új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Véget ért Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Vitályos Eszter kormányszóvivő tájékoztatója. Köszönjük olvasóink figyelmét!

  • Furcsamód lapunk esélyt sem kapott a mai Kormányinfón, hogy feltehesse kérdéseit, pedig munkatársunk végigülte a kétórás tájékoztatót. Ezeket a kérdéseket szerettük volna feltenni Gulyás Gergely miniszternek és Vitályos Eszter kormányszóvivőnek, ám erre nem adtak lehetőséget.

    • Töretlen a bizalom Lázár János miniszter irányába a kormányfő részéről? A tárcavezető egy hete menesztette a MÁV vezetését a sorozatos problémák miatt, de a kormányfő elegendőnek találja ezt a döntést a társaság súlyos problémáinak megoldására? Esetleg van-e olyan pont, amikor a miniszterbe vetett bizalom megrendül?
    • Hogy áll most a miniszterelnök békemissziója? Július óta még jobban eszkalálódott a helyzet, egyelőre nem látszik a háború vége, mi lesz a következő lépése Orbán Viktornak? Tervezik-e, hogy a magyar uniós elnökség égisze alatt indítunk hivatalos, vagyis az Európai Tanács által támogatott békekezdeményezéseket, akár ukrán–orosz, akár más Európa-közeli régióban?
    • Van-e hivatalos állásfoglalás Ukrajna immáron két hete kezdődött betörésével kapcsolatban Oroszországban? Van erről a kormánynak véleménye?
    • Szerdán válaszlevelet küldött Pintér Sándor belügyminiszter az Európai Bizottságnak az orosz és belarusz vendégmunkások ügyében. Meddig kell reagálnia a bizottságnak, és mi lesz akkor a kormány reakciója, ha nem fogadják el ezt a levelet?
    • Értesüléseink szerint a gödi Samsungban felére csökkentették az akkumulátorok gyártását a nyári időszakban, mert a nyugat-európai e-autókba szánt akkuk egyelőre nem kellenek, túltermelés van. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter azt is mondta, hogy a magyar exportot a jármű- és akkumulátorkivitel húzza le. Egész Európában problémák vannak az elektromosjármű-ipari átállással. Akkor ez mit jelent a magyar akkumulátor gyártás számára? Mégsem kell annyi lítiumakkumulátor?
    • Augusztus elején hivatalosan is megjelent az a kormányrendelet, amely korlátozza a gyerekek iskolai mobiltelefon-használatát. Hogyan tárolják majd az iskolák az eszközöket biztonságosan? Ki garantálja, hogy nem sérülnek meg vagy vesznek el, és ha mégis, ki felelőssége lesz a kár megtérítése?
  • Már két korábbi jelentés is felhívta a figyelmet a kórházi klímák helyzetének rendezésére, legutóbb 2021-ben is. Gulyás szerint ez nem jelenti azt, hogy nem történtek meg az intézkedések. Volt előrelépés, de Gulyás szerint minél gyorsabban és nagyobbat kellene előrelépni. Nem kizárt, hogy még több forrást kell erre költeni, de a források végesek, az elmúlt években pedig nehéz gazdasági helyzet volt. A Telex felsorolta, hogy a reptérre, a Vodafone-ra és a tűzijátékra is jelentős összegek mentek el. Gulyás szerint a kormánynak megvannak a prioritásai, például csak az egészségügyben több ezer orvossal, ápolóval dolgoznak többen, mint a Covid-járvány alatt, akik sokkal többet keresnek, mint akkor, vagyis a kormány elsősorban erre költött.

    Természetesen mindig lehet többet költeni, de nem helytálló, hogy az egészségügyre nem költene az állam

    – húzta alá Gulyás Gergely.

    A kocsi ukrán menekültek ügyében felmerült, hogy a szülők mégsem kaptak szállást, hanem az utcán aludtak, legalábbis sajtóértesülés alapján. Gulyás szerint ők azt a tájékoztatást kapták, hogy éjszakára mindenkit visszaengedtek tető alá.

  • Az óbudai Fidesz vezetője azt mondta, hogy a teljes testületnek vissza kellene adni a megbízatását. A kormánynak ugyanakkor ebben a kérdésben továbbra sincs álláspontja, már ami az új választást illeti. Gulyás leszögezte: Kiss Lászlót úgy választották meg, hogy a korrupciós ügy ismert volt, bár őt személy szerint nem gyanúsították meg. Így is megválasztották.

