegetett lehetséges jelölt Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője, de sokan szeretnék Karácsony Gergely főpolgármestert is. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a Jobbik a párt elnökét, Jakab Pétert fogja megmérettetni. Fekete-Győr Andrásról, a Momentum elnökéről pedig az Azonnali írta azt, hogy a pártja elnökségének „egyértelmű állásfoglalása” van, és már csak a küldöttgyűlésnek kell megszavaznia.

Az Index érdeklődésére a Momentum sajtóosztályától azt a választ kaptuk, hogy Fekete-Győr jelöltségéről semmilyen döntés vagy határozat nem született még.

Az együttműködés pártjai 2021 őszére a közös miniszterelnök-jelölt személyét is eldöntenék.