Dezső
11 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Totális BKV-sztrájk lehet hétfõn

2008.04.04. 17:11
Nem fogadta el a BKV vezetése a szakszervezetek által felajánlott elégséges szolgáltatást, így akár teljesen lebénulhat hétfõn a fõváros közlekedése. A fõváros 18,5 milliárd forintot kér az államtól a BKV finanszírozási krízisének megoldásához. A BKV délután közzétette legújabb paraméterkönyv-tervezetét.

Nem sikerült megállapodni az elégséges szolgáltatás mértékérõl péntek délután, ezért teljes a bizonytalanság a fõváros hétfõi tömegközlekedésével kapcsolatban, közölte Gulyás Attila a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ) vezetõje. A sztrájot üzemkezdettõl 13 óráig hirdették meg.

Nyilvános az új paraméterkönyv-tervezet

A BKV péntek délután közzétette legújabb paraméterkönyv-, összmeneterend-tervezetét, amivel a cég a korábbi 6, majd 3 milliárd forintos spórolást célzó tervezettel szemben már csak 2-t akar megtakarítani a hálózat teljesítményének csökkentésével vagyis járatritkítással.

A szakszervezeti vezetõ elmondta, most már a BKV vezetésére van bízva, hogy elindítja-e hétfõn az üzemet, vagy nem, a BKV-s dolgozók akár a munkakezdés elõtti percekben eldönthetik sztrájkba léponek vagy sem. Gulyás szerint a sztrájk támogatottsága 80%-os, az Index által megkérdezett szakszervezeti vezetõk szerint teljes körû.

Nemes Gábor (Cinasz) az Indexnek elmondta, valószínûtlennek tartja, hogy ilyen helyzetben a munkáltató (BKV) saját felelõsségére indítsa meg a hétfõi üzemet, hiszen alig, vagy egyáltalán nem lenne garantálható a közlekedés biztonsága.

A szakszervezetek azért sztrájkolnának, mert nem látják biztosítottnak a BKV finanszírozási problémáinak megoldását. A dolgozók nem kaptak sem a cégvezetéstõl, sem a fõvárostól, mint tulajdonostól írásos garanciát arra, hogy az év második felében is lesz-e munkahelyük, illetve forrás béreik kifizetésére. Nem értenek egyet továbbá a járatritkítással és az a mögött álló 300 fõs létszámleépítéssel sem.

A vezetõség súlyos hibát követett el akkor, amikor elmulasztotta a tulajdonosokat megfelelõen tájékoztatni arról, hogy a tömegközlekedés finanszírozása nem kidobott pénz, mert megtérül a gazdaság egyéb területein, közölte Gulyás Attila.

Éjféltõl délutánig lesz érezhetõ a sztrájk

A közlekedési vállalat mûszaki alkalmazottai már éjféltõl sztrájkba lépnek, az alkalmazottak hétfõ reggel 6.30-tól szüntetik be a munkát, míg a jármûvezetõk üzemkezdettõl (4.30) sztrájkolnak 13.00 óráig.

Gulyás elmondta, vasárnap még lesz egyeztetés a BKV vezetése és közöttük, de nem az elégséges szolgáltatásról.

Ha a BKV nem jár, közlekedhet gyalog, biciklivel, taxival vagy autóval. Az Index úgy tudja, a MÁV-nál még nincs döntés arról, hogy milyen mértékben segítenek be a hétfõi fõvárosi közlekedésbe (sûrûbb elõvárosi közlekedés, a vonaton is érvényes BKV-bérlet).

A fõváros az államhoz fordul

A BKV biztonságos mûködése, illetve az adósság növekedésének elkerülésére 18,5 milliárd forintos állami többlettámogatásért fordult a fõvárosi önkormányzat vezetése a pénzügyi- és a gazdasági tárca, valamint a kancellária vezetõjéhez.

Errõl Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) a pénzügyekért és Hagyó Miklós (MSZP), a város üzemeltetésért felelõs fõpolgármester-helyettes beszélt pénteken a városházán, írja az MTI.

A politikusok hangsúlyozták, hogy az inflációval megemelve 2010-ig évente nominálisan ennyi pénzre van szükség ahhoz, hogy a BKV adózás elõtti vesztesége nulla legyen. Közölték: a konvergencia-követelmények mellett csak a reális finanszírozhatóságot mutatták be azzal, hogy a fõváros és a BKV már minden lépést megtett, hogy konszolidálni tudják a céget.

"Ez az összeg megfelel az Európai Parlament és Tanács személyszállítási közszolgáltatási rendeletének, a veszteségfinanszírozási szemléletnek, illetve a konvergenciaprogram azon tételének, hogy a BKV valós költségeit el kell ismerni" - közölte a városháza kommunikációs igazgatója, hasonlóan érvelt az Indexnek telefonon Ikvai-Szabó Imre fõpolgármester-helyettes is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!