2024. június 16. 15:00
Lengyelország 1
Hollandia 2
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia 1
Dánia 1
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00 ÉLŐ
Szerbia 0
Anglia 1

Gyurcsány Ferenc: Sulyok Tamásnak vége

2024.05.24. 10:59
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) pártelnöke egy pénteki Facebook-posztban azt írta: „az elnöknek vége”. Ezzel Sulyok Tamás államfőre utalt, akit pártja bűncselekményekkel vádolt meg pár napja.

A Demokratikus Koalíció EP-listavezetője, Dobrev Klára szerdán ismertette azokat az iratokat, amelyek szerinte igazolják, hogy Sulyok Tamás korábban bűncselekményt követett el. Az államfői hivatal nem sokkal később reagált a vádakra, és jogi lépéseket helyeztek kilátásba.

Csütörtökön több jogász is azt mondta, hogy elévülhettek azok az iratok, amelyeket Dobrev Klára bemutatott. Mindeközben a DK-s politikus vendége volt a Konkrétan Rónai Egonnal című műsorunknak is, ahol arról beszélt, hogy szerinte a köztársasági elnöknek mindenképp távoznia kell.

Hasonló véleménynek adott hangot Gyurcsány Ferenc péntek reggeli Facebook-posztjában, amelyet azzal kezdett: „Nem az a kérdés, hogy Sulyok köztársasági elnök bűnöző-e, vagy sem, mert az. Hanem hogy pitiáner, kisstílű, amolyan ügyeskedő rosszfiú vagy nagypályás gazfickó. Egyáltalán nem mindegy.”

Hozzátette: „Az elnök megtestesíti azt, amilyen lenni szeretne az ország, azaz becsületes és tisztességes, az elnök, magán- és közösségi létezésünk jobbik fele, az elnök mindannyiunk embere. Erkölcsi értelemben a minta, a viszonyítási pont.”

Sulyok elnök nem ilyen. Ő összevissza hazudott apja aktív vérnáci múltjáról, egyenesen üldözött hőst faragott belőle, amikor meg lebukott, egyszerűen széttárta a kezét, hogy ő semmiről se tudott. Mint Jani, a kokaincsempész, amikor elfogták a repülőtéren, és azt mondta, neki arról fogalma sincs, hogy került a cucc az ő bőröndjébe.

– írta Gyurcsány Ferenc, megjegyezve: „Sulyok ügyvéd volt. Tudja, hogy mennyit ér ez a védekezés. Hát semennyit. Neki se hittük el egyetlen szavát.”

Hozzáfűzte: „Most meg kiderült, hogy ügyvédként törvénytelenül termőföldet játszott át osztrákoknak. Szándékosan sértett törvényt némi ügyvédi díj fejében. Két dolgot adott el egyszerre: magyarok földjét és önmaga becsületét. Az előbbivel jogot sértett, bűncselekményt követett el, az utóbbival elvesztette a lehetőséget, hogy rendes ember maradjon.”

„Az elnöknek vége”

A politikus azzal folytatta: „Azzal védi az elnököt a Fidesz, hogy amit tett, az már elévült. De elévülni csak a bűncselekmény tud. A kisgyerekek feje búbjának simogatása például nem évül el. Szóval, ha azzal védik Sulyokot, hogy amit tett, az elévült, akkor azzal kimondják, hogy bűncselekményt követett el. Ráadásul! Az elévülés csak a büntetés lehetőségét teszi semmissé, nem pedig a bűnt” – írta Gyurcsány Ferenc, majd azt is leszögezte, hogy egy köztársasági elnökkel szemben elvárás, hogy semmilyen bűncselekményt ne kövessen el, „se elévültet, se el nem évültet”, és az is, hogy „ne csak büntetendő, de erkölcsileg súlyosan kifogásolható dolog se tapadjon a kezéhez”.

Márpedig Sulyok tette erkölcsileg védhetetlen, ráadásul nyilvánvaló bűncselekmény. Az elévülés kérdése, mondom még egyszer, csak a büntetés kiszabása, nem pedig a bűn léte vagy nemléte szempontjából érdekes. Az elnöknek vége

– fogalmazott a DK-s politikus. Végül azt is megjegyezte, hogy Orbán Viktor „sokadjára választ alkalmatlan embert”, és szerinte ez azért lehet így, mert a miniszterelnök ezáltal akarja kézben tartani ezeket a személyeket.

Ki a nagyobb bűnös valójában, Orbán vagy Sulyok? Amíg ezen merengenek, addig is elsőként Sulyoknak mennie kell

– zárta posztját.