Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Csúnyán megjárta, mégsem tanulnak belőle

2007.11.15. 17:08
Könnyen előfordulhat, hogy három parlamenti képviselő is indul a januári XI. kerületi időközi választáson, amit a KDNP-s Deák András halála miatt írtak ki. Most két lehetséges indulóval beszéltünk és egy harmadik képviselővel, aki három évvel ezelőtt már országgyűlési képviselőként indult egy időközi választáson, de akkor megfogadta: ilyet soha többé nem tesz.

Szabó Vilmos nem volt kívánatos Erdélyben

Fotó: Barakonyi Szabolcs

Az 55 éves politikus pártvonalon dolgozott az előző rendszerben, majd az elsők között lépett be az MSZP-be. Országgyűlési választást még nem tudott nyerni, bár 1994-től próbálkozik. Legutóbb 1200 szavazattal kapott kevesebbet a győztes Deák Andrásnál. Most esélyes rá, hogy induljon a januári időközi választáson.

A parlamenten kívül olyan kevés politikusa van az MSZP-nek, hogy kénytelen képviselőt jelölni a választáson?

Ez egy rendkívüli helyzet, nem egy rendes választási szituáció. Egy időközi választás, ahol azt kell megnéznünk, mi az optimális. Erőteljesen kell mérlegelnünk, hogy olyan valakit indítsunk, aki az országos politikában eddig nem volt ismert. Nehogy az legyen az első élménye, hogy ismeretlenül hátrányban fogja magát érezni.

Vagyis megalázó vereséget mérnek rá.

Igen, a hírek szerint a többi jelölt képviselő lesz.

Nem fél attól, hogy ilyenkor a választópolgárban felmerül, hogy pártja biztos azért önt, nem akarunk hízelegni, egy kipróbált harcost indít, mert valójában egy szélhámost akar a parlamentbe juttatni az MSZP?

Szélhámosok jelölésétől nem kell félnünk, bármelyik pártot nézzük is. Erkölcsi bizonyítványnak eleve lennie kell, vagyis a Magyar Köztársaság erre illetékes hatóságai igazolni tudják, hogy nincs törvénybe ütköző dolga.

Na jó, de a választók megértik ezt? Három éve Sopronban nem nagyon értették meg.

Hát, ez nagy kérdés. Kránitz László, az akkori jelölt szerint nagyon meg kell fontolni az indulást. Nyilvánvalóan ezt fogjuk tenni. Ha a rivális pártok ismert parlamenti politikust indítanak, akkor be van kódolva a mi lépésünk is. [A hírek szerint a Fidesz–KDNP Simicskó Istvánt, Soltész Miklóst vagy egy parlamenten kívüli jelöltet indíthat, a koalícióban pedig felmerült még az SZDSZ-es Lakos Imre közös jelöltként való indítása, az MDF jelöltje Csapody Miklós lehet]

Múlt héten volt a nagy októberi szocialista forradalom 90. évfordulója. Emlékszik még az utolsó november 7 -i ünnepségre? Éppen akkoriban váltott munkahelyet, a XI. kerületi pártbizottságról az MSZMP KB tudományos és kulturális osztályára igazolt.

Nézze, én nyolcvannyolcban... Nézze, én ünnepségen nem vettem részt. Koszorúzáson sem kellett részt vennem. Szerintem ezek akkor már nem is nagyon voltak.

Egy még volt nyolcvannyolcban. A Lenin-szobornál, tudja, a Felvonulási téren.

Ühüm, az elképzelhető. De munkahelyeken, iskolákban, városokban ilyen már nem nagyon volt.

És mi volt 1917. november 7-én Oroszországban? Puccs? Forradalom? Netán valami más?

Nézze, én történelem szakot végeztem. Azt gondolom, hogy [hosszan gondolkodik, közben csettintget a szájával] puccsnál több volt, talán a forradalomnál meg kevesebb. Az azt követő évtizedek diktatúrájában a korabeli dokumentumokat részben megsemmisítették, részben pedig zárolták. Kell még néhány év, amíg a kutatók összerakják pontosan, mit is lehet mondani.

