Bűnösnek találták Bácsfit és társait

2005.02.25. 16:41
Bűnösnek találta Bácsfi Diánát, a magát hungaristának valló Magyar Jövő Csoport vezetőjét egy rendbeli, folytatólagosan elkövetett önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt, és ezért két évre próbára bocsátotta nem jogerős elsőfokú ítéletében a Pesti Központi Kerületi Bíróság pénteken.

Véget ért a Pesti Központi Kerületi Bíróságon az a per, amit önkényuralmi jelkép használata miatt indítottak a magát hungaristának valló Bácsfi Diána és három társa ellen. Nyilas Levente, a tárgyalást vezető bíró pénteken egy rendbeli, folytatólagosan elkövetett önkényuralmi jelkép használatának vétségében találta bűnösnek a Magyar Jövő Csoport (MJCS) vezetőjét, a másik három vádlottat pedig egy-egy rendbeli önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt marasztalták el.

Mint ismeretes, a Bácsfi vezette MJCS tavaly augusztusban tűnt fel, amikor a budapesti Nagykörúton nyilaskereszttel "díszített" plakátokat ragasztottak ki. A rendőrség ezután több alkalommal is előállította a csoport vezetőjét, hol újabb plakátok kiragasztásásért, hol rendzavarásért.

Nem elmebetegek


Klikk a képre!

A tárgyalás első felében a bíró ismertette a vádlottakra vonatkozó elmeorvosi és pszichológiai szakvéleményeket, ezek szerint sem Bácsfi, sem társai nem szenvednek elmebetegségben, bár kisebb, nagyobb pszichés gondokkal mindegyikük küzd.

Az ügyész a vádbeszédében arra fektette a hangsúlyt, hogy a vádlottak a per során nem vitatták az ellenük felhozott vádpontokat, cselekményeiket elismerték, és bár védekezésük szerint a jelkép amit használtak nem nyilaskereszt volt, a törvény nem írja körül pontosan miként néznek ki a tiltott jelképek, így a vádlottak által használt szimbólumok igenis önkérnyuralmi jelképnek tekinthetők. Ezt erősíti az is, hogy leplezetlenül nyilas eszmék, hungarista gondolatok megjelenítésére használták azokat. Az ügyész pénzbüntetés kiszabását kérte a vádlottakra.

Bácsfi védője szerint a plakátokon látható ábra nem nyilaskereszt, mivel nem latin, hanem rovásírásos "H" látható rajta, színe nem zöld hanem szürke, illetve szárai nem érnek össze. A Bácsfi-féle jelkép szándékosan emlékeztet a nyilaskeresztre, de mivel a vonatkozó törvény nem rendeli büntetni az "önkényuralmi jelképekhez hasonló jelképek használatát" ezért védence felmentését kérte. A másod-, harmad- és negyedrendű vádlottak védői osztották ezt az érvelést, és bűncselekmény hiányában szintén felmentést kértek.

Nem jogerős

Nyilas Levente bíró az ítélet indoklásában elmondta, hogy a bíróság az ügyészség álláspontját osztotta, azonban elegendőnek tartotta az első-, a másod- és a harmadrendű vádlottakat két év próbára bocsátással büntetni vétségük miatt, és csak a negyedrendű vádlottat részesítette megrovásban. "Tudomásul kell venni, hogy ha valaki ilyen önkényuralmi jelképet használ, nem lehet egzakt módon meghatározni, hogy miképp néz ki. [...] Nem lehet kibújni a felelősség alól, mint ahogy ezt most önök megpróbálták."

A határozat ellen Bácsfi Diána fellebbezett, a harmadrendú vádlott három nap gondolkodási időt kért, a többi vádlott tudomásul vette az ítéletet, ami így csak részben emelkedett jogerőre.  • Tippek
  • Babaváró hitel