Operatív törzs: szabad a ballagás és az osztálykirándulás

sscrnli 2021- 05- 07- 11-42-25.png
2021.05.07. 12:17

Május 25. után megszervezhetők a ballagások – jelentette be Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján. Az államtitkár elmondta, hogy az egynapos vagy többször egynapos osztálykirándulások is megengedettek, de az ottalvás nem lehetséges. A részletszabályok hamarosan megjelennek a Magyar Közlönyben.

Maruzsa Zoltán kiemelte, hogy a hét legfontosabb eseménye az érettségi, ami május 3. és 25. között zajlik. Az adatok még nem állnak rendelkezésre teljeskörűen, de szinte százszázalékos a részvételi arány a vizsgákon. Mint arról már a rendelet is megjelent, május 10-től a felső tagozatosok is visszatérnek a jelenléti oktatáshoz.

Van mit pótolni a nevelés és a tehetséggondozás területén

− emelte ki az államtitkár. Maruzsa Zoltán közölte: biztos benne, hogy nem alakulnak ki gócpontok az érettségi miatt, azonban arra kér minden 16 és 18 év közötti fiatalt, hogy éljen a lehetőséggel, és vegye fel az oltást.

No vakcina, no party

− zárta szavait az államtitkár. 

Müller Cecília országos tiszti főorvos ismertette az előző nap adatait: péntekre 1541 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 789 188 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 106 beteg, így az elhunytak száma 28 403 főre emelkedett. Kórházban 3855 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 445-en vannak lélegeztetőgépen. A beoltottak száma 4 203 873 fő, közülük 2 406 684 fő már a második oltását is megkapta.

Szerinte a védőoltások növekvő számával és a védelmi intézkedések betartásával tudjuk megtartani a csökkenő tendenciát. A tiszti főorvos elmondta, hogy

Nagyon fontos, hogy senki ne hanyagolja el a második dózis felvételét, mert az szükséges a teljes védettséghez.

Ez szinte minden, Magyarországon alkalmazott vakcinára igaz, csak a Janssen oltóanyaga kivétel ezalól, hiszen abból csupán egy dózis kell a teljes immunizáláshoz.

Azok, akik még gondolkodnak azon, hogy éljenek-e az oltás lehetőségével, regisztráljanak, és vegyék fel a koronavírus elleni vakcinát − kérte Müller Cecília. Felhívta továbbá a figyelmet: a 16−18 év közöttiek is ma éjfélig regisztráljanak, mert csak ebben az esetben tudnak időpontot foglalni a vakcina felvételére.

Az időpontfoglaló alkalmazásban jelenleg három oltóanyagra lehet időpontot foglalni. Az országos tiszti főorvos kiemelte: 

Május 13-tól a kórházakban újra lehetőség lesz a tervezett beavatkozások, műtétek, valamint a rehabilitációs ellátások igénybevételére. Ezeket csak előre egyeztetett időpontban, a szabályok maximális betartása mellett lehet igénybe venni. Ehhez vagy védettségi igazolványra, vagy a beavatkozás előtt két nappal végzett, negatív PCR-tesztre és a beavatkozás napján elvégzett, negatív eredményű antigéngyorstesztre van szükség.

Müller Cecília ismertette a szennyvízadatokat is. Ezek szerint enyhe csökkenés látható országszerte, Budapesten és környékén azonban még mindig ingadozás tapasztalható.

A rendőrök 465 ember ellen intézkedtek a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt csütörtökön – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. Gál Kristóf elmondta:

  • az éjfél és reggel öt óra között érvényben lévő kijárási tilalom megszegése miatt nyolcvanszor intézkedtek,
  • 52 Magyarországon átutazó ember ellen pedig azért, mert nem tartották be a rájuk vonatkozó rendelkezéseket.
  • Hatósági házi karanténban 24 690 ember van, közülük 1444-en használják az online ellenőrzésre fejlesztett mobilalkalmazást.

Péntek hajnalban nem sokkal három óra után a Budapesti Rendőr-főkapitányságra bejelentés érkezett egy V. kerületi társasház alagsorában tartott magánrendezvényről. A helyszínen a rendőrök egy üzemen kívüli vendéglátóhelyen születésnapot ünneplő 17 tagú társaságot találtak, velük szemben a kijárási tilalom, a rendezvényekre vonatkozó védelmi intézkedések megszegése, továbbá csendháborítás miatt szabálysértési feljelentéseket tettek, és a szervezővel szemben is intézkedtek.

(Borítókép: Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján 2021. május 7-én. Fotó: M1 / Médiaklikk)