    A klímákra visszatérve: a kormány már az elmúlt években is jelentős forrásokat biztosított erre, a jövőben is kész erre a kormányzat. A mostani 1,3 milliárd forint a fenntartási költségeket jelentette. Ha egy ilyen ipari klíma elromlik, annak pótlása nem megy egyszerűen, jelentős időt vesz igénybe. Egyébként az országban mindössze öt esetben érkezett jelzés rossz klímáról.

    Lesz-e vizsgálat a botrányos gólyatáborokkal kapcsolatban? Gulyás Gergely egy viccel ütötte el a kérdést, mely szerint a szabályok meghozásakor hiányzott a józan ész. Vitályos Eszter pedig hozzátette, hogy az ilyen esetekbe beleszólás az egyetemek függetlenségébe való beavatkozás lenne.

  • Gulyás Gergely a paksi adóelvonásról elárulta, hogy a megválasztott polgármester és a testület valamennyi tagja írt egy levelet a miniszterelnöknek, amiben tárgyalásokat kezdeményeznek. A kormány nyitott a tárgyalásokra, a tegnapi kormányülésen is volt erről szó, Lázár János tárgyal a városvezetéssel.

    Gulyás Gergely elismerte, az intézkedés optikája rossz, de ne tekintsenek rá büntetésként, hozzátette: önmagában az, hogy ennek a pénznek egy részét ne csak Pakson, hanem az érintett régióban osszák el, helyes célkitűzés.

  • Gulyás Gergely a kórházak klímahelyzetéről kifejtette, az, hogy működő klímaberendezés van, nem feltétlenül jelenti azt 40 fokban, hogy 22 fok lesz a kórházakban. Sok olyan hely van, ahol működött a klíma, de a hálózat nem bírta el.

    A miniszter szerint egy ilyen nyár után a fenntartónak az is a feladata, hogy áttekintse a lehetőségeket, mert hosszabb távon kell ilyen nyarakkal számolni. A hálózatfejlesztésre elképesztő összeget lehetne költeni, de el kell jutni oda, hogy a betegek ápolását szolgáló helyiségek légkondicionáltak legyenek. A miniszter leszögezte, az is elvárható, hogy legyen szappan és kéztörlő a kórházak mosdóiban.

  • Gulyás Gergely tartott a kérdéstől, de azért elmondta, hogy az anyaországi magyarok jelentős támogatásokat kapnak egész évben az államtól, míg a határon túliak semmit, ezért kell őket támogatni, hogy a határon túl is maradjanak magyarok.

  • Arra a kérdésre, hogy lesz-e vizsgálat a Magyar Péter által a kórházakban tapasztalt körülmények miatt, Gulyás Gergely úgy nyilatkozott, azt kell megvizsgálni, hogy igazak-e ezek az állítások. A miniszter ezután felsorolt több olyan, a kórházaktól érkezett jelentést, amelyekben tételesen cáfolták a Tisza Párt elnökének videójában látottakat. Gulyás szerint nem kérdés, hogy van mit javítani a kórházakban és a magyar egészségügyben, de nem szabad elmenni amellett, hogy az ott dolgozók elképesztő munkát végeznek. Nem fogadható el, hogy célzott lejárató kampányt folytassanak ellenük.

    Magyar Péter a Váci Jávorszky Ödön Kórházban
    Magyar Péter a Váci Jávorszky Ödön Kórházban
    Fotó: Magyar Péter / Facebook

    A Jahn Ferenc kórházban sem penészt találtak, mint tette hozzá Vitályos Eszter, aki úgy tudja, az nem penész volt, hanem a főzésből kicsapódó zsírra rárakódó por. Arra a kérdésre, hogy így kell-e kinéznie egy kórház konyhájának, a kormányszóvivő annyit mondott, ő nem ott dolgozik, de a kórház egyébként megtette már a szükséges intézkedéseket.

    A klímák fertőtlenítésével kapcsolatban minden kórház adott tájékoztatást. A fertőzések kizárása érdekében a fertőtlenítés folyamatos, ebből nem keletkezett probléma és kórházi fertőzés sem.

