Sára, Márió
2 °C
6 °C

Kovács szerint 'valahogyan' részt veszünk

2003.05.11. 18:19
Bár kevés lehetőséget lát a háromszáz békefenntartó helyettesítésére, Kovács szerint a kormány "valamilyen módon" hozzájárulna az iraki rendezéshez. Az "egyforma közelség" politikájának köszönhetően Magyarország barátsága az amerikaiakkal nem sérti a franciákat. Kovács a BBC-nek.
A kormányzat keresi a lehetőséget, hogy Magyarország az alkotmányos kereteket nem átlépve valamilyen módon hozzájáruljon az iraki rendezéshez, még ha az Országgyűlés nem is ad felhatalmazást katonák kiküldésére - nyilatkozta a BBC-nek Kovács László. A külügyminiszter szerint Magyarország az ellenzék elutasítása miatt nem tud békefenntartókat küldeni Irakba. "Az engedélyt ENSZ-határozathoz kötik, amiről pontosan tudják, hogy nem lesz" - mondta Kovács László.

Orvosokra nincs szükség

Felmerült, hogy orvosokat, egészségügyieket küldjön Magyarország, "de amerikai részről világosan megmondták, hogy nem orvosokra van szükség, hanem olyan katonai alakulatra, amely segít a békét fenntartani" - mondta Kovács. "Kicsit olyan ez, mintha valaki azt kérné, hogy adjanak fedelet a feje fölé, és erre nagylelkűen adnak neki egy pár kesztyűt" - tette hozzá.

Jóban vagyunk mindenkivel

Magyarország "az egyforma közelség" elvére alapozza külpolitikáját. Kovács szerint ez annyit tesz, hogy mind "a világ első számú országával", mind az EU tagállamaival jó a viszonya. A külügyminiszter szerint Magyarország "úgy sorakozott fel" az amerikai-brit Irak-politika támogatása mellett, hogy közben "nem sértette meg" Franciaországot és Németországot.