2024. június 29. 18:00
Svájc
Olaszország
Olympiastadion Nyolcaddöntő
2024. június 29. 21:00
Németország
Dánia

Mandiner: 2024-ben is klíma nélkül maradhat a 3-as metró

2024.06.26. 09:41
Idén nyáron is klíma nélkül közlekednek Budapesten az M3-as metróvonal kocsijai. A járatokon tapasztalható elviselhetetlen hőség évek óta visszatérő téma, ám a beruházás még a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) 2024-es üzleti tervében sem szerepel. A Mandiner cikkében arról ír, hogy Karácsony Gergely öt évvel ezelőtt főpolgármester-jelöltként még hőmérővel utazott a hármas metrón, így felhívva a figyelmet a 35 fokos hőmérsékletre. A főpolgármester szerint a klíma beszerelését az orosz fél együttműködése akadályozza.

Ahogy az Index beszámolt róla, a fővárosi M3-as metróvonalon közlekedő kocsikat 2016-ban 69 milliárd forintért felújítás helyett újragyártotta az orosz Metrovagonmas.

A Tarlós István vezette fővárosi önkormányzat takarékossági okokból nem kért klímát a kocsikba, azonban Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltként ígéretet tett a kocsik utólagos klimatizálására.

Karácsony Gergely főpolgármester 2020-ban közösségi oldalán hívta fel a figyelmet arra, hogy klíma nélkül elviselhetetlen meleg van az M3-as metró kocsijaiban. A korábban felvázolt megoldások azóta sem javítottak érdemben a helyzeten, így idén ismét klíma nélküli, forró metrókocsikban kell átvészelni a nyarat a fővárosban közlekedő utasoknak – írja cikkében a Mandiner.

A lap felidézte, hogy 2019 nyarán Karácsony Gergely főpolgármester-jelölti kampányában közzétett egy videót, amelyben bemutatta, hogy csaknem 35 fokos hőmérsékletet mért a 3-as metrón. Karácsony Gergely ekkor úgy fogalmazott: „A marhák jobb körülmények között utazhatnak, mint több százezer budapesti.”

A Párbeszéd képviselői még egy flashmobot is tartottak, ahol félmeztelenül utazva a szaunának titulálták a szerelvényt. A Fidesz egy módosító indítványt is benyújtott, amellyel hárommilliárd forint átcsoportosításával teremtettek volna forrást a klimatizálásra, de a fővárosi önkormányzat ezt visszautasította.

Karácsony Gergely szerint az orosz fél együttműködése a probléma

A Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) a vizsgálatok alapján megerősítette, hogy technikailag megvalósítható lenne az M3-as metró klimatizálása. A hőség csillapítására azonban idén sem születik megoldás, ugyanis a beruházás a BKV idei üzleti tervében sem szerepel.

Karácsony Gergely júniusban az Indexnek adott interjút. A beszélgetés alatt szóba került, hogy a főpolgármester Tarlós István idején még hőmérővel utazott a hármas metrón, ahol az elmúlt öt évben továbbra sem lett klíma. Karácsony Gergely megerősítette, hogy a műszaki megoldás valóban megvan, ám szerinte a probléma az, hogy a klíma beszereléséhez szükség van az orosz fél együttműködésére.

„Ha nélkülük valósítanánk meg, elveszítenénk a garanciát, ami súlyos hiba lenne a részünkről, mert az egész metró működőképességét veszélyeztetné. Az orosz cég viszont gyakorlatilag hadiüzemként működik, és nem az a legnagyobb bajuk, hogy klímát akarunk a metróba. A műszaki megoldás nem triviális, a metró födémje nem bírja el a nehéz berendezéseket, de kialakítottunk egy olyan rendszert, amivel a padlóra helyezzük a súlyosabb tárgyakat. 7-8 milliárd forint a teljes klimatizáció, és nem szeretnénk elveszíteni a járművek garanciáját” – fejtette ki Karácsony Gergely az Indexnek.