2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Lépett a kormány: jelentős összeget csoportosít át a költségvetésben

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra tájékoztatója

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Köszönjük olvasóink figyelmét!

  • Gulyás Gergely a kórházi patikák koncessziójáról elmondta: hatékonyabb lehet a működtetés, európai modelleket vizsgáltak. A miniszter arra számít, mindenki látni fogja, hogy átláthatóbb, jobb szolgáltatást tudnak elérni.

  • Hihetnek-e a soroksáriak Orbán Viktornak? – tették fel Gulyás Gergelynek a kérdést azzal kapcsolatban, hogy a miniszterelnök a parlamentben azt mondta: nem fog vegyi elosztóüzem létesülni Soroksáron. „Azt a választ tudom adni, hogy szerintem higgyenek a miniszterelnöknek” – válaszolta a miniszter.

  • A pedagógusok pályaelhagyásának témájában Gulyás Gergely elmondta: nincs az ügynek más megoldása, csak a fizetésemelés; radikális fizetésemelésre van szükség. A miniszter hozzátette: minden évben az infláció felett fogják emelni a béreket, de nagyobbat tudnának előrelépni, ha megjönnének az uniós források. Ha nem oldják meg a bérkérdést, akkor kevés fiatal fog tanárnak menni. Akkor is bért fognak emelni, ha nincs uniós pénz.

  • Gulyás Gergely kifejtette, az Európai Parlament baloldali többsége azzal zsarolja az Európai Bizottság elnökét, hogy megvonnák tőle a bizalmat, ha uniós forrásokat adnak Magyarországnak és Lengyelországnak. Ennek a baloldali többségnek a tagjai a magyar képviselők. Megemlítette azt is, hogy a Megyei Jogú Városok Szövetségének ellenzéki polgármester tagjai értik a magyar érdeket, ezért kérték uniós források felszabadítását.

    A miniszter egyébként arra számít, hogy az EP-választáson lesz hangsúlyeltolódás jobboldali irányba, de vélhetően marad a baloldali többség.

  • Gulyás Gergely a Magyarországra érkezett volt hadifoglyokról kifejtette, a Máltai Szeretetszolgálat tájékoztatta a magyar államot, de a kapcsolatfelvétel a máltaiak és az Orosz Ortodox Egyház között történt. Nemzetközi jogi szempontból az volt a kérdés, hogy az érkezők hadifoglyok-e, ezzel kapcsolatban egyértelmű tájékoztatást kaptak, szabadították őket, tehát nem hadifogolyként jöttek Magyarországra. Az ukrán államot ennek ellenére tájékoztatták arról, hogy az ukrán hadseregben szolgált, korábbi hadifoglyok vannak Magyarországon.

  • Paks 2 ügyében megkérdezték Gulyás Gergelyt, hogy mikor lesz az első beton kiöntése. „Jövő tavasszal, jövő nyáron, ez a realitás” – válaszolta a miniszter.

  • Ez most sem derült ki, Gulyás Gergely azt mondta, hogy a kormány egy ígéretet tett, Magyarország az erős fenntartások ellenére sem fogja blokkolni a svéd csatlakozást. „Ezt az ígéretünket tudjuk fenntartani” – jelentette ki a miniszter.

  • Gulyás Gergely a költségvetéssel kapcsolatban elmondta: 3,9 százalék a hiánycél, a fogyasztás alacsonyabb, és ezért az áfabevételek is elmaradnak a várttól.

    Azt is elmondta, hogy az ország le tudja majd csökkenteni az inflációt, a hiánycsökkentés eddig sikeres volt, a magyar gazdaság jelentős folyamatai helyes irányba mennek, van egy újrainduló növekedés, az államadósság is csökkenni fog. A miniszter több pozitívumot, mint negatívumot lát.

  • A magyar kormány brüsszeli ingatlanvásárlásáról Gulyás Gergely elárulta: központi költségvetési forrásból, kedvező áron vásároltak. A pontos árat nem tudja fejből, de azon a környéken tízévente egyszer lehet venni épületet. Az ingatlan a magyar uniós elnökséget fogja szolgálni, utána magyar kulturális ház lesz belőle.

  • Az uniós költségvetéssel kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta: Brüsszel kettős mércét alkalmaz Magyarországgal szemben, a jogállamot tiporja lábbal. Hozzátette: senki nem gondolhatja komolyan, hogy amíg az országnak járó uniós forrásokat visszatartják, addig a kormány bármilyen olyan módosítást elfogad majd, amely az ország kárára lenne.