  • Gulyás Gergely a kőolajszállítási nehézségekről elmondta, a Mol veheti át a feladatot az orosz–ukrán határtól. Ennek következtében körülbelül másfél dollárral lehet drágább egy hordó, tehát nincs ingyen a megoldás, de legalább van megoldás. A miniszter szerint úgy tűnik, hogy ezt az ukrán fél is elfogadhatja. Biztossá akkor válik, ha mindent aláírtak ezzel kapcsolatban. A kormány nem szeretné, hogy ezután emelkedjenek a fogyasztói árak.

  • A kormánynak van képviselete a WHO-nál, és a tisztiorvosi szolgálat is figyelemmel kíséri a helyzetet. Egyelőre nem kellett beavatkozni a majomhimlő terjedése miatt, amely már Svédországban is megjelent. Az unió egyébként egyelőre nem hozott még olyan intézkedést, hogy bevezessenek-e utazási korlátozást az Afrikából érkezőkre, ami a járvány gócpontja.

    A minimálbérrel kapcsolatban Gulyás elmondta: hosszabb távú megállapodást szeretnének, egy 2-3 éves, drasztikus emelést. Az átlagbér és a minimálbér közötti olló zárásáról Nagy Márton miniszter beszélt az Indexnek adott interjújában.

  • Gulyás Gergely az Erasmus-ügyről elárulta, kilenc hónapja várnak arra, hogy az Európai Bizottság válaszoljon a magyar kormány álláspontjára, amivel tíz perc alatt orvosolható lenne a helyzet.

    Vitályos Eszter kormányszóvivő ezt azzal egészítette ki, hogy a Pannónia Programban eddig 4045 együttműködést kötöttek, többek között Németországba, Franciaországba, Olaszországba és Spanyolországba is el lehet jutni ennek a segítségével.

  • Friss hírre is rákérdeztek Gulyás Gergelynél: vádat emeltek hét ember ellen a zuglói korrupciós parkolási ügyben, köztük Horváth Csaba leköszönő polgármester ellen is. Gulyás Gergely szerint mindig jó hír, ha a hatóság teszi a dolgát, közben pedig a baloldalnak is üzenet, hogy ne úgy tekintsenek Budapestre, mint ahol mindent megtehetnek.

    A kormány számol azzal, hogy a Barátság kőolajvezeték véglegesen ellehetetlenülne, például megsemmisülne. Magyarországnak jelentős tartalékai vannak, de így is súlyos csapás lenne a gazdaságnak.

    A Magyarországra érkező oroszok és belaruszok miatt egyébként nem kell aggódni – Gulyás szerint. Ezt arra válaszolta, amikor lapunk tegnapi cikkéről kérdezték. 

  • Gulyás Gergely a lehetséges kórházbezárásokra vonatkozó kérdésre kifejtette: a kormány véleménye a 2008-as népszavazás óta változatlan, az egészség nem üzlet, az államnak az egészségügyi ellátásban meghatározó szerepet kell vállalnia. Ez nem azt jelenti, hogy magánszolgáltatók ne lehetnének, de azt igen, hogy aki tb-ellátásra jogosult, annak jogosultnak kell lennie arra, hogy állami ellátást kapjon. A kórházbezárásokat is mindig ellenezte a mostani kormány.

  • Az Amerikai úti Szeretetkórházzal kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta: 2018 és 2022 között csaknem 5 milliárd forintot biztosított a kormány az intézmény felújítására. Ebből már több része meg is valósult. A belgyógyászati épület rekonstrukciója még folyamatban van. Ehhez még 2,5 milliárd forintra lenne szükség. A kormány ősszel dönt a beruházásokról, ekkor majd szóba kerülhet a kórház helyzete is. Mint a miniszterelnök fogalmazott korábban, torzót nem hagynak hátra, tehát jó eséllyel befejezik a felújítást.

    Mikor lesz vasút a repülőtérre? Gulyás Gergely szerint az a kérdés, hogy célvasutat akarnak-e, vagy pedig becsatlakozót. Előbbi legalább 4-5 évet venne igénybe az engedélyekkel együtt.

    A KRESZ-módosításokkal kapcsolatban elhangzott, hogy jelenleg a szakmai egyeztetések zajlanak, a kormány elé még nem került a tervezet.

  • Gulyás Gergely arról, hogy a harcok átterjedtek Oroszország területére is, elmondta: az álláspontjuk változatlan, tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség, és minden, ami ezzel ellentétes, az helytelen, ebbe a körbe tartozik az említett fejlemény is. 

