2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Tüntetés a Várkert Bazár előtt – Magyar Péter rendőri segítséget kért, Orbán Viktor feljelentették

PAP 0087
2024.05.30. 17:57 Módosítva: 2024.05.30. 22:24
Az MTVA szervezett vitát csütörtök estére a Várkert Bazárba. Az esemény helyszínén ellenzéki demonstrációkra kerül sor, amelyeket élőben követünk.

Cikkünk frissült!

A közmédia csütörtökön, 20 órától tartja az európai parlamenti listavezetők élő, televíziós vitáját a Várkert Bazárnál. A tizenegy szereplős esemény létrejöttét kritikus vélemények kísérték, az egyik párt a listavezetője helyett humoristát delegált a stúdióba. Ezzel kapcsolatban a legfontosabb tudnivalókat ebben a cikkben foglaltuk össze korábban.

A Tisza Párt listavezetője, Magyar Péter pár napja jelezte, hogy ő is ott lesz a vitán, és hogy ezzel együtt megtartják azt a demonstrációt is, amelyet a Várkert Bazár elé szerveztek. Rajtuk kívül a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is tüntetést szervezett, ők a vita idejére hívták a helyszínre szimpatizánsaikat.

Az alábbiakban percről percre számolunk be a csütörtöki demonstrációk fejleményeiről, a legfrissebb eseményeket legfelül találják.

Magyar Péter elmondta, hogy máshova már nem megy vitázni 

22:22: „Vége a bohózatnak, bent fagyos volt a hangulat – mondta a vita után Magyar Péter. Deutsch Tamásra utalva hozzátette:

Sajnos ez nem volt egy vita, de egy nagy mesemondót megismertünk.

Elképesztőnek nevezte, hogy Deutsch a családbarát kormány listavezetője, és üzent az MTVA vezérigazgatójának, Papp Dánielnek is, akivel végül nem tudott interjút készíteni (erről a demonstrációján beszélt korábban). Valamint azt is elmondta, hogy Deutsch Tamás nem megy el semmilyen más vitára, így ő sem fog elmenni ezekre (de jövő szombaton mindenkit vár egy eseményre, „hogy remegjenek a kolostor ablakai”.

Magyar Péter ezután lepropagandistázta a műsorvezetőket is, közben a tömeg az „árad a Tiszát” skandálta. A Tisza Párt listavezetője szerint most már egy másik országban élünk, „kiszabadult a szellem a palackból, így nem lehet visszazárni”.

A tömeg végül elénekelte a Kossuth Lajos azt üzente című dalt, és a Tavaszi szél vizet árasztot is. Magyar Péter fényképeket készített, kezet fogott a támogatóival. 

Mi ezennel elbúcsúzunk, köszönjük szépen figyelmüket, jó pihenést kívánunk! 

Tapsok és káromkodások 

21:31: Eközben a Tisza Párt gyűlésén a helyzet változatlan: az emberek nézik a vitát, és tapsolnak vagy káromkodnak – attól függően, hogy éppen mi hangzik el.

Véget ért a vita, és a Várkert Bazár előtt több résztvevő is nyilatkozott. A részletekkel hamarosan jövünk!

Az MKKP demonstrációja kevesebb embert vonzott

21:09: Mint korábban írtuk, a Kétfarkú Kutyák is demonstrációt szerveztek valamivel arrébb, a Döbrentei térre. Időközben megnéztük, mi zajlik ott.

Az ő eseményükre viszonylag kevesen mentek el. Zömében fiatalok érkeztek, akik a fűben ülve, egy kis kivetítőn nézik a vitát, és megtapsolják az MKKP által a vitára küldött Brutit, amikor felszólal. Néhány rendőr őket is figyeli.

Kivetítőn nézik a vitát

20:47: Időközben a tüntetés helyszínén is kivetítőn nézik a vitát (zömében a Tisza Párt és a DK szimpatizánsai), amely 8-kor megkezdődött. Annak fejleményeiről ebben a percről percre cikkünkben számolunk be.

Többen pokrócon ülnek, a villamost pedig végül mégis lezárták, nem közlekedik. Néha füttyszóval és trombitálással reagálnak a vitában elhangzottakra, még mindig viszonylag sokan vannak a helyszínen.

Magyar Péter azt is elmondta, hogy feljelentette Orbán Viktort 

19:42: Magyar Péter a beszéde egy pontján még azt is kijelentette, hogy országjárása alatt feljelentette Orbán Viktort rágalmazásért és más bűncselekmények miatt (a Tisza Párt alelnöke ezt már korábban is megígérte).

Többek közt azt sérelmezte, hogy „háborúpártinak” állítják be az ellenzéki politikusokat a kormány plakátjain. „Magyarországon senki sem háborúpárti” – mondta erről.

„Magyarország a Hunyadiak országa”

19:31: Magyar Péter ezután arról beszélt, hogy Deutsch Tamás azt kérdezi tőle, hogyan védte meg, hogyan képviseli az embereket, miközben ő maga EP-képviselőként a szavazások 34 százalékán részt sem vett, nem járt be a munkahelyére. „Biztos nem tudott felkelni” – mondta a Tisza alelnöke.

