Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A BKV csődje nagyobb probléma, mint a félnapos sztrájk

2008.04.07. 16:34
Délután ötkor folytatja a tárgyalást a szakszervezetek és a BKV-vezetése. A szakszervezeti vezetõ nem számít áttörésre, de nem akar nyilatkozni arról, folytatódhat-e a sztrájk.

Hétfõ délután öt órakor ül le újra tárgyalni a BKV és a hétfõi sztrájkot szervezõ szakszervezetek.

Nemes Gábor szakszervezeti vezetõ (Cinasz) szerint az álláspontok mozdulatlansága miatt egy félórás ülésre lehet számítani, de arról, hogy mikor folytatják a sztrájkot, ha egyáltalán folytatják, "nem ma születik döntés".

Korábban a BKV-s szakszervezetek nem zárkóztak el attól, hogy folytassák a sztrájkot, de az ezzel kapcsolatos híresztelésekről Nemes az Indexnek nem akart nyilatkozni.

Mint mondta, minden elképzelhetõ, így az is, hogy a következő fordulóban, egész napos sztrájkot tartanak. Mint mondta, erről a 20 szakszervezetnek közösen kell megállapodnia.

A szakszervezeteknek a sztrájkot 72 órával előre be kell jelenteniük. Ha tehát nem a hétvégére akarják szervezni a BKV-s dolgozók az erődemonstrációt, egy esetleges, jövő hétfői sztrájkot a hét második felében elég volna bejelenteni.

Nemes Gábor egyébként sikeresnek nevezte a BKV-dolgozók első általános sztrájkját, szerinte a dolgozók fegyelmezetten, eredményesen sztrájkoltak, ennek köszönhetõ a szinte 100%-os támogatottság.

"Tény, hogy gondot okoztak ezzel a fõvárosiaknak, de bíznak az utasok szolidaritásában. Nem a félnapos sztrájk okozza az utasoknak a nagyobb problémát, hanem az, hogy 15 éve megoldatlan a BKV finanszírozása" - utalt arra, hogy Demszky Gábor hétfői sajtótájékoztatóján - bár részben egyetértett a szakszervezetek céljaival - kijelentette, a szakszervezetek a fővárosi utasokat büntették.

A szakszervezeti vezető elmondta, olyan garanciát szeretnének, ami számon kérhetõ. Példaként elmondta, ilyen lehet az állami normatív támogatás szintjének rendezése, hogy a törvény rendelkezzen arról, az állami támogatás kövesse az inflációt.

A szakszervezeti vezetõ szerint sokáig nem tudnak várni arra, hogy követeléseiket teljesítsék, mivel úgy látják, nyárig képes a BKV kifizetni a béreket.

Hagyó Miklós fõpolgármester-helyettestõl úgy tudjuk, a hétfői tárgyaláson ő is részt vesz, és ismét feltűnhet a kormányt képviselõ Gulyás Kálmán, aki a Miniszterelnöki Hivatal tanácsadójaként közvetítőszerepet játszott az eddigi - eredménytelennek bizonyult - tárgyalásokon.

Ikvai-Szabó Imre fõpolgármester-helyettes szerint néhány napon belül várható válasz a Pénzügyminisztériumtól arra a levélre, amiben a fõvárosi politikusok 18,5 milliárd forintos állami konszolidációért folyamodtak a BKV pénzügyi gondjainak a megoldására.