Felelősöket keresnek Afganisztán és a válogatott meccs ügyében is

IMG 7653 (1)
2021.09.03. 20:45
Hatalmas balhé a magyar labdarúgó-válogatott Anglia elleni világbajnoki selejtezője után, az Egyesült Államok felelőssége Afganisztánért, magára találó kiskereskedelem. Ezekről írtunk a hét utolsó napján az Indexen.
  • A legtöbb közvélemény-kutatás a pártok népszerűségét vizsgálja, de a Republikon Intézet elemzésében a szavazótáborok összetételébe is betekintést nyerhetünk. Kiket támogatnak a fiatalok? Tényleg létezik a főváros–vidék-ellentét? Vannak liberálisok a Jobbiknál? Mutatjuk az arányokat.
  • Naptárhatástól megtisztítva három százalékkal bővült 2021 júliusában a kiskereskedelmi forgalom a tavalyi év azonos időszakához képest – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal friss jelentéséből. Júliusban 1132 milliárd forintot hagytak a kiskereskedelmi egységekben a magyarok. Elsősorban az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes üzletekben költöttünk – az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek forgalma ugyanis csak fél százalékkal nőtt –, mivel ebben a szegmensben 3,7 százalékkal bővült az értékesítés volumene.
  • Szűkszavú levéllel válaszolt az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége az Index megkeresésére, miután az afganisztáni misszió kudarcával kapcsolatban tettünk fel kérdéseket. Pedig a magyar kormány is napirendre vette az ügyet, vezető politikusok sora illeti kemény kritikával az Egyesült Államokat. Biztonságpolitikai szakértők szerint az összkép sokkal bonyolultabb annál, hogy egyoldalúan Washingtonra mutogassunk. Bővebben itt.
  • A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) is vizsgálja a Magyarország–Anglia világbajnoki selejtezőn történt szurkolói incidenseket, sőt, már feljelentést is tett a rendőrségnél. A szigetországiak elítélik a Puskás Arénában történteket, de a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) sem megy el szó nélkül a történtek mellett. Részletek itt, publicisztika a témában pedig itt.
  • Úgy tűnik, szálloda lesz az Almássy téri Szabadidőközpontból, ahol rockertől a kismamáig, dzsesszrajongótól a néptáncmozgalom hívéig mindenki megfordult, nem csak Erzsébetvárosból. Legalábbis a beruházó építési engedély iránti, illetve szállodává alakítási kérelmet nyújtott be a Fővárosi Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztályához. Egy kis tértörténet.
  • Hét csillag, hét kommentár. Két magyar étterem kapott idén új Michelin-csillagot, és egy étterem veszítette el az eddigi elismerését. Így Budapest felett az ég változatlan: hét csillag volt, hét csillag van; csak épp' más leosztásban. A séfeket és tulajdonosokat kérdeztük, a hosszú várakozás után mindenki hangjában éreztük az eufóriát és a fellélegzést. A hét vélemény itt olvasható.
  • Berlin és Stuttgart után szeptember közepéig Kecskeméten láthatóak Milorad Krstić képei, melyeket a 2018-as Ruben Brandt, a gyűjtő című animált akcióthrillere óta készített. A művész most egy családi rajzfilmen dolgozik, amelyben a világot elpusztító Mumust győzi le két időutazó gyerek. Beszélgetésünk a filmrendezővel itt.
  • Anya lesz Rúzsa Magdolna. Miután a terhesség 12. hetéig bármi előfordulhat, eddig nem akarták világgá kürtölni a boldogságukat, a Czeizel Intézetben történt vizsgálat azonban tegnap kimutatta: az énekesnő hármas ikreket vár, a szíve alatt hordott három csöppség pedig egészséges és szépen fejlődik. Részletek itt.

FEMINA. Amit eddig tudunk a delta variánsról: mik a tünetei, és melyik oltás a leghatékonyabb ellene? A koronavírus delta variánsa már Magyarországon is jelen van, és várhatóan a közeljövőben már ez lesz a domináns törzs, mely a megbetegedések nagy részét okozza, mivel jóval fertőzőképesebb az eddig tapasztaltaknál. Tünetei eltérnek az eddigi mutációktól – részletek a Feminán.

DÍVÁNY. Mi haszna a vakbélnek, ha simán ki lehet venni? A vakbélhez csatlakozó féregnyúlvány (appendix vermiformis) sokak szerint felesleges, csökevény szerv, amely váratlan gyulladásával csak gondot okoz, és jobb is, ha eltávolítják. A Dívány cikkéből azonban kiderül, hogy a tudósok szerint igenis van funkciója, nem véletlenül nem tűnt el az evolúció során.

További híreinket ide kattintva olvashatják.