Hozzátette: a politika lehet szép, hasznos és igazságos is, ezért ők nem szivarfüstös szobákban ülő „drogos politikusokat” választottak ki EP-képviselőnek. Azt ígérte, hogy fiatal kollégái bebizonyítják

Magyarország a Hunyadiak országa, nem a Döbrögieké.

A beszéd eközben véget is ért. Sokan elindultak haza, akik maradtak, azok a színpadról játszott zenéket hallgatják és a kivetítőket figyelik.

Magyar Péter mindeközben belépett az épületbe: a szervezők azt kérték a tömegtől, hogy egy tapssal biztassák őt.

Magyar Péter: a DK-sok 6 százalékon állnak 

19.23: Magyar Péter közben folytatta beszédét. A DK-sok nyugodtan hallgatják a Tisza alelnökét, rendőrök figyelik és figyelmeztetik őket, ha felemelik a zászlókat.

A Tisza Párt alelnöke elmondta: meglátogatják az NMHH-t és az MTVA székházához is ellátogatna. Elmondta, amennyiben találkozik a vita előtt az MTVA vezérigazgatójával, akkor interjút készít vele, de igyekszik megőrizni a hidegvérét, előveszi a diplomata múltját.

A tömeg erre azzal válaszolt, hogy „mindent bele”. Magyar Péter úgy reagált, legyenek békések és vigyázzanak a DK-sokra, akik most hat százalékon állnak (a legutóbbi közvélemény-kutatásokon a DK-t az MSZP-vel és a Párbeszéddel, vagyis a baloldali koalíció másik két tagjával együtt mérték).

A rendőröket megtapsolták, a Mónika-show is szóba került 

19:15: Eközben a rendőrök továbbra is a DK-sokkal egyeztetnek. A DK-s szimpatizánsok a párt képviselőit biztatják, hogy ne hagyják magukat. Magyar Péter megköszöni a rendőrök munkáját.

A tömeg is a rendőröket tapsolja.

A DK-soknak azt javasolta Magyar Péter, hogy a Lendvai utcába [itt található a Fidesz székháza – a szerk.] menjenek, eltévesztették a címet. A politikus „Mónika-shownak” és (Rogán Antalra utalva) „Tónika-shownak” nevezte az esti vitát.

Mint mondta, megtudta azt is, hogy az élő „vita” előtt nem lesz bejátszás. Beszélt arról is, hogy ennyi rendőr még egyik rendezvényükön sem volt.

Félnek az urak

– mondta Magyar Péter.

Eközben a DK-sok elkezdték eltávolítani a zászlókat, és közbeszóltak Magyar Péter mondataira, hogy a Fidesz embere volt. A Tisza pártos, láthatósági mellényes szervezők elmondták: ha DK-sok lennének, nem mertek volna idejönni.

Folytatódik a balhé, a beszédre még mindig várni kell.

19:10: Eközben az egyik szervező rászólt az egyik fotósra, ne menjen be fényképezni a DK-sokat. A fotós egy határozott lépéssel mégis bement a DK-s képviselőket fényképezni.

A tömeg azóta már nem a színpad felé néz, hanem a DK-sok felé fordult, és szócsatába kezdtek. 

Azt mondogatják egymásnak, hogy ki hány százalékot fog elérni a választáson.

A tiszás szervezők undorítónak nevezik a DK-sokat. A szimpatizánsaik tovább skandálják azt, hogy „árad a Tisza”. A rendőrök kameráznak. 

Magyar Péter a színpadra lépett, rendőri segítséget kért 

19:03: A Tisza Párt alelnöke azt mondta a DK szimpatizánsainak: hagyják el a rendezvényt, ha nem teszik le a zászlót (a DK-sok erre nem reagáltak). Hozzátette: 

ha a DK-sok nem mennek maguktól, akkor a rendőrséget kéri meg, hogy vezessék ki őket.

Ha a rendőrség intézkedik, csak akkor jön vissza a Tisza alelnöke. Hallatszik az „árad a Tisza”, a DK-sok pedig felháborodnak Magyar Péter szavain. A DK-s képviselők karba tett kézzel figyelik az eseményeket, nem mozdulnak, figyelik a színpadot.

A Tisza Párt eltüntetné a DK-s szimbólumokat, Magyar Pétert nem engedik beszélni 

19:00: A DK sok képviselője is a helyszínen van. A Tisza Párt rendezvényszervezője eközben azt mondja a DK-soknak:

MARADHATNAK, DE A ZÁSZLÓKAT, TRANSZPARENSEKET TEGYÉK LE.

Eközben már lassacskán kezdenék Magyar Péter beszédét (bár a politikus még mindig nincs a színpadon), de a DK-sok nem engedik, állandóan fütyülnek. 

A Demokratikus Koalíció tagjai úgy döntöttek, hogy maradnak, miközben körbevették őket a Tisza pártos rendezők. Figyelik a képviselőket, szorosan melléjük állnak, és hallgatják, mit beszélnek. Varju László országgyűlési képviselő telefonál valakivel. 

