Tarlós István volt helyettese elmagyarázta, miért tüntették ki a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját

2024.02.17. 09:39
Bagdy Gábor és Szentkirályi Alexandra egykori főpolgármester-helyettesek is azzal indokolják a bicskei pedofil igazgató 2015-ös kitüntetését, hogy a férfi ellen indított nyomozást akkor bűncselekmény hiányában lezárták, ezért terjesztették fel szakmai érdemei mentén a díjra.

„Amikor a fővárosi önkormányzat a Bárczy István-díj odaítéléséről döntött 2015-ben, akkor már véget ért egy olyan rendőrségi vizsgálat, amely az intézmény vezetőjét, Vásárhelyi Jánost ártatlannak mondta ki” – reagált Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a pénteki Kormányinfón arra, hogyan lehetséges, hogy 2015-ben kitüntették a bicskei gyermekotthon azóta pedofília miatt elítélt volt igazgatóját.

A kormányszóvivő a bicskei igazgató kitüntetésének idején főpolgármester-helyettesként dolgozott Tarlós István mellett, ahogyan az egykori KDNP-s főpolgármester-helyettes, Bagdy Gábor is.

A kitüntetést maga Bagdy Gábor kezdeményezte. Mindketten arra hivatkoznak, hogy a 2011-es rendőrségi vizsgálat nem állapította meg a férfi bűnösségét, ezért tüntethették ki a férfi szakmai érdemeire hivatkozva.

A 2011-ben még a fővároshoz tartozó otthon két dolgozója pedig már ebben az évben jelezte, hogy a gyerekek elmondása szerint az igazgató szexuálisan zaklat kiskorú fiúkat – emlékeztetett az RTL Híradó

Bagdy Gábor ekkor feljelentést tett, de a nyomozást bűncselekmény hiányában lezárták, így az ártatlanság vélelme miatt terjeszthették fel a férfit a Bárczy István-díjra. 

Karácsony Gergely főpolgármester azonnali belső vizsgálatot rendelt el annak feltárására, hogy a fideszes városvezetés idején hogyan kaphatott állami kitüntetést a bicskei gyermekotthon pedofil intézetigazgatója. Karácsony Gergely azt kifogásolta, hogy az igazgató egyáltalán bekerülhetett javaslattételként az előterjesztésbe.

A vizsgálat kezdeményezése óta kiderült, hogy Karácsony Gergely is megszavazta a kitüntetési javaslatot képviselőként. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport