Szél Bernadett: Mindannyiunkért szólt a duda, de nem mi érdemlünk büntetést

momentum-04-BS
2021.04.09. 16:32

Nonszensz, hogy egy vállalható egészségügyi miniszter és menedzsment nélkül csinálja végig Magyarország a járványt – válaszolta Szél Bernadett az Index megkeresésére. A független országgyűlési képviselőt azzal kapcsolatban kerestük meg, hogy egy Facebook-bejegyzésben arról tájékoztatott: Budaörsön jelentkezett közhasznú munkára.

Mint azt egy hónapja megírtuk, Hadházy Ákossal fejenként százezer forintos bírságot kaptak azért, mert tavaly tavasszal több dudálós tüntetést is szerveztek a kórházi ágyak felszabadítása miatt. A két független képviselő jelezte, nem fizetik be a bírságot, inkább közhasznú munkát vállalnak.

A dudálós tüntetésekre az adott okot, hogy Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere tavaly tavasszal azt az utasítást adta ki: a kórházaknak április 15-ig fel kell szabadítaniuk a közfinanszírozott ágykapacitásuk minimum 60 százalékát.

A minisztérium közlése szerint ezzel azt kívánták elkerülni, hogy ha tömeges megbetegedéssel kell szembenézni – ami aztán később be is következett –, ne érje felkészületlenül a hazai egészségügyi ellátórendszert.

Az ellenzéki kritikák akkor arról szóltak, hogy a kórházakból irreálisan sok beteget küldtek haza, olyanokat is, akiknek az ellátása otthon nem megoldható.

Orbán Viktor akkor úgy védte meg az intézkedést, hogy a Kossuth rádióban kijelentette: orvosi grémium adta ki a szakmai iránymutatást a kórházaknak, hogy ne forduljon elő, hogy olyan embert is hazaküldenek, aki egyébként otthon nem kezelhető, illetve, akin mindenképpen végre kell hajtani halaszthatatlan beavatkozásokat.

Szél Bernadett az Indexnek azt mondta: a tavaly tavasszal szervezett dudálós tüntetések az ellenállás egy formájának tekinthetők.

A kórházból kiebrudalt honfitársaink miatt álltunk ott, értük és mindannyiunkért »szólt a duda«, nem mi érdemlünk büntetést, hanem az, aki akkor ezzel a dilettáns intézkedéssorozattal emberéleteket kockáztatott, és az, aki őt pozícióban hagyja

– fogalmazott lapunkban a független képviselő, egyértelműen Kásler Miklós miniszterre és Orbán Viktor miniszterelnökre utalva.

Arra a kérdésre, hogy pontosan hol fog közhasznú munkát végezni Budaörsön, illetve milyen területen, Szél Bernadett azt válaszolta: még az első fázisban tart az ügy, bejelentkezett, ezt követően dől el a helyszín. Egy korábbi bejegyzésében azt írta, vagy családsegítőként, vagy az egészségügyben vállalna munkát.

Hadházy reméli, hogy nem kerül börtönbe

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a Facebook-oldalán arról számolt be: már márciusban jelentkezett Szekszárdon a kormányhivatal foglalkoztatási osztályán, hogy adjanak neki munkát, ahol ledolgozhatná a dudálós tüntetések miatt rá kirótt büntetést, ennek ellenére mégis levelet kapott a rendőrségtől. Arról tájékoztatták, hogy az ügyét továbbították a Pesti Központi Kerületi Bíróságnak, mert nem fizette ki és nem dolgozta le a büntetését. A szekszárdi kormányhivatallal folytatott levelezését a független képviselő továbbította a rendőrségnek.

„Hátha elkerülhetem a börtönt Mert fizetni nem fogok ezeknek egy fillért sem azért, mert a járványvédelem szempontjait teljesen betartva tiltakozást mertem hirdetni az aljas húzásaik ellen!” – fogalmazott bejegyzésében Hadházy Ákos, aki végzettsége alapján alkalmasnak tartja magát arra, hogy például kórházi kisegítő munkakörben dolgozzon.

Az Indexnek arra is reagált a független képviselő, hogy a kormány folyamatosan oltásellenesnek nevezi az ellenzéket. Szél Bernadett szerint azonban ez egy hazug állítás, és a jelenlegi járványhelyzetben nem azzal kellene a kormánynak kiemelten foglalkoznia, hogy kétharmados többséggel az ellenzéket gyalázza.

„De sajnos erre van infrastruktúrájuk, a profi válságkezelésre pedig nincs, ami ismét sokat elárul a kormány prioritásairól” – tette hozzá.

A független képviselő azt is kifejtette, hogy ha a kormány oltásellenesnek nevezi az ellenzéket, akkor logikailag szerintük egész Európa oltásellenes, merthogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyéhez kötik például az orosz vakcina alkalmazását.

A független képviselő példaként Németországot említette, amely milliós nagyságrendben vásárolhat a Szputnyik V vakcinából, amennyiben az orosz készítmény megkapja a szükséges uniós engedélyeket.

A kormány és a hazai ellenzék vakcinapolitikája között az egyik lényeges különbség az, hogy míg az ellenzéki pártok korábban többször arról beszéltek, az Európai Gyógyszerügynökség engedélyéhez kellene kötni a vakcinabeszerzést, addig a kormány álláspontja szerint a koronavírus-járvány csak a gyors átoltottsággal állítható meg, és a magyar szakemberek is megfelelően felkészültek a szóba jöhető vakcinák vizsgálatára, valamint engedélyeztetésére.

Nemzeti vakcinabeszerzés az EU-ban

A nehézkes uniós vakcinabeszerzések és lassú engedélyeztetési eljárások, illetve a sürgetően rossz járványhelyzet miatt egyre inkább nemzeti szinten oldanák meg a vakcinahiányt a tagállamok.

Az MTI csütörtökön azt írta, hogy Jens Spahn, a német szövetségi egészségügyi miniszter bejelentette: Németország tárgyalást kezd Oroszországgal a Szputnyik V vakcina beszerzéséről kétoldalú alapon, az Európai Uniótól függetlenül.

A miniszter azt is kiemelte: a vásárlás első számú feltétele, hogy az orosz készítmény rendelkezzék EU-s forgalmazási engedéllyel, ezért a fejlesztése révén keletkezett adatokat mind meg kell osztani az Európai Unióval.

Ugyan az Európai Gyógyszerügynökség még csak a következő napokban kezdheti el a Szputnyik V klinikai vizsgálatát, Eric Mamer, az Európai Bizottság vezető szóvivője csütörtökön közölte: az Európai Unió tagállamai az uniós oltási stratégiában szereplő oltóanyagokon kívüli vakcinákat is beszerezhetnek, illetve alkalmazhatnak állampolgáraik beoltására.

(Borítókép: Szél Bernadett. Fotó: Bánkúti Sándor / Index)