Magyar Péter szerint ezt várja az ország a kormánytól

2024.02.22. 19:45
Varga Judit egykori igazságügyi miniszter volt férje újabb bejegyzést tett közzé közösségi oldalán, amelyben arról ír, hogy szerinte mit kellene tennie a kormánynak a bicskei gyermekotthonban kirobbant pedofilbotrány ügyében.

Mint ismert, a 2024-es év egy régen tapasztalt belpolitikai helyzettel indult. Nagy vihart kavart ugyanis Novák Katalin köztársasági elnök azon döntése, amikor kegyelmet adott annak a jogerősen elítélt egykori igazgatóhelyettesnek, aki segített főnökének eltussolni pedofilbotrányát.

K. Endre helyettese volt annak az igazgatónak, aki regnálása idején a bicskei gyermekotthonban több kiskorú fiút is abuzált. A beosztott próbált nyomást gyakorolni a gyerekekre, hogy vonják vissza vallomásaikat, és hamisan tanúskodjanak.

Emiatt K. Endrét kényszerítés minősített bűncselekményért jogerősen 3 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélték, mellékbüntetésként pedig öt évre eltiltották a foglalkozástól és közügyek gyakorlásától is. Novák Katalin Ferenc pápa látogatására hivatkozva adott kegyelmet az elítéltnek, akinek akkor még kilenc hónap volt hátra a büntetéséből.

A köztársasági elnök kegyelmi döntése végül lemondásokhoz vezetett. Előbb Novák Katalin, majd Varga Judit volt igazságügyi miniszter is benyújtotta lemondását, és bejelentette teljes körű visszavonulását a közélettől, így az EP-lista vezetésétől is.

Nem sokkal ezután, mivel – kiszivárgott információk szerint – Balog Zoltán református püspök, az emberi erőforrások volt minisztere javasolhatta azt Novák Katalinnak, hogy adjon kegyelmet K. Endrének, az ő feje felett is elkezdtek gyülekezni a felhők. A püspök végül február 16-án mondott le a lelkészi elnöki tisztségéről, így háromra emelkedett mindazon meghatározó vezetőknek a száma, akiknek a kegyelmi botrány miatt búcsúzniuk kellett hivataluktól.

A döntése miatt a lemondott köztársági elnök ugyan bocsánatot kért, sokan ugyanezt követelik a kormánytól is. Karácsony Gergely főpolgármester – aki belső vizsgálatot rendelt el annak feltárására, hogy a fideszes városvezetés idején hogyan kaphatott állami kitüntetést a bicskei gyermekotthon pedofil intézetigazgatója – a már lezárult folyamatról a közösségi oldalán beszámolva szintén bocsánatot kért az áldozatoktól a kormány nevében.

Magyar Péter szerint azonban még a kormánynak sincs késő bocsánatot kérnie. Varga Judit volt férje a közösségi oldalán osztotta meg ezzel kapcsolatban a gondolatait.

Sosem késő. Még mindig egy ország várja a kormány bocsánatkérését a bicskei áldozatoktól

– írta a jogász.

Mióta volt felesége, Varga Judit egykori igazságügyi miniszter lemondott, Magyar Péter folyamatosan jelentkezik a magyar kormányt bíráló bejegyzéseivel. Többek között üzent Tiborcz Istvánnak, a miniszterelnök vejének, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek, majd Orbán Viktor évértékelőjéről is írt, közölve, hogy válaszokat vár a miniszterelnöktől.