Tarlós István: Egyetlen önálló nagy projektje sem volt Budapest jelenlegi városvezetésének

2024.01.26. 13:05
Budapest korábbi főpolgármestere úgy véli, a rendelkezésre álló forrásokhoz képest szerény volt a jelenlegi városvezetés teljesítménye. Tarlós István szerint észszerűtlen, amit most csinálnak, emiatt Karácsony Gergely nehéz helyzetbe kerülhet, ha valóban lesz ellenzéki kihívója.

Tarlós István a hirado.hu-nak adott interjúban kiemelte: a kormány és a főváros közötti kiélezett helyzet amiatt alakult ki, hogy a főváros „elbóbiskolt”, nem tavaly novemberben, hanem már júniusban el kellett volna kezdeni az egyeztetést.

A korábbi főpolgármester szakmailag indokolatlannak tartja a Lánchíd és a Blaha Lujza tér felújításának csúszását. 

Budapest-bérlet

Budapest-bérletekkel kapcsolatban úgy vélekedett, Lázár János ajánlatával az agglomeráció lakossága jól fog járni, de a fővárosnak csökkentenie kell a tarifákat, ha meg akarja őrizni a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) versenyképességét, máskülönben az emberek az olcsóbb vármegyei havi bérletet fogják választani. 

Egyezkedés hiányában előbb-utóbb lényegében érdektelenné válik a Budapest-bérlet, és várhatóan csökkenni fog a BKK, pontosabban a BKV saját bevétele

– húzta alá Tarlós István, hozzátéve: még bő egy hónapig van elvi lehetőség a megegyezésre.

Karácsony kontra Vitézy

Tarlós István úgy véli, hogy a 2010 és 2019 közötti időszaknál sokkal szerényebb a teljesítménye a fővárosnak a rendelkezésre álló forrásokhoz képest.

Egyetlen értelmezhető, önállóan indított nagy projektje sem volt a jelenlegi városvezetésnek. Amit csináltak, az is jórészt észszerűtlen. A főváros és a kormány együttműködésében pedig állítható, hogy nem a kormány jelentette az elsődleges akadályt

– értékelte a helyzetet Budapest korábbi főpolgármestere. 

Azzal kapcsolatban, hogy az LMP Vitézy Dávidot indítaná Karácsony Gergellyel szemben az önkormányzati választáson, elmondta: a deklaráltan ellenzéki párt értelemszerűen próbál helyet találni magának a politikai palettán, és ha Vitézy Dávid elfogadja a felkérést, akkor ellenzéki jelölt lesz. Ugyanakkor megjegyezte:

nem biztos, hogy ő lenne a legelső, aki eszébe jutna erre a pozícióra.

Úgy véli, hogy Karácsony Gergelynek komoly esélye lehet Budapesten, de nincs megnyugtató helyzetben, ha nem egyedüli ellenzéki jelölt lesz. 

„Megoszlanak a vélemények a teljesítményéről a kormánnyal kialakult viszonyától függetlenül is” – indokolta kijelentését Tarlós István. Mint hozzátette, a kép akkor fog tisztulni, amikor minden párt bejelenti jelöltjét a főpolgármesteri pozícióra, bár még akkor is előfordulhatnak visszalépések vagy visszahívások.

Kit indít a Fidesz?

Tarlós István szerint Szentkirályi Alexandra jó jelölt, mivel rendelkezik önkormányzati vezetői gyakorlattal, és jól ismeri a várost, bár ő nem érdeklődött a pozíció iránt.

Másfelől fogalmam sincs, hogy a Fidesz vezetőinek jelenleg mik a szándékai a budapesti főpolgármester-jelöléssel kapcsolatban

– jegyezte meg a volt főpolgármester, aki Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztossal szintén szimpatizál. 

„Őszintén örülnék az ő bárminemű sikerének, de ennek nincs összefüggése valami javaslattétellel” – tette hozzá Tarlós István. Szerinte a Fidesz részéről vannak alkalmas jelöltek, kérdés, hogy ez a budapesti választók relatív többségének közhangulatával mennyire egyezik, az országhoz képest más a beállítottságuk. 

Lassan nyolcvan év óta én voltam az egyetlen keresztény-konzervatív vezetője a magyar fővárosnak. Az én kilenc évem, a mi kilenc évünk talán tényleg kegyelmi időszak volt

– fogalmazott.