Nézőpont Intézet: ezt gondolják a magyarok az iskolai mobilhasználat szabályozásáról

2024.09.02. 10:01
A Nézőpont Intézet legújabb kutatásában az iskolakezdés előtt arról készített felmérést, hogy a magyarok milyen véleménnyel vannak a kormány oktatást érintő intézkedéseit illetően. A magyarok többsége támogatja a mobiltelefonok elvételét, valamint a pedagógusok béremeléséről, az ingyenes tankönyvcsomagokról és az iskolaőrprogramról is jó véleménnyel van.

Augusztus elején jelent meg a rendelet arról, hogy az okostelefonokat és egyéb okoseszközöket be lehet ugyan vinni az iskolába, de a használatukat korlátozzák. A Nézőpont Intézet legújabb kutatásában azzal foglalkoztak, hogy mi a magyarok véleménye a kormányzati intézkedésekről, köztük a mobilhasználat szabályozásáról.

Az új tanév a Madách Imre Gimnáziumban kialakult botránnyal indult, azaz hogy a megjelent szabályozással ellentétben ők nem veszik el a diákoktól a digitális eszközöket. Erre a döntésre a Belügyminisztérium felmentette pozíciójából Mészáros Csabát, a gimnázium igazgatóját. Az iskolánál már aznap tüntetés volt a döntés ellen. A legfontosabb tudnivalókat itt szedtük össze az ügyről a múlt héten. 

Az intézkedést illetően sokan ugyanazon az állásponton vannak, ugyanis a Nézőpont szerint

a felmérésben részt vevők 84 százaléka gondolja úgy, hogy a kormány döntése fontos, és ezzel egyet is ért,

és mindössze 15 százalékos kisebbségben vannak azok, akik nem értenek ezzel egyet.

A kutatás azonban nemcsak a mobiltelefon elleni döntésekről szól, hanem a legfontosabb kormányzati intézkedések társadalmi megítélését is megvizsgálták. Arról, hogy a köznevelésben és szakképzésben tanulók ingyenesen jutnak hozzá az államilag gyártott tankönyvekhez, a magyarok 92 százaléka támogató véleménnyel van. Ezzel azonos mértékű az egyetértés az ingyenesen biztosítandó gyermekétkeztetésről is, amelyet többek között a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő tanulók vehetnek igénybe.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy hete, a Kormányinfón közölte, hogy a kormány – korábbi vállalásainak megfelelően – folytatja a pedagógusok béremelési programját. A magyarok 71 százaléka van jó véleménnyel a tanárok fizetésemeléséről a bejelentést követően, azonban a megkérdezettek 25 százaléka inkább negatívan vélekedik erről.

Még 2020-ban vezették be az iskolaőrprogramot, amelynek célja, hogy segítsék a nevelési-oktatási intézmények rendjének fenntartását. A magyarok többsége – 52 százaléka – ezt az intézkedést is támogatja, 30 százalék pedig úgy gondolja, hogy fölösleges, illetve nem támogatja.

Mi is kíváncsiak voltunk

Szerkesztőségünk a tanévkezdés előtt olvasóink véleményére volt kíváncsi a mobiltelefon használatát illetően.

Kérdésünk arra irányult, hogy vajon olvasóink közül hányan adnak telefont a gyermekeik kezébe. Az erről készült szavazásunkat és annak eredményét itt tekintheti meg.