Bayer Zsolt váratlan kérdést tett fel Balog Zoltánnak

2024.02.15. 17:02
Bayer Zsolt publicista blogbejegyzésben reagált Balog Zoltán keddi bejelentésére. A református püspököt egyre több bírálat éri, miután elismerte, hogy hibázott, amikor támogatta a bicskei pedofilügyben érintett K. Endre kegyelmi kérvényét.

Ahogy az Index beszámolt róla, Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit volt igazságügyi miniszter lemondása után szintén nagy vihart kavart Balog Zoltán református püspök kegyelmi ügyben játszott szerepe. A Magyarországi Református Egyház Zsinati Hivatala kedden berendelte Balog Zoltánt, hogy tisztázza a helyzetét. A püspökről tartott szimpátiaszavazáson a többség támogatta Balogot, így nem mondott le tisztségéről, és továbbra is maradhat a református egyház élén.

Balog Zoltán YouTube-videóban is nyilatkozott az ügyről, amelyben elismerte, „tévedett és hibázott”, amikor támogatta a bicskei pedofilügyben érintett K. Endre kegyelmi kérvényét.

Bayer Zsolt a történtekre reagálva a blogján közölte a Magyar Nemzetben szerdán megjelent véleménycikket, amelyet Huth Gergely, a Pesti Srácok főszerkesztője írt, majd hozzátette, „Huth Geri megírta – s mindenkinek meg kell értenie. Aki nem érti, vagy nem akarja megérteni: mehet”. A publicista felidézte, hogy Balog Zoltánt a jelenlevők 86 százaléka bizalmáról biztosította.

Ezt értjük. Az a nagy kérdés, vajon hogyan szavazott a Jóisten

– fogalmazott Bayer Zsolt.

A bicskei pedofilügyben adott kegyelemről már a hétvégén is megszólalt a publicista. Novák Katalin lemondása előtt még úgy fogalmazott, „a köztársasági elnök nem hallgathat tovább”. Bayer Zsolt morális kötelességnek nevezte, hogy Novák Katalin indokolja meg a döntését, hogy „ki és milyen indokkal kért kegyelmet″. 

Egyre több kritika éri Balog Zoltán döntését

Az utóbbi napokban több sajtócikk is született Balog Zoltán érintettségéről, aki korábban Novák Katalin mentora és főnöke is volt. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, a Magyar Református Egyház Zsinatának lelkészi alelnöke szerdán közleményt adott ki, amelyben azt kérte a kegyelmi botrányban szerepet játszó Balog Zoltán püspöktől, hogy fontolja meg lemondását zsinati elnöki tisztéről.

Mellár Tamás ellenzéki parlamenti képviselő és a KSH volt elnöke szerdán jelentette be Facebook-oldalán, hogy kilép a református egyházból, mivel nem akar olyan közösséghez tartozni, „amit pedofilvédelmezők vezetnek”. Kiemelte, sajnálja, hogy Balog Zoltán nem mondott le tisztségéről annak ellenére, hogy beismerte, valóban támogatta K. Endre kegyelmi ügyét.

L. Simon László korábbi kulturális államtitkár, a Magyar Nemzeti Múzeum egykori főigazgatója szerint is le kellene mondania Balog Zoltánnak. Úgy véli, Novák Katalin felelős döntést hozott, amikor lemondott, és szerinte a református püspöknek is ezt kéne tennie.

Gyöngyösi Márton a A Jobbik – Konzervatívok elnöke nyílt levelet írt szerdán Balog Zoltánnak, amelyben többek közt azt olvasható: „minden magyar előtt egyértelművé vált, hogy egy gyáva ember”. Mesterházy Attila, az MSZP volt miniszterelnök-jelöltje röviden bírálta a református püspököt. A Facebook-oldalán megosztott képre csak annyit írt „Balog Zoltán egy g*ci”.