Járványügyi gondok itthon, Moldovában nem lesz gáz

IMG 7653 (1)
2021.10.27. 20:55
Ezekről írtunk ma az Indexen.
  • A pandémia kitörése óta nem fordult elő, hogy ennyire magas reprodukciós szám – az, hogy egy koronavírusos beteg átlagosan hány embernek adja tovább a fertőzést – olyan nagy esetszámmal kombinálódjon, mint a mostani. A példátlan helyzetet a járványügyi szakemberek folyamatosan elemzik, Ferenci Tamás biostatisztikust kérdeztük a fejleményekről.
  • Az igazságügyi miniszter alaposan feladta a leckét az Alkotmánybíróságnak. Varga Judit ugyanis még februárban az Alaptörvény értelmezését kérte az Európai Unió Bíróságának egyik ítéletével összefüggésben. Ebben megtiltották a jogellenesen hazánkban tartózkodó külföldi állampolgárok kitoloncolását, akik így előre nem meghatározható ideig az ország területén maradnak, ezáltal de facto a népesség részévé válnak. Budapest kontra Luxemburg.
  • Dönthet-e a Facebook az emberi jogokról a bíróságok helyett? A jognak pillanatnyilag egyáltalán nincsenek kész válaszai arra, hogy mit kezdjen a technológiai fejlődés által generált kihívásokkal – jelentette ki Menyhárd Attila, az ELTE egyetemi tanára a digitalizáció és az alapjogok összefüggéseit tárgyaló 32. Közép-Európai Közjegyzői Kollokviumon. Részletek itt.
  • Az emberek számára számottevően egyszerűsítette a bankkártyás fizetést a PIN-kód-megadás nélküli fizetési összeg ötezer forintról tizenötezer forintra emelése. A jegybank még tovább menne, felvetésük szerint érdemes lenne az összeghatárt markánsan tovább emelni. Utánanéztünk, mit okozna a javaslat.
  • Oroszország decembertől elzárhatja a gázcsapot Moldovában, mert Chișinăunak nem sikerült megállapodnia az új hosszú távú szerződésről az orosz állami Gazprom gázvállalattal. Az ügy, úgy tűnik, ennél bonyolultabb. Mutatjuk a részleteket.
  • Éberségre szólította fel egy angol iskolai tanács a szülőket, akiket arra kért: ne engedjék, hogy gyerekeik a Squid Game-et nézzék, mert lekoppintják a sorozat kihívásait. Hasonló figyelmeztetést adott ki egy belga iskola is, amelyben egyszerűen megverték a Netflixről lemásolt játékokból kiesett alsósokat. Bővebben itt.
  • Az Index új sorozatot indított, amelyben hazai sportolókat mutat be egy kicsit más szemszögből. Ezúttal nem az érmek, eredmények, pontok, gólok kerülnek előtérbe, hanem ők maguk mesélnek saját lelkivilágukról, belső és külső küzdelmeikről. A második epizódban az újdonsült olimpiai bronzérmes öttusázó, Kovács Sarolta mesél arról a hihetetlen kálváriáról, amin keresztülment Tokió előtt, a katonai örökségről, a mentális felkészülés szerepéről, a riói kudarc utáni érésről, olimpizmusról, a sport és a magánélet közötti egyensúlyról, valamint a sokoldalúságról.
  • Ha valakit sokkolt a fenti cím, gondolja át, mennyire sokkolhatta ez a vélemény az érintett kamaszokat, amikor tanárok, felnőttek, vagy a társaik bántották így őket! A Konyhanyelv eheti asztalához Rubint Réka, Réz András és Nyáry Luca hozott némi alapanyagot, de Lakatos Márk ezúttal már jó előre kifőzte a témát. Az adás itt elérhető.

További híreinket ide kattintva olvashatják.

(Borítókép: Index grafika)