Gulyás Gergely: Az oltás mindenki számára hozzáférhető

A kormány Pünkösd után várja az ötmillió beoltottat

2021.05.13. 11:59
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Véget ért Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra szóvivő tájékoztatója.

  • Még májusban pótnapot kapnak azok, akik saját hibájukon kívül – tehát például kötelező karantén miatt – nem tudtak elmenni, és nem tudták megírni az érettségit, de szerették volna. Azért kell a pótnap az érettségikre, hogy ne érje őket hátrány a felsőfokú tanintézetek nyári felvételein.

  • Május 25-től a kormányablakok újra időpontfoglalás nélkül, sorszámhúzással fogadják az ügyfeleket.

  • Tervezik-e a járvány enyhülésével a Covid-osztályok számának csökkentését, és mikortól várható a járványkezelésre utasított orvosok visszahelyezése az eredeti munkakörükbe?

    Ez az egészségügyi kormányzat hatásköre, ők terveznek ezzel, és látható, hogy a Covid-osztályok ágyszáma csökkenthető, valamint folyamatosan történik az orvosok visszahelyezése az eredeti munkakörükbe.

    Mikor oldják fel a temetkezésre vonatkozó járványügyi korlátozásokat?

    Május végén, ötmillió oltott után.

  • A kormány nem tervezi, hogy az oltási igazolvánnyal látogatható rendezvények, szolgáltatások negatív PCR-teszttel is látogathatók, igénybe vehetők legyenek. Az ok, hogy az oltás mindenki számára lehetséges, és egy negatív PCR-teszt nem nyújt olyan garanciákat, mint a védettségi igazolvány.

  • Március elseje óta alkalmazzák az új jogállási törvényt az egészségügyben, Gulyás Gergely szerint folyamatosan vizsgálják, hogy melyek azok a területek, ahol a magánszolgáltató által nyújtott orvosi kezelés ne legyen kizáró ok a közellátásban. Nyitottak a kisebb-nagyobb hibák javítására.

  • Jövőre nem kell szja-t fizetni a 25 éven aluliaknak. Gulyás felidézte, hogy öt év alatt jelentősen csökkent a szocho is, 28,5-ről 15 százalékra csökken majd jövő júliusra. Az unióban pedig Magyarország a harmadik állam, ahol a legalacsonyabb az szja. Nincs szó egyelőre az szja további mérsékléséről.

  • Gulyás Gergely szerint talán júniusban.

  • Jelenleg 70 százalékos a magyar termékek aránya a hazai kiskereskedelmi hálózatoknál. Technológiai fejlesztésekkel tudunk ezen javítani, ez azonban elég költséges. Jövőre a közétkeztetésben már a beszerzett alapanyagok 60, majd később 80 százaléka kell hogy hazai forrásból származzon.

  • Gulyás Gergely szerint semmilyen értelmezhető érv nem szól az Európai Ügyészséghez való csatlakozás mellett, különösen akkor nem, ha annak vezetője egy magyarellenes eljárásokat is megindító román ügyész.

  • Jövő héten tárgyalja a kormány az ötmillió oltás elérésekor hatályba lépő további enyhítéseket, a miniszter szerint ez is abba a körbe tartozik.

  • Ellenőrizni fogják a vakcinaigazolványokat. Ellenőrzéskor nemcsak az oltási igazolványt lehet elkérni, hanem a személyi igazolványt is, és le lehet olvasni a kártyán található QR-kódot. Ebből pedig egyértelműen kiderül, hogy érvényes-e a kártya, illetve tényleg az használja-e, akit éppen ellenőriznek.

  • Két szempontból is tragikus lenne az országnak, ha a paksi bővítés nem valósulna meg. Egyrészt drámai rezsiár-emelkedés lenne, másrészt akik elkötelezettek a környezetvédelem iránt, tudhatják, hogy a párizsi klímacélok atomenergia nélkül nem érhetők el – szögezte le Gulyás Gergely. 

  • A BKK eddig több mint 200 millió forintos bírságot kapott. Ebben az ügyben azonban nem a kormány felé kell elszámolni, hanem a budapestiek felé – mondta Gulyás Gergely.

  • Gulyás Gergely szerint még a legnagyobb rosszban is lehet valami jót találni, a koronavírus-járvány során ilyen volt az, hogy a határok lezárása gátolta a migrációt. Ez most meg fog változni, úgy látják, hogy Magyarországnak van másfél-két hónap előnye Nyugat-Európával szemben, de a határok meg fognak nyílnak. Ha így lesz, akkor újrakezdődik az európai migrációs vita. 