  • Gulyás Gergely elárulta, Henry Kissingerrel ért egyet abban, hogy ha valaha békét akarnak, akkor a hadban álló országok egyik vezetőjét nem érdemes háborús bűnösnek nyilvánítani. A 100 éves Kissinger munkásságáról itt írtunk bővebben.

  • A miniszter kifejtette, legtöbben migránsokról beszélnek, két okból: üldöztetés nélkül is Európába jönnek a jobb élet reményében. A másik kategória, hogy üldöztetés miatt kényszerülnek menekülni, de ők az első biztonságos országban jogosultak védelemre. A harmadik kategória, akik valóban menekültek, és szomszédos országból jönnek, ilyen például Ukrajna, ebben nincs is vita. Mindemellett van egy hatalmas vendégmunkásigény Európában. Gulyás Gergely szerint ezek a kategóriák összekeverednek, ami helytelen.

  • A tápszerek áremelkedésének ügyében, egy újabb kérdésre Gulyás Gergely azt válaszolta: a hiány tapasztalható volt, ezért volt szükség a változtatásra.

  • A CT- és MR-vizsgálatok államosításának ügyében Gulyás Gergely elmondta: a kormány célja egyértelmű, ezeknek a gépeknek a közgyógyellátást kell szolgálniuk. A kormány szerint ettől a betegeknek jobb lesz, a várólistáknak rövidülniük kell.

  • Donáth Anna szerint kötelezettségszegési eljárás jöhet a státusztörvény miatt. Gulyás Gergely elárulta, egyeztettek az Európai Bizottsággal, azokkal az illetékesekkel, akikkel a pedagógusbér-emelésről is tárgyaltak. A miniszter megjegyezte, a Momentum EP-képviselőjének semmihez nem fogható örömet jelent, ha saját hazáját Brüsszelben feljelentheti.

  • A pedagógusok felmondásával kapcsolatban a miniszter elmondta: a tanárok nagy része azért volt a pályán, mert szentnek tartja a hivatását, és a többség elkötelezett, hogy a pályán maradjon. Gulyás Gergely szerint azt is látják a pedagógusok, hogy a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a bérkérdést megoldják.

    Arra az újságírói felvetésre, hogy a pedagógusoknak az új pedagóguséletpálya-modell bevezetésével van a leginkább problémája, Gulyás Gergely azt mondta: akik az RTL-lel beszéltek, lehet, hogy nem akarják, de a többség igen. A miniszter megkérdezte az RTL riporterétől, hogy mi a probléma a státusztörvénnyel. A válaszban az átvezénylés és az órakeret hangzott el. 

    Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy a státusztörvényt több egyeztetés előzte meg, a tüntetésekről pedig megjegyezte:

    Nem véletlen, hogy a tüntetésekből a végére el is fogyott a szufla.

    A miniszter szerint egy olyan törvényt fogadtak el végül, amely évtizedekig biztosítani fogja a pedagógusok életpályáját.

  • A csok témájában a miniszter elmondta: minden 5000 fő alatti településen járni fog, ahogy eddig is, de bővebben a következő Kormányinfón fog erről beszélni, van szándék arra, hogy kiszélesítsék a kedvezményezettek körét.

    Az autópálya-matricák díjairól elmondta: az infláció mértékével emelkedhetnek a díjak. Egynaposat soha nem akartak bevezetni, mert ezt a magyarok nem használják, de az EU előírja. A tíznapos matricához legközelebbi árat kell megállapítani, mert csak külföldiek veszik igénybe.

  • Felmerülhet-e, hogy aki Ukrajnából befogad menekülteket, Európa más országaiból migránsokat ne fogadjon be? Gulyás Gergely szerint ezeket fel kell majd vetni az egyeztetés során, de még nem tart itt a folyamat, ráadásul az Európai Parlament rontani akar a szövegen.

  • Miért Tuzson Bence és Bóka János mellett döntöttek igazságügyi, valamint uniós miniszterként Varga Judit lemondása után? Gulyás Gergely válaszában kijelentette: egy nő munkáját csak két férfi képes ellátni.

  • Vitézy Dávid nyilatkozatával kapcsolatban a miniszter elmondta: a kormány vásárolt új vonatszerelvényeket, és vágányfelújítások is történtek, ahol régi vonatok vannak, ott valóban komoly problémákkal szembesülnek, azokat majd le kell cserélni. Ismét elmondta: a magyar baloldal ne akadályozza azt, hogy a vonatfejlesztésre fordítható uniós összegeket megkapja Magyarország.

    Mint arról beszámoltunk, Vitézy Dávid közlekedési és városmobilitási szakértő, korábbi közlekedésért felelős államtitkár egy interjúban beszélt arról, hogy a MÁV-nak sürgősen új járművekre lenne szüksége, mert még az is kérdéses, hogy az idei nyarat kibírják-e az elöregedett eszközök.