Nem sértette, hogy Gyurcsány a 2006-os választás után nem számított tovább önre politikai államtitkárként? [Szabó Vilmos a kisebbségi ügyekért felelt a Medgyessy- és az első Gyurcsány-kormányban]

[Nagyon magas, elnyúló hangot ad ki magából] Nézze, nem sértett a miniszterelnök, az első kormánya alatt ráadásul kibővített hatáskörrel dolgoztam, mert a külpolitikát is részben rám bízta. Ez arra a két évre szólt. A munkámat korrekten megköszönte, és mondta, hogy ezt más csinálja tovább. Ezt én tudomásul vettem. Az ember persze szubjektív lény, az egy másik kérdés, hogy én ezt tudtam volna tovább csinálni, voltak elképzeléseim.

A kettős állampolgárság ügyében okos dolog volt a kormány részéről annyira élesen a nem mellett kardoskodni? Hogy látja utólag?

Tudja, van egy különbség a szocialisták és a konzervatív oldal között: mi inkább reálpolitikusok vagyunk és kevésbé jellemző ránk a szimbolikus politizálás, a nagy érzelem, a nagy ígéret. Mi pontosan tudtuk, hogy nem tudjuk teljesíteni. Mondhattuk volna, hogy emberek, szavazzátok meg, majd úgy a magyarok szemébe nézni Kárpátaljától a Délvidékig, hogy nem tudjuk megcsinálni.

Végül elment szavazni?

Igen, elmentem szavazni.

És nem volt rossz érzés?

De, nagyon rossz érzés volt. És utána végigjártam a határon túli területeket...

Mi volt a legdurvább reakció, amit kapott?

A legdurvább reakció? Erdélyben egy helyen azt mondták, hogy nem vagyok kívánatos, de kaptam elég csúnya szemrehányásokat a Vajdaságban is, különösen a szórványban.

Csapody Miklósnak győzelem volt a vereség

Fotó: Barakonyi Szabolcs

Az 52 éves politikus azon kevés képviselők közé tartozik, aki 1990-től 2002-ig sorozatban győzelmet aratott körzetében az országgyűlési választáson. Olyan aranyköpések fűződnek a nevéhez, mint a megélhetési politikus vagy a csornai Charles Bronson (Áder János, ha valaki nem tudná). Amikor kihívjuk az ülésteremből, kiköti, hogy esetleges jelöltségével kapcsolatos kérdésekre nem válaszol. Mi mégis firtatjuk, pedig nem kellett volna.

A parlamenten kívül olyan kevés politikusa van az MDF-nek, hogy kénytelen képviselőt jelölni a választáson?

Az előbb elmondtam azt, hogy a pénteki nyilatkozat érvényes.

Az a baj, hogy a következő kérdés is erről szól.

Ugyanez a válaszom. Dehát azt hittem, ezt megbeszéltük.

Igen, de gondoltam, hogy azért cseveghetünk róla.

Értem én, értem én, csak hát ha nem, nem.

Támogatja a női kvóta ötletét?

Nem, nem. [Olyan arcot vág, mintha erről se beszélne szívesen]

Csak azért kérdezem, hogy az MDF-re nézve nem jelentene nagy veszélyt, ha bevezetnék? Lenne annyi nő, hogy felváltva szerepeltessék a listán a férfiakkal?

Ez egy mesterséges ötlet, ahol nem a teljesítmény szerint folyik a gondolkodás a teljesítmény oly szükséges nívóemeléséről. Ugye, ennyi erővel lehetne a különféle néprajzi tájak szerinti megoszlást tükröztetni, a bérből és fizetésből élőket nagyobb számban bejuttatni, a különféle történelmi egyházakat, satöbbi. Tehát ezt eléggé komolytalannak tartjuk.

Tavaly tavasszal felkészült a vereségre vagy derült égből villámcsapásként érte?

Mikor szenvedtem én vereséget?

A 2006-os választáson az egyéni választókörzetében_

Az vereség, hogy számomra véget ért az első forduló után a választási kampány? [Csapody a negyedik lett, így nem jutott be a második fordulóba] Én ennek csak örültem. Nyilvánvaló volt, hogy egy ilyen helyzetben csak rossz és rosszabb forgatókönyvek következhetnek be, erre számítottam, természetesen.

Miért nem frissíti a honlapját? Az utolsó bejegyzés 2007. február 25-i.