Eközben elkezdtek tapsolni a Tisza pártosok, így biztatva Magyar Pétert, hogy jöjjön, lépjen a színpadra. Eközben a DK-sok nem tartják be a rendezvényszervezők kérését, lobogtatják a zászlókat, miközben a tiszások énekelnek, tapsolnak.

Az egyik szervező odament a DK-sokhoz, és azt kérte, hogy menjenek innen.

Magyar Péterre még várni kell, a DK-sok viszont megérkeztek, ordibálás kezdődött

18:50: Vannak, akik a kutyájukat is elhozták az eseményre. Sőt, néhány fiatal egy kempingasztalt állított fel, és onnan figyelik a történéseket, miközben magyar zászlókat, valamint a pártot népszerűsítő kitűzőket árulnak. Gyűjtik az aláírásokat, láthatósági mellényt viselők invitálják a pulthoz a helyszínre érkezőket. Mindeközben a Várkert Bazár tetejéről néhány ember – feltehetően biztonsági őrök – pásztázzák a tömeget.

Sok turista a színpad körül kezdett érdeklődni, milyen rendezvényt tartanak. Azt kérdezték, esetleg egy koncert lesz-e. Majd távoztak a helyszínről. Ezután ismét felszólalt a korábban említett rendező, és mondta, hogy ne engedjenek a provokációnak, együtt, békességben nézzék a vitát.

Ha provokáció érkezik, mi nem reagálunk rá

– mondta. 

Eközben a Clark Ádám tér felől, zászlóstul megérkeztek a DK-sok, és „Szervusztok!” felkiáltással köszöntek a Tisza Párt szimpatizánsainak, miközben utóbbiak igyekeztek helyet engedni nekik. 

A DK-SOK AZT skandálták, HOGY „EURÓPA”, MIKÖZBEN MAGYAR PÉTER SZIMPATIZÁNSAI aZZAL válaszoltak eRRE, HOGY „ÁRAD A TISZA”.

A BRFK munkatársai itt közbeléptek, folyamatos volt a hangoskodás, kifütyülés. A rendőrök azt kérték az emberektől, hogy menjenek a villamossínekről, mert a villamos nem tud közlekedni. A tömegben azt sérelmezték, hogy akkor miért nem zárták le a villamospályát. 

A Tisza pártosok azt is mondták a DK-soknak, hogy menjenek innen. Közben Dobrev Klára is feltűnt a DK tömegében. A DK-sok úgy döntöttek, hogy még egy kört tesznek a Tisza pártosok között. Az egyik demonstrálónak a rendőr azt mondta: „Tessék felmenni a járdára”, mert ha nem, akkor el fogja vinni a sörével együtt.

Kezdődik Magyar Péter beszéde

18:15: Vannak, akik horgászszékkel érkeztek, de plédeket is hoztak, ahogy azt a Tisza Párt alelnöke kérte. Érkeztek olyan emberek is, akik azt mondták, hogy korábban DK-sok voltak, de kiábrándultak, mostanáig nem érdekelte őket a politika.

Sokan már a fagyit is elnevezték Tisza-fagyinak. Miután megtudták, hogy díjmentesen kapják, többen odasétáltak a pulthoz, és hosszú sorban várakoztak. Azt mondták, hogy ez szép gesztus.

Ezt követően kezdtek el hangolni Magyar Péter beszédére, amelyet megelőzően az egyik szervező azt kérte a tömegtől: semmilyen provokáció ne legyen, maradjanak békések, és tartsanak össze ma is. 

A Momentum a Tisza Párt alelnökének üzent 

18:05: A Momentum aktivistái molinót helyeztek el a Várkert Bazárnál, amelyen az áll, hogy: „NOlimpia > államcsőd”– írta a párt, amely fotót is mellékelt erről.

Bárki is hiszi ezt, a Momentum nem bűnben fogant, hanem megóvta az országot egy potenciális államcsődtől.

– tették hozzá.

Mindennek előzménye az, hogy az előző héten egy interjúban Magyar Péter bűnben fogant pártnak nevezte a Momentumot, amit a párt több politikusa is sérelmezett.

Fagylaltosztással kezdődött az esemény, de még csak kevesen vannak 

17:50: Fél órával a Magyar Péter által meghirdetett gyülekező előtt ingyenfagylaltot adtak a szimpatizánsoknak.

Folyamatosan építik a színpadot, egyelőre a villamosok is közlekednek, és nem lehet tudni, hogy lezárják-e a területet. Sokan biciklivel érkeztek. Zömében a Tisza Pártot támogató állampolgárok jöttek, más pártok szimpatizánsairól egyelőre nincs tudomásunk.

Rengeteg a civil ruhás rendőr, de vélhetően a Tisza Párt alelnökéhez közel álló biztonsági őröket is a Várkert Bazárhoz vezényelték. Készenléti rendőrök is jelen vannak, ők testkamerát viselnek.

Egy Tisza pártos logóval díszített pólót viselő hölgy azt hangoztatta:

Miért vagyunk ilyen kevesen? Hol vannak a többiek?

Azt kérdezték egymástól, hogy nem lehet-e bemenni a Bazárba.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)