A köznevelési államtitkár szerint a rövidített képzés megoldás a tanárhiányra

2024.09.03. 06:36
Maruzsa Zoltán, a köznevelésért felelős államtitkár az Infostartnak adott interjúban részletesen beszélt a digitális eszközök használatának korlátozásáról, az orvosi igazolások feltöltéséről, a jogosítvány megszerzéséről, a pedagógusbér-emelésről és a tanárhiányról.

Maruzsa Zoltán hétfőn az InfoRádió Aréna című műsorának vendége volt. A köznevelési államtitkár az interjú egy pontján arra utalt, hogy nem lesz tanárhiány, mert a rövidített képzés biztosítani fogja a köznevelésben dolgozni akaró munkaerőt.

A köznevelésért felelős államtitkár az alábbi témákról beszélt részletesen:

  • Az iskolákban elrendelhető a rövidített oktatás, bár hajnali szellőztetéssel elkerülhető a nagy forróság az épületekben. Hőségszünet helyett pedig az intézmények energetikai korszerűsítését várhatják a diákok és a szülők a kormánytól.
  • Az iskolai mobiltelefon-használat korlátozásában nagyobb mozgásteret kaptak az intézmények, hiszen oktatás céljából használhatók lesznek az okoseszközök. A tanárok a rendelet értelmében jogosultak lesznek beszedni őket. Emellett folytatódik a laptopprogram, melynek keretében újabb 125 ezer darabot osztanak ki az azt igénylőknek.
  • A háziorvosok az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Téren keresztül a KRÉTA rendszerébe is fel tudják majd tölteni az igazolásokat, mely nagy egyszerűség lesz a szülőknek, bár továbbra is az ő felelősségük lesz orvoshoz vinni a gyermeküket, ha beteg.
  • A 2024/2025-ös tanév végzősei már ingyenesen hozzájuthatnak a KRÉTA-rendszerbe telepített tananyaghoz, amely a jogosítvány megszerzéséhez szükséges, tehát a KRESZ-, az egészségügyi tananyagok és a vizsgalehetőség is elérhető lesz. A KRESZ-nél akár 25 ezer forint visszatérítés is járhat a sikeresen vizsgázóknak. A gyakorlati oktatást pedig már a honvédség is végezheti.
  • A pedagógusbér-emelés 2030-ig fog tartani a kormány tervei szerint, melynek mindössze 12 százaléka európai uniós forrásból valósul meg. 2025-re pedig elérik a pedagógusok a diplomás átlagbér 80 százalékát. Viszont ez csak az átlagra vonatkozik, hiszen megindul a teljesítményértékelés is, melyet egy őszi kormányrendelet fog szabályozni. Az így történő differenciálást követően az iskolaigazgatók gazdálkodhatnak az adott bértömeggel.
  • 2024-ben 13 ezer embert vettek fel pedagógusképzésre, mely a második legnépszerűbb képzési területté vált, a pótfelvételi eljárásban még kétezer fő jelentkezett tanárnak. A képzés további rövidítését nem tervezik, a legrövidebb két féléves lesz, mely csak pedagógiai tantárgyakat tartalmaz. A pályát elhagyók aránya itt sem magasabb, mint más európai országban.
  • Két új tantárgy került bevezetésre: állampolgári ismeretek (8. és 12. évfolyamon), valamint digitális kultúra, bár ezek nem az új tanévtől, hanem már korábban is szerepeltek. Utóbbi az informatika tantárgy kibővítése.

Maruzsa Zoltán korábban kiemelte, hogy ösztönzőleg fog hatni az intézményekben a tanulási eredményre a mobiltelefonok használatának korlátozása, de fontosnak tartotta a pedagógusbér-emelést, illetve a teljesítményértékelés bevezetését.