Köszönöm, ez a kérdés teljesen jogos. Most éppen azért nem, mert az új munkatársam beállását várom.

Kránitz László értette, amit a választópolgárok nem

Fotó: Huszti István

A sajtópájholy előtt ül, így az újságírókkal már-már meghitt a viszonya, nekünk is csak meg kellett bökni a vállát és már jött is, bár boldognak éppen nem látszott. Most azért esett rá a választásunk, mert három évvel ezelőtt ő volt az, aki országgyűlési képviselőként elindult egy időközi választáson, de vereség, sőt visszalépés lett a vége. A választások még nem nagyon mennek a 34 éves politikusnak, négy évvel ezelőtt az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei elnöki címért folyó versenyfutásban kapott ki egy bizonyos Gyurcsány Ferenctől.

Mit szól ahhoz, hogy előfordulhat: a XI. kerületi időközi választáson három párt is országgyűlési képviselőt indít?

Meg kell mondanom őszintén, hogy a mikor olvastam, akkor megdöbbentem. Úgy látszik, a pártok nem tanultak az én példámból. Nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy megértsék a választópolgárok, hogy aki már országgyűlési képviselő, az miért akar újfent országgyűlési képviselő lenni. Sopronban ezt három éve nem sikerült a választópolgároknak elmagyaráznunk, pedig logikusnak tűnt a magyarázatunk, mivel nem egyéni képviselőként, hanem listáról kerültem a parlamentbe, és én egyéni képviselője szerettem volna lenni a városnak. Ezt én értettem, a választópolgárok viszont nem.

De most lehet, hogy minden párt országgyűlési képviselőt indít...

Igen, így más a helyzet.

Mi lehet az oka annak, hogy az időközi választásokon a Fidesz általában alázza az MSZP-t, a választást végül mégis az MSZP nyeri?

Azokban a körzetekben, ahol időközi választás volt, egyébként is a Fidesz szokott győzni. Sopronban például 1990 óta sajnos soha nem nyert az MSZP. És a XI. kerület megint csak egy olyan körzet, ahol a szocialistáknak még nem sikerült mandátumot szerezniük. Remélem, ez most megfordul.

Három évvel ezelőtt végül visszalépett, mert nyugdíjasoknak osztogatott étkezési utalványokat. Nem gondolt arra, hogy baj lehet belőle?

Soha nem tagadtam, hogy, miután meghívtak egy nyugdíjas klub rendezvényére, vittem magammal ajándékot, ahogy korábban is. A pech az az volt, hogy egy választás két fordulója között voltunk, és ezt használták ki velem szemben az ellenfeleim, szerintem nagyon gusztustalanul, hiszen akkora volt az előnye az első forduló után a fideszes jelöltnek, hogy ezekkel a vásárlási utalványokkal, ha akartam volna se tudtam behozni még csak egy százalékot sem.

Akkorra már elkönyvelte a vereséget?

Persze, 19 százalékos különbség volt az első forduló után. A Fidesz azt találta ki, hogy ezekkel az utalványokkal akartam megfordítani az eredményt, ez blődség. Ez arra volt jó, hogy megpróbálják a személyemet lejáratni.

A következő jelölt Csák Ferenc lett, akit nagyon megvert Firtl Mátyás. (71:17) Tán még ön sem rá szavazott?

Nem, én nagyon sokat segítettem a jelöltünknek, de akkor az MSZP megítélése nem volt túl jó, így sajnos kevés szavazatot sikerült szereznünk. Nagyon sajnálom egyébként Csák Ferit, hiszen egy rendkívül jó jelölt volt.

Az MSZP nagy előszeretettel támadja Orbán Viktort azzal, hogy még soha nem volt munkahelye, mindig politikus volt. Mit csinál ilyenkor, összébb húzza magát? Az életrajza alapján önnek sem volt a politikán kívül más munkahelye...

Ez nem igaz, ez nem igaz. Nekem volt más munkahelyem. 1990 és 1994 között egy műszaki áruházban dolgoztam eladóként, közben pedig egy évig sorkatonai kötelezettségemet teljesítettem. Tehát nekem volt a parlamenti képviselőségem előtt is munkahelyem, sőt 1994-től az MSZP irodavezetője voltam megválasztásomig.

Hát, az már nem számít.

Na jó, az akkor már nem rendes munkahely.