Gulyás Gergely: A munkaadók előírhatják a védőoltást

Gulyás Gergely: Hétfőtől kötelező a maszk a tömegközlekedésben

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • „Láttam, és jó filmnek tartom” – jelentette ki Gulyás Gergely.

  • A megállapodáshoz legalább két fél kell, Magyarország készen áll erre, de számolnak azzal, hogy Brüsszel be kíván avatkozni a magyar választási kampányba, ezért akár a választás utánig is el lehet húzni a helyreállítási alapról szóló egyezséget – fejtette ki Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy különösebb jelentősége azért nincs, mert Magyarország előfinanszírozza a projekteket, a kérdés csak az, hogy az EU-val mikor számolják el a költségeket.

  • A Debrecenben épülő oltóanyaggyárról Gulyás Gergely elmondta, a cél az, hogy legyen magyar vakcina, amíg nincs, addig bérgyártásra kell berendezkedni, a gyár 2022 év végére kell hogy készen álljon. 

  • A cél az volt, hogy az Európa Tanács magyar elnökségét arra használják, hogy a nemzeti kisebbségek helyzetét és problémáit bemutassák. Gulyás Gergely szerint ez jól sikerült, meghatározó szereplők vettek részt a konferenciákon.

  • Minden országnak magának kell dönteni; Magyarország, szemben a Brüsszelben megszokott intoleranciával, mindig a tolerancia álláspontján volt, mi nem gondoltuk, hogy meg kell mondani más tagállamoknak, hogy milyen döntést hozzanak a migrációról – fejtette ki Gulyás Gergely újságírói kérdésre, hozzátéve, hogy az Európai Bizottságnak ebbe nem kell beleszólni, mert tagállamok szövetsége az EU, a tagállamoknak kell erről döntenie, ezért tartottak erről népszavazást is. 

  • Gulyás Gergely az illegális migrációval kapcsolatban elmondta: 2015 óta most a legnagyobb a nyomás Európán, leginkább az afgán helyzet és a belarusz határhelyzet miatt. A miniszter szerint a nyomás csak erősödni fog. Ebben az évben majdnem 100 ezren próbáltak meg illegálisan átjutni a magyar határon.

    Azt is kiemelte Gulyás Gergely, hogy Európában újrakezdődött a vita a migrációról. Hozzátette: sajnos az Európai Bizottság is a migráció pártján áll, nem találta meg a helyes választ, nem úgy, mint az Európai Néppárt, amely korábban még bírálta a magyar kormányt. Manfred Weber egyértelművé tette, hogy a falak építését támogatja.

    A kormány levélben fordul az Európai Bizottsághoz, hogy a határvédelmi költségeket térítsék meg. Magyarország eddig több mint 580 milliárd forintot fordított határvédelemre, ebből az EU csak 7 milliárd forintot térített meg. Gulyás Gergely kijelentette: jó lenne, ha az Európai Bizottság a migráció pártjáról a külső határvédelem pártjára állna.

  • Gulyás Gergely a Kormányinfón bejelentette, az előrejelzések sokfélék a járvánnyal kapcsolatban, de a negyedik hullámban a fertőzöttek száma ugrásszerűen nőni fog, a kórházban kezeltek száma kisebb mértékben, de szintén emelkedni fog, a helyzet intézkedéseket indokol. A következő döntések születtek:

    • A munkaadók szervezeteinek javaslatára a cégek és a vállalkozások jogot kapnak arra, hogy a munkavégzés feltételeként előírják a védőoltást az alkalmazottak számára, ha ezt szükségesnek látják.
    • A közösségi közlekedési eszközökön november elsejétől kötelező a maszkviselés.
    • Az egészségügyi intézményekben látogatási tilalmat vezetnek be. A szociális intézményekben az intézményvezetők dönthetnek erről.

    Gulyás Gergely ezután az oltások fontosságát hangsúlyozta, és remélik, hogy a negyedik hullám ezekkel az intézkedésekkel és a vakcinákkal megfékezhető. Az állami szerveknél széles körben elő fogják írni az oltási kötelezettséget, az önkormányzatoknál a polgármesterek lesznek jogosultak dönteni erről.

  • A kormány egyelőre nem hozott szigorító intézkedéseket a járvány terjedése miatt, de a főváros a lehetőségeihez mérten lépett.

  • Az üzemanyagárakról itt írtunk részletesen.

  • 4039 új fertőzöttet regisztráltak az utóbbi 24 órában, 45 ember pedig életét vesztette a betegségben. Legutóbb április 17-én azonosítottak ennél több új fertőzöttet Magyarországon.