„Futni fogok, mert feszít a tehetetlenség” – maratonfutás indult a közoktatásért

GettyImages-1242659864
2022.09.13. 11:09
Polgári engedetlenségi akció, sztrájk, tüntetés, virrasztás, élőlánc – csak néhány eszköz azok közül, amiket a tanárok és a diákok bevetettek az elmúlt időszakban az oktatási problémák megoldása érdekében. A felsorolás ma újabb elemmel bővült, egy budapesti pedagógus ugyanis maratonfutással demonstrál a változások reményében.

Maratonfutásra invitálja kollégáit egy budapesti pedagógus. Kóczán Gábor, Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium tanára ezzel szeretné kifejezni, hogy sürgős változásokra van szükség a közoktatásban.

A „Maraton életre-halálra – tanárfutás a közoktatásért” című kezdeményezést amiatt találta ki, mert négygyermekes családapaként nem teheti meg, hogy a polgári engedetlenség eszközét használja.

Az oktatási kormányzat visszaél erőfölényével, és az elbocsátással való fenyegetése túl magas kockázat számomra. Ezért fogok futni. Futással demonstrálok és fejezem ki értetlenségemet a közoktatás elsorvasztását látva

– olvasható a pedagógus által közzétett Facebook-posztban.

A tanár jelezte, hogy a maratont szakaszokban fogja lefutni, az első kört szeptember 13-án, kedden teszi meg, de a közösségi felületen folyamatosan tájékoztatást ad majd arról, hogy összességében hol tart a távban.

„Futni fogok, mert feszít a tehetetlenség, és meg akarok mozdulni” – hangsúlyozta a fotográfiát tanító pedagógus.

Mint arról korábban az Indexen is beszámoltunk, rendkívüli volt a tanévkezdés hazánkban, a pedagógusok már szeptember 1-jén országszerte több helyen polgári engedetlenségi akcióba kezdtek.

A tanárokért a diákok közül is egyre többen kiállnak, a fiatalok tüntetésselvirrasztássalélőlánccal jelezték, hogy változást szeretnének. 

A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szeptember 12-től gördülő sztrájkot is hirdetett az oktatási intézményekben. A két nagy pedagógus-szakszervezet bár nyáron is folytatott bértárgyalásokat a kormánnyal, érdemi előrelépés az ügyben eddig nem történt. A kormány tízszázalékos emelést ígér januártól, a tanári fizetések további sorsát ugyanakkor az uniós forrásoktól teszi függővé.

(Borítókép:   Jens Kalaene / picture alliance / Getty Images)