Orbán Viktor senkit nem kímélt, Kövér László kiakadt, és volt egy váratlan találkozás a folyosón

D KOS20231213008
2023.12.29. 14:50
Káromkodás, kiakadás, csörték – 2023-ban is volt pár emlékezetes pillanat a parlamentben. Ezek közül válogattunk szubjektív ötös listánkban.

December közepén fejezte be idei munkáját az Országgyűlés, az utolsó ülésnapok igazi törvénygyárat hoztak: módosították többek között a fővárosi választási szabályokat, az Alaptörvényt, megszavazták a szuverenitásvédelmi javaslatot, és akár digitális állampolgárokká is válhatunk.

Gyurcsány Ferenc ölelése

Márciusban tett esküt Ráczné Földi Judit, akit Kordás László halála után jelölt a Demokratikus Koalíció a mandátumra. Gyurcsány Ferenc az ülésteremben látványosan, kezeit megfogva, közel hajolva gratulált a politikusnak. A kormánypárti padsorokban ülők – köztük Orbán Viktor miniszterelnökkel – somolygással fogadták a jelenetet.

Görög Ibolya protokollszakértő túlzásnak nevezte Gyurcsány Ferenc gratulációját, mert az hosszan tartott, ráadásul közben mindkét kezét fogta képviselőtársának, ami túlzottan bizalmas érintésnek tűnt. Orosz Anna, a Momentum országgyűlési képviselője is megszólalt az esetről: „Nézem a felvételt újra és újra és egyszerre rándul görcsbe a gyomrom és gondolkodom közben azon, hogy ez szimplán a nyers bunkóság megnyilvánulása, vagy egy megrendezett jelenet.”

Gyurcsány Ferenc később tisztázta, az ölelést előtte megbeszélték, és tüntetőleg tették, mert támadások érték Ráczné Földi Juditot, aki azóta már Földi Juditként politizál tovább

Kövér László kiakadása

Júniusban Szabó Tímea, valamint Rétvári Bence csörtéjét szakította félbe Kövér László. A Párbeszéd frakcióvezetője bekiabálva kommentálta az államtitkár válaszát. Ezt a házelnök sem hagyta szó nélkül.

Nem tehetem meg, hogy szó nélkül elmenjek amellett a viselkedés mellett, amit hétről hétre produkál. Azon rövid időszak alatt, amikor bent tartózkodik az ülésteremben, nem képes mást csinálni, mint hogy próbálja széttrollkodni az ülést. Öt perc állt a rendelkezésére, hogy elmondja a mondanivalóját, államtitkár úr nem kommentálta hangosan az ön hozzászólását, pedig igény lett volna rá, ön viszont ezt teszi. Ez a viselkedés infantilis, már ne haragudjon. Szakemberhez kellene fordulnia

mondta Kövér László Szabó Tímeának.

Orbán Viktor, a Völner-ügy és az azonnali sértések

Kálmán Olga áprilisban azt firtatta a miniszterelnöknél, hogy tudott-e a Völner–Schadl-ügyről. Orbán Viktor válaszában leszögezte, a kormány első és legfontosabb elve, hogy a jogszabályok mindenkire vonatkoznak, annak pedig örül, hogy az ügyészség ellátja a feladatát.

Nem tartozik az erényei közé az egyenes beszéd

– jegyezte meg válaszában Kálmán Olga, az Egyenes Beszéd korábbi műsorvezetője.

Orbán Viktor erre közölte,

ez nem az azonnali kérdések, hanem az azonnali sértések órája.

Aznap Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke is a Völner-ügyről kérdezett: „Tényleg nem érzi miniszterelnök úr, hogy ráég önökre ez az egész ügy? Nem érzik úgy, hogy valamit tenni kellene?” A miniszterelnök világossá tette: „Senki nem örül ennek az ügynek, de a jogszabályok mindenkire egyformán vonatkoznak. A magunk részéről nem vagyunk boldogok attól, hogy ilyen kérdésekkel kell foglalkozni, nagy baj, hogy visszaéltek lehetőségekkel állami vezetők, de az biztos, hogy a jogszabályok rájuk is ugyanúgy vonatkoznak.”

„Hú, ezt nagyon elb*sztam”

Szeptember végén Gelencsér Ferenc is kérdezte a parlamentben Orbán Viktort. A miniszterelnök válaszában csak annyit közölt, szeretett volna válaszolni, de úgy látja, hogy a Momentum elnök-frakcióvezetőjének felszólalása „reménytelen küzdelem az értelemmel, ezzel nem tudok mit kezdeni, de szurkolok neki”.

Úgy tűnik, hogy Gelencsér Ferenc sem volt elégedett a saját teljesítményével, mert miközben leült, a bekapcsolt mikrofonnak köszönhetően még hallani lehetett, ahogy megjegyezte:

Hú, ezt nagyon elb*sztam.

A Momentum megkeresésünkre később többek között azt közölte az elszólással kapcsolatban, hogy „Gelencsér Ferenc az egyik legtöbbet használt magyar szóval gyakorolt önkritikát, ennyi történt”.

Váratlan találkozás a folyosón

Szokatlan jelenet volt, amikor Hadházy Ákos az Országház egyik folyosóján futott össze Orbán Viktorral, aki mellett többek között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is ott volt.

Szívesen beszélünk mindenkivel mindenről, de maga egy olyan sunyi alak, hogy magával nem tudunk beszélni

– mondta a miniszterelnök a független országgyűlési képviselőnek, aki az egyik honvédségi gép olaszországi útjáról érdeklődött.

Orbán Viktor Hadházy Ákost egy „szőrét hullató, vidéki rókának” nevezte, valamint közölte vele, „maga egy olyan sunyi alak, hogy magával senki sem áll szóba”.

(Borítókép: Orbán Viktor a parlament plenáris ülésén 2023. december 13-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)