Óvatosan a teraszozással!

P  2926
2021.04.24. 12:40

Miután Magyarországon átlépte a 3,5 milliót a legalább az első vakcinával beoltottak száma, szombaton hatályba léptek az újranyitás következő intézkedései, ezek a vendéglátóhelyek teraszainak működését tették újra lehetővé. A kijárási tilalom kezdete este 11 órára módosult.

Egy korábbi kormányrendeletben azt is részletezték, hogy milyen védelmi intézkedéseket kell betartani a teraszokon:

  • Az ott dolgozóknak kötelező a maszkviselés, a vendégeknek nem.
  • A vendéglátóhely belső részén mindenkinek előírás a maszk, vendégek csak akkor léphetnek be ide, ha elviteles rendelésük van, vagy a mosdót használják, de ételt/italt kizárólag a teraszon vagy a kerthelyiségben fogyaszthatnak.

Azóta Orbán Viktor azt is bejelentette, hogy négymillió oltottnál, jövő héten szerda-csütörtök környékén a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek megnyitják a szállodák és éttermek belső részeit is.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke hétfőn az Index kérdésére elmondta, hogy szerinte akkor járnak el felelősen a vendéglátóhelyek munkavállalói, ha kérik a vakcinát.

Azzal érvelt, hogy ennek gazdasági szempontjai is lehetnek:

Egy koronavírusos kolléga karanténba kényszerítheti a munkatársait, ami akár az étterem ideiglenes, kényszerű bezárásához is vezethet. Ez gazdaságilag kockázatos, ráadásul az üzenete is negatív a vendégek felé, hogy itt egy nem biztonságosan működő hely volt.

Nem elhanyagolhatók a marketingszempontok sem, például Horvátországban úgy készülnek a nyári szezonra, hogy májusban elkezdik beoltani a turizmusban dolgozókat is, ami nagyobb biztonságérzetet és kedvet adhat a potenciális vendégeknek.

Miközben vírustagadókkal bárhol találkozhatunk, az egyéni felelősségünk továbbra is nagy, ezt hangsúlyozta csütörtökön lapunknak az akkor terasznyitásra készülő KIOSK tulajdonosa, Hlatky-Schlichter Hubert is:

Hiba lenne azt hinni, hogy a nyitás után túl vagyunk mindenen, és kontroll nélkül élhetünk. Alázatra és fegyelmezettségre van szükség, hogy ne legyen újabb hullám. Mindenki örül a lazításnak, de még nem ugorhatunk tömegesen egymás nyakába.

Nyaralóház igazolvánnyal vagy anélkül?

Egy balatonfüredi magánvendégház a Facebookon azt írja, hogy ők nem kérnek védettségi igazolványt a vendégektől.

"Biztos, hogy mi NEM KÉRÜNK védettségi igazolványt! Ahogyan mi sem, úgy nagyon sokan mások sem fognak védettségi igazolványt kérni a vendégeiktől, és nem csupán a bevételünk miatt, hanem mert nem kívánunk részt venni semmilyen megkülönböztetésben!Nekünk a vendég az EMBER, és mindegy, hogy mi a neme, vallása, bőrszíne, identitása, hogy oltva, féregtelenítve van-e... Egy fontos: Amíg a vendégházunkban tartózkodik, addig felhőtlenül jól érezhesse magát! Nincs kivétel!Várunk minden kedves utazni, pihenni, kirándulni, kikapcsolódni, nyugalmat, csendet, békességet vágyó embertársunkat!"

A kommentekben nagyon sokan örülnek a döntésnek, többen viszont a fertőzésveszélyre és a komoly büntetés lehetőségére is felhívják a hely figyelmét.

Sikerült megszólaltatunk a tulajdonost, aki leszögezte, hogy nem ő az ötletgazda, különösebben nem is foglalkozik ezzel, és nem egy előre átgondolt lázadásról van szó, csak egy másik vendégház azóta törölt posztja alapján írták ezt hirtelen felindulásból.

Mi egyébként sem szállodaként működünk, ez csak egy kis nyaralóház, ami egyszerre egy társaságnak vagy családnak kiadó, a higiéniára pedig figyelünk, érkezés előtt és után is takarítunk.

Ön is rohan begyűjteni a teraszozás rég elfeledett élményét?

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)