Novák Katalin szerint jobban meg kell becsülni a pedagógusokat

2023.04.22. 19:50
Az oktatásnak és a köznevelésnek a „szíve-lelke” a pedagógus, hogy milyen felnőtté válnak gyermekeink, az a pedagógusoktól is függ – jelentette ki a köztársasági elnök szombaton a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Tolcsván.

Novák Katalin a Kovács Béla tolcsvai díszpolgár – az államfő egykori gimnáziumi tanára – születésének 106. évfordulóján emelt emléktábla avatásán vett részt. A köztársasági elnök arról beszélt, hogy a gyermekek nevelése a családban kezdődik és zajlik, de a családon kívüli idő legnagyobb részét az iskolában töltik, ahol a pedagógusok segítik őket a tapasztalatok és tudás megszerzésében.

Ezért fontos, hogyan tudjuk ezt a hivatást minél inkább vonzóvá és megbecsültté tenni, hiszen azt szeretnénk, ha a legjobbak választanák a pedagógushivatást, azt szeretnénk, ha a legelhivatottabbak lennének azok, akik gyermekeink nevelését mellettünk, szülők mellett a hétköznapokban teljesítik

– fogalmazott az államfő az MTI tudósítása szerint. 

Novák Katalin hangsúlyozta: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a fiatalokat megszólítsa a pedagógusszakma, valamint vissza lehessen hívni a pályára azokat, akik valami miatt elhagyták ezt a hivatást. „Jó pedagógusokra van szükségünk, elhivatott pedagógusokra van szükségünk, olyan nagybetűs pedagógusokra, akik nyomot tudnak hagyni egy életen keresztül a gyermekeinkben” – fogalmazott.

A francia–magyar–latin szakos Kovács Béla életművét, oktató-nevelő munkáját méltatva Novák Katalin azt mondta: az ő példája jól mutatja, hogy egy-egy pedagógus képes lehet generációkon átívelő módon meghatározó lenni, ezt a tudást és tapasztalatot pedig nem lehet mással pótolni. Egy-egy mondat, tekintet vagy tanítás képes maradandó nyomot hagyni a tanítványokban és majd később azok gyerekeiben is, és erről a pedagógusi erőről sosem szabad elfeledkezni – mondta. 

Az ünnepségen Kovács Béla egykori tanítványai jelenlétében leplezték le a pedagógus emléktábláját szülővárosában, Tolcsván, az általános iskola falán. Beszédet mondott Csoma Ernő, a település Fidesz–KDNP-s polgármestere, a Szegeden és Gödöllőn is oktató tanár fia, Rásonyi-Kovács Péter, az egykori diákok nevében pedig Balogh László, a Pénzügyminisztérium makrogazdasági és európai ügyekért felelős helyettes államtitkára emlékezett.

Az utóbbi hetekben nagy vitát váltott ki, hogy a kormány eltörölné a pedagógusok közalkalmazotti státuszát, és bevezetné helyette a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt. Egy anonim petícióban több mint 4500 pedagógus jelezte, hogy ebben az esetben távozna a pályáról. A pedagógusok szakszervezetei pénteken is tiltakoztak a kormány lépései ellen egy közleményben.