Márki-Zay Péter: Ha Orbán Viktor nem rettegne a Mini Feritől, nem plakátolta volna ki sok ezer helyre

BP-0377
2022.02.20. 19:36
Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje saját sikerüknek tartja a kormány jóléti intézkedéseit.

Márki-Zay Péter azzal kezdte szokásos, vasárnap esti élő bejelentkezését, hogy pozitív visszajelzéseket kapott a szerdai országértékelőjéről, majd Simon András kérdésére kifejtette, pontosan mit értett azalatt, hogy az ellenzéki összefogásnak köszönhetők az olyan kormányzati intézkedések, mint a 13. havi nyugdíj, a fiatalok szja-mentessége vagy a családok adó-visszatérítése.

Márki-Zay Péter szerint nem volt betervezve az osztogatás, ezt egyrészt azzal igyekezett alátámasztani, hogy a 13. havi nyugdíjra 12 évet kellett várni, másrészt az idei költségvetést a tavalyi év közepén elfogadták, és abban még nem voltak ekkora mértékű kiadások. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje úgy látja, Orbán Viktor fél, mert 12 év után először le lehet váltani.

Ezt a pénzt valójában a magyarok nem Orbán Viktortól kapják, hanem attól a hat ellenzéki párttól és tőlünk, civilektől, akik összefogtunk.

Orbán Viktor a tegnapi, gazdasági évnyitó beszédében leszögezte, hogy elvből ellenzi az árszabályozást. Márki-Zay Péter ezt úgy kommentálta, ahhoz képest, hogy ellenzi, folyamatosan használja, és ez nem a hat élelmiszert és az üzemanyagot érintő árbefagyasztással kezdődött, hanem a rezsicsökkentéssel. Márki-Zay Péter hangsúlyozta: 1990 előtt megtapasztaltuk, hogy a hatósági árszabásnak választékcsökkenés, minőségromlás és hiány a vége, ráadásul tönkretesznek vállalkozásokat, több benzinkút már bezárt. Piacsemleges megoldásnak az adócsökkentést nevezte. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje azt állítja, a rezsicsökkentésnek is az volt az egyik fő oka, hogy tönkretegyék a szolgáltatókat, és utána felvásárolják őket.

Lesz miniszterelnök-jelölti vita?

Márki-Zay Péter a Publicus Intézet kutatását említve elmondta, hogy még a fideszesek szűk többsége is kíváncsi lenne a vitára.

Orbán Viktor akármilyen nevetséges, szánalmas indokokat tud felhozni, valójában még a saját választói sem hiszik el, hogy neki nem kellene kiállni az ellenzék előválasztáson kiválasztott esélyes miniszterelnök-jelöltjével.

Márki-Zay Péter úgy fogalmazott,

ha Orbán Viktor nem rettegne a Mini Feritől, akkor nem plakátolta volna ki sok ezer helyre az országba.

A politikus az Európai Unió Bíróságának jogállamisági döntését úgy értelmezi, hogy „tolvajoknak nem ad az unió pénzt”. Kormányváltás esetén pedig az garantálná a források érkezését, hogy csatlakoztatnák az országot az Európai Ügyészséghez, amit Orbán Viktor nem tesz meg, „mert a fél családja, a fél kormány börtönbe menne”. Hadházy Ákos vezetésével működne egy belföldi korrupcióellenes szervezet is.

A beszélgetés legvégén olvasói kérdésre Márki-Zay Péter válaszolt egy eddig keveset tárgyalt felvetésre is: az ellenzék miniszterelnök-jelöltje a marihuána dekriminalizációját vitatémának és megfontolhatónak tartja.

(Borítókép: Egy Mini Feri-plakát Budapesten. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)