    A miniszter az energiaellátásról közölte, minden, az energiával kapcsolatos kérdést a háborúzó feleknek úgy kell kezelniük, mint ami nemcsak kettejük közötti vitás kérdés, hanem az európai energiabiztonság szempontjából is fontos. 

  • Nagy Márton lapunknak adott interjújára reagáltatta az ATV a minisztert. Gulyás Gergely szerint nagy baj nincs, bár a fogyasztás nem nőtt annyit, mint várni lehetett. Ráadásul van egy rossz német gazdasági helyzet, márpedig ez jelentős hatással van hazánkra is. De a magyar növekedés így is a jobbak közé fog tartozni az unióban. Jövőre már minden előrejelzés szerint derűsebb lehet a kép, 3,5 százalékos gazdasági növekedés is elérhető.

    Jelenleg a B tervben élünk

    – így reagált Gulyás Gergely arra, hogy van-e B terve a kormánynak, ha mégsem Donald Trump nyeri az amerikai elnökválasztást. A kormány szeretne A tervet, ami azt jelenti, hogy véget érne a háború, mert erre képes lenne Trump. Magyarországnak ez az érdeke.

    A kilakoltatott ukrajnai menekültekkel kapcsolatban a miniszter azt mondta: a kormányzati intézkedések összhangban állnak a szomszédos országokban tapasztalható intézkedésekkel. A döntés az, hogy csak azoknak segítenek, akik háborús térségből érkeztek. Gulyás szerint mintegy négyezer ember úgy élt itt, Magyarországon, állami pénzből, hogy közben munkát sem akartak vállalni. Márpedig aki akar, az tudna dolgozni. Havi 800 millió forintba került az ukrán menekültek elszállásolása. A kocsi helyzettel kapcsolatban: a kormány a Máltai Szeretetszolgálat segítségét kérte, ők gondoskodtak róluk.

    Gulyás Gergely egyébként személy szerint támogatja a Citadellára elhelyezendő keresztet. 

    A kórházi adósságokkal kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta: júniusban már minden adósságot kifizettek, a Belügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium megállapodott, hogy havonta többletet biztosítanak a kórházaknak. Ebben az évben várhatóan már jelentős kórházi adósság nem alakul ki. 

  • Gulyás Gergely a Gellért-hegyre tervezett keresztről elmondta, egyrészt látszik, hogy a nyári uborkaszezonban sok téma nincs, másrészt egy ilyen vita érdekes lehet. A miniszter a kritizálókkal azért nem ért egyet, mert maga a szobor érintetlen marad a felújításon túl, a talapzat pedig eddig sem volt érintetlen.

  • A digitális állampolgárságról Gulyás Gergely elmondta, szemben az eddigi bonyolult és életidegen, nehezen kitölthető és igénybe vehető állami rendszerekkel, lehetőség lesz arra, hogy a saját ügyeit mindenki interneten, akár a saját telefonján, könnyen elintézze. Az alkalmazást már több mint 70 ezren töltötték le, szeptembertől indul a működés, jövő nyárra teljesedhet ki. 

  • A Tranziton a meghívó ellenére nem vesznek részt ellenzéki politikusok. Gulyás Gergely szerint a baloldal általánosságban gyáva a vitához, pedig korábban a Tranziton még voltak ilyen viták. A miniszter hangsúlyozta, ezeknek a vitáknak volt tartalma, szerepe, helye, de a baloldal újra és újra megfutamodik a vita elől. Gulyás Gergely többször kapott olyan felkérést, hogy Dobrev Klárával vitázzon, a miniszter erre mindig igent mondott, de a DK politikusa nemet. 

  • Gulyás Gergely szerint érdekes a helyzet, senkinek sincs többsége a fővárosban, így majd kiderül, ki kivel lép szövetségre. Az esetleges DK–Tisza-összeállásról sem tudott bővebben nyilatkozni a miniszter. Az óbudai botránnyal kapcsolatban elmondta: ez az ott dolgozókat érintette elsősorban. Egy esetleges előrehozott választással kapcsolatban elmondta: most volt választás, ennek tétje és következménye van, most a következmény az, hogy bizonytalanság van Óbudán, de ebbe a kormány nem akar beleszólni.

    A rendelőintézetek átvételével kapcsolatban Gulyás Gergely úgy fogalmazott: volt ilyen terv, de nem kíván a rendszeren változtatni a kormány.

