Lakhatási válság; kitört a globális hiánygazdaság

IMG 7653
2021.10.14. 20:25
Már a középosztályt is elérte a budapesti lakhatási válság, jó hírt kaptak a Sinopharmmal oltottak, teljes a káosz, kitört a globális hiánygazdaság. Napi hírösszefoglaló, avagy ezekről írtunk ma az Indexen.
  • Az Index Kibeszélő című adásában Magyar Györggyel, a Civil Választási Bizottság elnökével beszélgettünk az előválasztás folyamatáról, jelentőségéről, költségeiről, az ellenzéki jelöltek tavaszi esélyeiről és a kampányban kialakult hangnemről. Nézze meg videónkat itt!
  • Az A városvezető című sorozatunkban Veres Pállal, Miskolc megyei jogú város polgármesterét kérdeztük a telepfelszámolási programról, a város és az egyetem kapcsolatáról, valamint a stadionberuházás megtérüléséről. Bővebben itt!
  • Régiós összehasonlításban is kiemelkedően kedvezőtlen Budapesten a kiskeresetűek és a pályakezdő fiatalok számára a fővárosi lakáspiac. A négyzetméterárakkal együtt emelkedő lakásbérleti díjak folyamatosan csökkentik a fizetőképes bérlők számát, az állami és önkormányzati támogatás pedig érdemben nem képes szűkíteni a kereslet-kínálati ollót. Itt írunk a részletekről. 
  • Jó hírt kaptak az AstraZeneca-vakcinával és a Sinopharmmal oltottak is. Elfogadják az Egyesült Államokba történő utazáshoz mindkettőt. Bővebben itt!
  • Kísérleti jelleggel mesterséges intelligencia vezérli a közlekedési lámpákat a világ több városában. Az új technológia segítségével környezetbarát útvonal tervezhető, amivel akár kétszázezer autó kipufogógáza semlegesíthető. És mesterséges intelligencia segíti már az egykor végzetesnek tartott betegségek korai diagnózisát. Cikkünk itt!
  • Teljes a káosz, kitört a globális hiánygazdaság. Mintha soha nem lett volna globalizáció, úgy fordult ki sarkából a világgazdaság. Miközben a járvány enyhülésével több ezer milliárd dollár szakadt a piacra, újabb hullámok sújtják a gyártást és a kereskedelmet. Ráadásul a poszt-Covid-érában is a nagyhatalmi vetélkedés terepe marad a világkereskedelem. Mindez a társadalmi egyenlőtlenségek további éleződéséhez vezet. Itt írunk a részletekről!
  • Egyik reggel Hernádi Judittal forgat Makkosszálláson egy díszletfaluban, következő nap már zoknizsákkal a lába között fújják a barnítósátorban, miközben az edzője eteti, hogy meglegyen a töltés, mire a színpadra megy. Nemrég Ella Travolta oldalán forgatott, október elején pedig ezüstérmet nyert naturál testépítőként egy pécsi versenyen, de a világbajnokságig meg sem áll. A két szakma összeférhetetlenségéről, az általa megtalált piaci résről, motivációról és jövőbeni terveiről beszélgettünk Gömöri András Mátéval. Interjúnk itt!
  • Nem lopja a motorkerékpárt, aki csak tolja. A tetten ért gépjárműtolvajok sokáig azzal védekeztek, hogy nem akarták ellopni a kocsit, csak egy kicsit autókázni szeretettek volna vele. Hát persze, hiszen lopásért sokkal többet kaptak, mint a jármű önkényes elvételéért. Azóta a Büntető törvénykönyv hasonló súlyú büntetéssel fenyegeti mindkét bűncselekmény elkövetőit. Egy dolog azonban semmit sem változott az idők folyamán: az áldozatok hanyagsága, felelőtlensége. Tudniillik a legtöbb esetben ma is azokat az autókat kötik el, amelyekben benne felejtették a slusszkulcsot. Cikkünk itt!
  • Három generáció is megőrült érte. Először a három mágikus magyar (Kubala, Kocsis, Czibor) érkezésével robbant ki a szürkeségből az ötvenes–hatvanas években, másodszor Johan Cruyff tett csodát a Dream Teammel 1990 táján, harmadszor pedig Lionel Messi és kortársai emelték az egekbe a Barçát. De ez már csak a múlt, napjainkban a La Liga kilencedik helyén haldoklik a katalán függetlenség szimbóluma, amely – szlogenje szellemében – több, mint egy klub. Vagy ma már kevesebb?! Cikksorozatunk első részét itt olvashatja el!

DÍVÁNY. Minden idők talán legkedveltebb francia sztárja, Jean-Paul Belmondo egy hónapja hagyott itt bennünket – a Kifulladásig, A profi, az Ászok ásza és megannyi filmklasszikus főszereplőjéről nem is gondolnánk, hogy a kezdetek kezdetén épp a hangja miatt utasította őt el egy producer. A történet azonban nem ennyire egyszerű – győződjön meg róla a Díványon!