  • A miniszter Karácsony Gergely mozgalmának támogatásáról kifejtette: azt látják, hogy van egy ember minimális jövedelemmel, érdemi megtakarítása nincs, majd befizet több mint 500 millió forint értékű támogatást. A mozgalomnak nincs adománygyűjtése, a honlapján fel sem hív senkit adományozásra, ismert módon pénzt nem gyűjtöttek. A kérdés az, hogy a pénz miből származott, ki adott ennyi pénzt, mire adta, mit várt el cserébe. Ezt kell tisztázni Gulyás Gergely szerint.

  • Gulyás Gergely lapunk kérdésére elárulta, a miniszterelnök későn, augusztusban megy csak szabadságra.

  • Több szomszédos, régiós országban, így például Romániában, Szlovákiában csak bejegyzett pártok színeiben lehet önkormányzati választásokon indulni, alapítványi, egyesületi formában nem. Ez fennmarad-e, vagy terveznek rajta változtatni? – kérdeztük Gulyás Gergelytől. A miniszter közölte, nem terveznek változtatni, csak azon, ha valaki egyesületi színekben indul, akkor a külföldi támogatásra és talán általánosságban a támogatásokra is a pártszabályok vonatkozzanak.

  • Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta: a kórházak gyógyszerbeszerzése egész biztos változni fog, de majd ha a kormánynak kész tervei lesznek, ismertetni fogják azokat.

  • Nem világos, hogy az uniós források a pedagógusbér-emelés hány százalékát tennék ki. Egy korábbi Kormányinfón úgy fogalmazott, hogy csak egy kis részét, míg Kocsis Máté a lapunknak adott interjúban azt mondta: az uniós források adnák a tanári béremelés jelentős részét. Most akkor százalékosan mennyit adna az unió, és mennyit fedez a kormány? – kérdeztük a minisztertől. Gulyás Gergely világossá tette, nincs ellentmondás, nem állítja, hogy a 12-13 százalék jelentéktelen. A 6800-7000 milliárd forintból mintegy 800 milliárd forintot állhat a bizottság.

  • Azzal kapcsolatban, hogy a Politico információi szerint az Európai Bizottság engedményeket akar tenni a kormánynak, Gulyás Gergely elmondta, hogy a brüsszeli intézményekbe vetett bizalom nem a legmagasabb, de nekik is az az információjuk, mint a Politicónak.

    A brüsszeli Politico című lap úgy értesült, hogy az uniós vezetés kisebb engedményeket tehet a magyar kormányfőnek azután, hogy Orbán Viktor az előző héten blokkolta az unió költségvetésének módosítását.

  • Nem tartanak attól, hogy a friss jogállamisági jelentés negatívan befolyásolja az uniós forrásokhoz való hozzáférést? – kérdezte az Index Gulyás Gergelytől. A miniszter leszögezte, nem tartanak ettől, mert ha valaki elolvassa a jelentést, láthatja, a bizottság még azt sem tudta elismerni, hogy komoly előrelépések történtek.

  • Varga Judit vagy Orbán Viktor kezdeményezte, hogy a miniszter más pozícióban folytassa? – kérdeztük Gulyás Gergelytől. A miniszter kifejtette: Varga Judit a Miniszterelnökségen volt államtitkár korábban, ő pontosan ismerte azt a szándékát, hogy 2019-ben is legszívesebben EP-képviselő lett volna. Amikor miniszter lett, azt mondta, legkésőbb 2024-ben szándékai szerint az EP-be távozik. A miniszterelnök ismerte a szándékát Varga Juditnak, próbálta meggyőzni arról, hogy változtasson, de miután belátta, reménytelen, utána is szerették volna mindannyian, ha legalább a listaállításig marad. Végül július 31-i határidővel mondott le.

    Bóka János uniós miniszter, valamint Navracsics Tibor között úgy oszlanak meg a feladatok, ahogy eddig megoszlottak Varga Judit és Navracsics Tibor között.

  • Budapest csődhelyzetével kapcsolatban újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta: az a kérdés, hol van a pénz, hogyan és mire költötték el, ha jogszabálysértő módon tették meg, akkor van jogi következménye, de erről a bíróság dönt. Egyelőre nem tudják, hogy mit jelent a csődközeli helyzet, de nem akarnak találgatni, amíg pontosan nem tisztázza a helyzetet a főpolgármester. A kormány azt várja, hogy ne menjen csődbe a főváros. Ha mégis így lesz, akkor az állam is kialakítja majd a viszonyát ehhez a helyzethez.