  • A Hungary Helps program keretében korábban is nyújtottunk támogatást hat projekt keretében, több mint 500 millió forint értékben, mind Izraelnek, mind pedig a palesztinok lakta területeknek. Ha Izrael kéri, akkor természetesen most is segítünk.

  • Az önkormányzat hatáskörébe tartozó és nemzetközi szerződést nem érintő kérdésben lehet népszavazást tartani. Gulyás Gergely szerint ebből következik a válasz, de nem akarja a választási bizottság döntését megelőlegezni. Baranyi Krisztina kerületi polgármester népszavazást tartana a kínai egyetem campusának építéséről.

  • A kormányzat egyeztet a Bankszövetséggel és a Nemzeti Bankkal arról, hogy hosszabb távon mi legyen a hitelmoratóriummal. Egyelőre nincs döntés az ügyben, de hamarosan a kormány elé kerül a kérdés.

  • Gulyás Gergely szerint addig látunk nagyjából előre. Ha a fertőzésszám nullára csökken, akkor előbb is tudnak ilyen döntést hozni, de augusztus elejéig biztos indokolt bizonyos helyeken a védettek és a nem védettek megkülönböztetése. Ha járványügyi szempontok nem szólnak a szabályozás mellett, akkor megszüntetik.

  • A júniusban érkező uniós egységes vakcinaigazolvány nem írhatja felül a magyar igazolást. Egyelőre még az uniós kártya gyártását sem kezdték meg. Számunkra az a fontos, hogy minél több állammal kössünk kétoldalú megállapodásokat az oltottsági igazolvány kölcsönös elfogadásáról.

  • Aki nem kaphatott oltást, annak nem kell fizetni. Aki megkapta az oltást, és nincs igazolványa, annak sem kell teszt, mert az EESZT-ből ez megállapítható – szögezte le Gulyás Gergely. Aki önhibájából nem kapott oltást, vagy regisztrált, annak nem helyes, hogy fizetnie kell. Ha a szabályozás nem ilyen, akkor a miniszter javasolja, hogy alakítsák így.

  • A védettségi igazolványok előnyeinek bemutatásával, hangsúlyozásával biztatunk mindenkit arra, hogy minél többen oltakozzanak – mondta Gulyás Gergely. Elsősorban a fiataloknak igyekeznek bemutatni, hogy milyen sokfelé mehetnek, ha van vakcinaigazolványuk. Az oltás nemzeti ügy, hiszen minél több embert oltanak be, annál nagyobb lesz a védettség idehaza.

  • Gulyás Gergely szerint ki nem mondott, le nem írt elvárás, hogy az európai államok vezetői között közvetlen konzultációra legyen lehetőség.

  • Tavaly 5 százalékos volt a hazai recesszió, előtte évente 4-5 százalékos növekedést produkáltunk. Idén a becslések szerint 4,2-4,3 százalékos gazdasági bővüléssel számol a Pénzügyminisztérium. A kormány abban bízik, hogy jövőre elérhető lesz az 5 százalékos növekedés.

  • Továbbra is az Országgyűlés előtt van egy olyan, baloldal által benyújtott határozati javaslat, amely a WHO által már engedélyezett kínai vakcinát betiltaná – mondja Gulyás Gergely. 

  • Szlovákiával is folynak tárgyalások a kétoldalú megállapodás érdekében, hogy északi szomszédunknál is fogadják el a magyar oltási igazolványt – erősítette meg Gulyás Gergely.

  • Eddig hét országgal kötöttek megállapodást a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról, legutóbb Észak-Macedóniával. Jelenleg is sok országgal tárgyalnak erről.

  • A baloldali előválasztásról nincs hivatalos véleménye a kormánynak. Kérdésre válaszolva Gulyás megerősítette, hogy nem tervezik a választójogi törvény módosítását.

  • Az EESZT-ből szerzett adatok alapján láthatóvá teszi az applikáció a koronavírus elleni védettséget, az oltott nevét, a tajszámot, az oltás idejét, a védettség tényét vagy annak hiányát, mégpedig QR-kód segítségével. Az első használat során az EESZT-ben regisztrálni kell, ügyfélkapus azonosításra is van lehetőség.

  • Benyújtottuk a helyreállítási tervet az uniónak. Ezt a kormányzati honlapon bárki elolvashatja néhány napon belül. Egészségügyi fejlesztésekre a keret 34 százalékát, az oktatásra pedig több mint 50 százalékát fordítanánk. A kormány azt várja, hogy gyors döntés szülessen Brüsszelben a terv ügyében, mert mielőbb fel kell használni az összeget a gazdaság talpra állításához. Gulyás Gergely megerősítette, hogy a kormányzat tervei szerint május végére a szigorítások legnagyobb részétől meg lehet szabadulni.