Továbbra sincs vádemelés, szabadon mozoghat a városban az Árpád hídi gázoló

2024.07.01. 09:40
Pontosan egy évvel ezelőtt az Árpád hídon egy tragikus baleset történt. Egy 26 éves kerékpáros életét vesztette, amikor egy 690 lóerős Mercedes AMG az Árpád hídon haladt a budai irányba, a sofőr elvesztette az uralmát az autó felett, majd többször megpördült, és átszakítva a szalagkorlátot elgázolta a szabályosan haladó biciklist. Most kiderült, a balesetet okozó férfi szabadon mozoghat a fővárosban.

Az éppen egy évvel ezelőtt az Árpád hídon tragikus baleset okozó férfival szemben már csak kényszerintézkedés van érvényben, nem hagyhatja el Budapest közigazgatási határát. Vagyis szabadon mozoghat a fővárosban, még ha a nyomkövetőt továbbra is viselnie kell – tudta meg a 24.hu.

Tavaly július 1-je hajnalán a RACE-001-es rendszámú autó sofőrje két BMW-vel kezdett spontán utcai versenyzésbe a Róbert Károly körút Teve utcai kereszteződésétől az Árpád hídig. Ahogy azt akkor megírtuk, az elöl haladó Mercedes 137 kilométer/órával hajtott fel az Árpád hídra a megengedett 70 helyett – az autó menetstabilizátora ki volt kapcsolva.

Folyamatban van a nyomozás

A rendőrség sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint a Mercedes sofőrje azt állította, azért növelte a sebességét, mert a BMW-s rátapadt. Érdemes megemlíteni, hogy a Mercedest vezető férfi egyébként már máskor is balesetezett, 13 büntetőpontja volt és a sofőr a közösségi oldalak tanúsága szerint gyorsulási versenyeken is részt vett.

A 690 lóerős Mercedes AMG az Árpád hídon haladt a budai irányba, amikor a sofőr elvesztette az uralmát az autó felett, majd többször megpördült, és átszakítva a szalagkorlátot elgázolt egy biciklist. A RACE-001 rendszámú autó ezek után továbbcsúszott, nekiment egy autónak, majd a tetejére fordulva állt meg.

A 26 ÉVES KERÉKPÁROS ÉLETÉT MÁR NEM TUDTÁK MEGMENTENI.

A történtek után tüntetést szerveztek az Országos Rendőr-főkapitányság épületéhez, majd Lázár János bejelentette, hogy vizsgálják a KRESZ módosítását. Az elmúlt időszakban az Árpád hídon többször is tartott ellenőrzést a rendőrség, de így is volt, aki több mint 170 kilométer per órás sebességgel száguldott végig a Duna felett.

A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint a sofőr fellebbezett a döntés ellen. Az ügyben folyamatban van a nyomozás, és két gyanúsított van: a Mercedes sofőrjét halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével, a versenyzésben részt vevő egyik BMW sofőrjét közúti baleset gondatlan okozásának vétségével gyanúsítja a rendőrség. Utóbbi szabadlábon védekezik. A Fővárosi Törvényszék tavaly augusztusban még meghosszabbította a férfi letartóztatását.

Vitézy Dávid is megemlékezett a balesetről 

Vitézy Dávid volt közlekedésért felelős államtitkár Facebook-bejegyzésben emlékezett meg a tragédiáról. Mint írta, a nagy szavak ellenére egy év alatt sincs új KRESZ, pedig a tervezet réges-rég kész van”. Majd arra is emlékeztetett, hogy Karácsony Gergely 45 új traffipaxot ígért, amiből szintén nem lett eddig semmi. 

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy „a sportautó sofőrje ellen egyelőre nem emeltek vádat, és a bíróság döntése értelmében szabadon mozoghat a fővárosban”.

Ennyit arról, hogy a nagy közfelháborodást keltő balesetek kellenek ahhoz, hogy bármi változzon. Úgy tűnik, ez sem elég ma Magyarországon

– fogalmazott a bejegyzése végén.