új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Gulyás Gergely az autópályaügyről úgy fogalmazott, a magyar kormánynak két hónapja van válaszolni Brüsszelnek. Úgy látja, ez tipikus példája a kettős mércének, mert ennél hosszabb koncessziók is vannak Európában.

  • Gulyás Gergely arról tájékoztatott, hogy május 8. és május 10. között a kínai elnök lesz Budapest vendége. A magyar gazdaságnak és Magyarországnak az az érdeke, hogy minél többekkel ápoljon jó viszonyt, Kína a világ egyik vezető hatalma, már erősebb, mint az EU. Nem érdemes ideológiai korlátokat felállítani, a kormány örül a látogatásnak, a látogatás előkészítése zajlik, bővebb tájékoztatást majd Szijjártó Péter fog adni.

    Korábban már többször is írtunk (itt és itt) arról, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök Magyarországra látogat.

  • A kormány tárgyalt az Alaptörvény módosításáról is, amelyet Orbán Viktor nyújtott be, ez részben a gyermekvédelmi szabályok megerősítésével kapcsolatos. Az Alaptörvény-módosítás ki fogja zárni annak a lehetőségét, hogy olyan személy kegyelmet kapjon, aki szexuális bűncselekményt kiskorú sérelmére követett el, vagy ilyen bűncselekmény elkövetésében közreműködött. A szabályokat a valósághoz igazítják, a köztársasági elnöki kegyelemmel szembeni ellenjegyzést eltörlik.

    Ezt egészíti ki a frakció által benyújtott törvényjavaslat, amely a kormány támogatását élvezi, ez alapján többek között nem évülnek el a szexuális bűncselekmények, és az elkövetők soha nem kaphatnak tiszta erkölcsi bizonyítványt.

    Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy egy rossz folyamat indult el az EU-ban, az EU hitelközösséggé alakítása sokaknak célja lett, a magyar kormány ilyet nem akar, egyszeri megoldásként korábban elfogadták, de rosszak a tapasztalataik. Ilyen hitel felvételéhez csak akkor járulhatna hozzá a kormány, ha a parlament kétharmados többsége támogatja azt, ezt is Alaptörvénybe írják.

    Az Alaptörvény-módosítás a honvédségi csapatmozgásokat is érinti, célszerű, ha a honvédség műveleteiről, állomásozásáról, műveletekről részletes szabályozást sarkalatos törvény tartalmazza.

  • Gulyás Gergely a benzinár kérdésében elmondta, megfizetjük a háború(k) árát, a háborús árak akkor fognak csökkenni, ha béke lesz. Magyarországon a benzin és a gázolaj ára magasabb a környező országok átlagánál, ezért a kormány arra szólít fel, hogy a kereskedők az árakat vigyék le a környező országok átlagárára. Ha ezt nem tartják be a kereskedők, akkor a kormány kénytelen lesz érvényt szerezni ennek.

  • Gulyás Gergely azzal kezdte a Kormányinfót, hogy a kormány a tegnapi ülésén elsőként a háborús helyzetet értékelte, új helyzet van, eddig egyes tagállamok tettek háborúpárti nyilatkozatokat, most azt látják, hogy a NATO is aktív szerepvállalásra készül, ez a magyar kormányt azért tölti el aggodalommal, mert pontosan látták az egyes tagállamoknál, hogy ez hova vezet.

    A miniszter szerint most már egészen nyíltan beszélnek arról uniós tagállamok vezetői, elsősorban a francia elnök, hogy csapatokat is lehet Ukrajna területére küldeni, a magyar kormány ezt a legrosszabb forgatókönyvnek tartja, mert atomhatalmak közti világháborúhoz vezethetne.

    Folyamatosan egyeztetnek a NATO brüsszeli központjával, a kormány szerint ki kell maradni a háborúból, ha nem tudják meggyőzni a szövetségeseket erről, akkor is ki akarnak maradni a háborúból, és a NATO-misszióban sem kívánnak részt venni. A kormány továbbra is békepárti, ezen az sem változtat, ha a szövetségeseik nagy része nem az. Gulyás Gergely úgy látja, az amerikai elnökválasztásig biztos, hogy nem lesz változás az Egyesült Államok politikájában.

  • Elsöprő többséggel szavazta meg az Európai Parlament azt a határozattervezetet, amely vitatja a magyar jogállamiság javulását, és további aggályokat fogalmaz meg Magyarország soros elnökségével kapcsolatban is. A szövegben még a Magyar Péter-féle hangfelvétel is előkerül mint az ügyészség befolyásolhatóságára tett bizonyíték, de a szuverenitásvédelmi törvény (és hivatal), valamint az Integritás Hatóság sem tetszik túlzottan az EP-nek. A Kúria és a Bírósági Tanács függetlenségét sem látják megalapozottnak.

    Részletek itt.

  • Biztosan témát szolgáltat a Kormányinfón Magyar Péter és a Tisza Párt, amely az Index értesülései szerint az Európai Parlament mellett a Fővárosi Közgyűlésben is szeretne képviselői helyeket megcsípni magának, ezért több kerületben is saját polgármesterjelöltet indítanak annak érdekében, hogy fővárosi listát tudjanak állítani.

    A részletekről itt olvashatnak.

  • Csütörtökön elkezdődött a kétnapos CPAC Hungary konferencia az Alapjogokért Központ szervezésében. Orbán Viktor miniszterelnök nyitóbeszédében arról beszélt, hogy Magyarország egy kis ország, mégis sokan csodálják a nagyvilágban.

    Talán az gerjeszti az izgalmat, hogy 1100 éve itt a saját államának keretei között él egy nép, amely tapodtat sem enged a függetlenségéből, de leginkább talán az vált ki érdeklődést, hogy miközben egész Európát elöntötte egy progresszív liberális óceán, itt csodák csodájára megmaradt egy konzervatív sziget.

    Orbán Viktor beszédét itt olvashatja el.

  • A szerdai kormányülést követően Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a Karmelita kolostorban. A tárcavezető bejelentette: az áraknak vissza kell térniük a régiós átlaghoz, erre két hetet adnak a kereskedőnek, ha ez nem történik meg, akkor beavatkoznak. Bővebben itt.

  • Mit miért tesz a kormány? címmel a szokott módon Kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő. A tájékoztatót ezúttal is percről percre követjük, tartsanak velünk!