  • Gulyás Gergely az óbudai korrupciós ügyről elmondta, hogy ez alátámasztja: a baloldal tele van korrupciós ügyekkel. A kerületben azt választották meg polgármesternek, aki most előzetes letartóztatásban van. A miniszter leszögezte, a jogi eljárásnak le kell folynia, az őt jelölő pártok kitartanak mellette, sem Karácsony Gergely, sem Gyurcsány Ferenc nem vonta meg a bizalmát Kiss Lászlótól. 

  • A migrációs helyzettel kapcsolatban elsősorban az Európai Bíróság ítéletével foglalkozott a kormány. Gulyás Gergely szerint Brüsszel továbbra is rá akarja kényszeríteni Magyarországot a migránsok beengedésére. A külső schengeni határok védelme pedig nem csupán magyar ügy, hanem Európa egészének fontos, ehhez képest továbbra sem kap erre forrást Magyarország, szemben más országokkal.

    A kormány most azon az állásponton van, hogy ha Brüsszel továbbra is erősködik, akkor vállalják, hogy a migránsokat ellenőrzött beléptetés után rögtön Brüsszelbe szállítják. „Ha Brüsszel migránsokat akar, akkor megkapják őket. Egyirányú jegyet biztosítunk nekik” – mondta Gulyás Gergely.

  • A kormányülésen a háborúval is foglalkoztak, elsősorban az energiabiztonság kérdésével. Brüsszeltől nem kapott Magyarország semmilyen támogatást, sőt egy unión kívüli országgal szemben egy vitában uniós tagnak nem ad segítséget Brüsszel. Mégis sikerült előrelépni. A Mol több tárgyalást is folytatott az energiabiztonság biztosítása érdekében, ezeket a megállapodásokat jó eséllyel meg is tudják kötni. Bár ez költségesebb és kockázatosabb is, mint az ukrán szállítás, de jogilag megoldható. Az egyeztetések most is zajlanak.

  • Vitályos Eszter bejelentette, hogy az iskolakezdés megkönnyítése érdekében korábban érkeznek a szeptemberi családtámogatások, például a családi pótlék is. A Magyar Posta pénteken kezdi a kézbesítést, a Magyar Államkincstár szintén pénteken utal.

  • Gulyás Gergely azzal kezdte a Kormányinfót, hogy a kormányülésen áttekintették az évkezdésre való tekintettel is az oktatás helyzetét. Teljes körű tájékoztatást és képet kaptak. A legfontosabbnak azt nevezte, hogy a kormány a vállalásoknak megfelelően folytatja a pedagógusbér-emelési programot. 2025-re a diplomásátlagbér Magyarországon bruttó 1 millió 25 ezer forint lesz, a pedagógus-átlagbérek 820 ezer forintra emelkednek, ez további 21 százalékos emelkedés.

    A miniszter hangsúlyozta, a jövő szempontjából nincs fontosabb, mint a közoktatás, és a pedagógusokat anyagilag is meg kell becsülni. A ciklus végére a bruttó egymillió forintos fizetést is meghaladhatja a pedagógus-átlagbér. Vitályos Eszter kormányszóvivő ezután többek között arról beszélt, hogy biztosítják az ingyenes tankönyveket, a családok a tankönyvvásárlás anyagi terhe alól is mentesülnek. Biztosítják a kedvezményes étkeztetést is az arra jogosultaknak.

  • Szintén kiemelt téma lehet a Magyarországra érkezett orosz és belarusz vendégmunkások ügye is. Mint arról az Index elsőként beszámolt: a kormány épp tegnap küldött válaszlevelet az ügyben az Európai Bizottságnak. A levél tartalmáról, amelyet Pintér Sándor belügyminiszter jegyzett, itt írtunk részletesen. 

  • Legutóbb, július végén elsősorban az üzemanyag-ellátás volt a téma, amivel kapcsolatban elhangzott, hogy szeptemberig nem kell tartani hiánytól. Nos, az ukrajnai helyzet azóta sem oldódott meg, egy hét múlva pedig szeptember, így várhatóan biztos terítékre kerül ma is a téma. 

  • Üdvözöljük olvasóinkat, csaknem egy hónap után tart ismét Kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő. Legutóbb július végén álltak kamerák elé, akkor Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter is csatlakozott hozzájuk.