Több mint hetven egészségügyi dolgozó életét követelte a koronavírus

2021.11.07. 19:34

Már hetvenhárom egészségügyi dolgozó életét követelte a koronavírus-fertőzés Magyarországon a Magyar Orvosi Kamara (MOK) honlapján szereplő adatok szerint. 

Az elhunytak között vannak ápolók, háziorvosok, nőgyógyászok, főorvosok, egy kutatóorvos és mentősök is. A halálhírekről a sajtóból vagy saját forrásaikból értesültek. 

Mély megrendüléssel búcsúzunk a Covid–19 pandémiában elhunyt kollégáinktól, akik hivatástudatukhoz méltón teljesítették esküjüket, orvosi, illetve ápolói kötelezettségeiket, elhivatottan szolgálva embertársainkat

– írják az oldalon, ahol azt is hozzátették: ha valaki „hozzátartozóként bármely okból nem szeretné elhunyt rokona nevét általuk megjelentetve látni”, megkérhetik a kamarát, hogy ne tüntessék fel a honlapon.

A kormányzati tájékoztató oldalra legutóbb pénteken töltötték fel, hogy idehaza egy nap alatt (azaz csütörtökről péntekre) 6804 új fertőzöttet regisztráltak, meghalt 83 koronavírusos beteg. Kórházban aznap 3629 beteget ápoltak, közülük 366 voltak lélegeztetőgépen.

Ugyanakkor az Indexnek egy kormányzati Covid-statisztikákat elemző forrása azt mondta: a koronavírus harmadik hullámában többnapos, esetenként egy-két hetes csúszást is lehetett látni a Covid-halottak rögzítésében. Vagyis előfordult, hogy egy szerdai adatközlés múlt keddi állapotot mutatott. 

Az azonban ennek ellenére is látható, hogy meredeken emelkedik a koronavírus-fertőzéses esetek száma, ennek dacára a kormány egyelőre nem rendel el szigorítást a Covid elleni védekezésben – holott ennek fontosságát a szakemberek mellett már kormánytag is pedzegeti.

A héten arról is írtunk, hogy a fokozódó járványügyi helyzetben Kásler Miklós tárcavezető elrendelte: az ország minden alkalmas intézményének fogadnia kell a koronavírus-fertőzötteket. A rendelet értelmében a könnyű és középsúlyos betegeket a városi kórházak látják el, a súlyos állapotúakat az elsődlegesen kijelölt ellátócentrumokba kell továbbküldeni. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményében Kásler Miklós úgy fogalmazott: a járvány negyedik hullámának felszálló ágában vagyunk, a beoltatlanok különösen veszélyben vannak.

Erről beszélt Orbán Viktor is a pénteki rádióinterjúban; a miniszterelnök kiemelte, hogy a sikeres tavaszi oltási hadjáratban a vírus brit alfaját sikerült megfékezni, de megjelent egy újabb variáns, a delta, amelyik jelenleg végigszáguld Magyarországon, agresszíven, gyorsan terjed, sokkal fertőzőbb. 

Aki nincs beoltva, azt megtalálja a vírus, és kórházba kerül, akár lélegeztetőgépre is kerülhet, de még rosszabb is lehet a sorsa

– fogalmazott a miniszterelnök, aki mindenkit arra kért, hogy oltassa be magát.