Marcell
19 °C
32 °C

A BKV csődje nagyobb probléma, mint a félnapos sztrájk

2008.04.07. 16:34
Délután ötkor folytatja a tárgyalást a szakszervezetek és a BKV-vezetése. A szakszervezeti vezetõ nem számít áttörésre, de nem akar nyilatkozni arról, folytatódhat-e a sztrájk.

Hétfõ délután öt órakor ül le újra tárgyalni a BKV és a hétfõi sztrájkot szervezõ szakszervezetek.

Nemes Gábor szakszervezeti vezetõ (Cinasz) szerint az álláspontok mozdulatlansága miatt egy félórás ülésre lehet számítani, de arról, hogy mikor folytatják a sztrájkot, ha egyáltalán folytatják, "nem ma születik döntés".

Korábban a BKV-s szakszervezetek nem zárkóztak el attól, hogy folytassák a sztrájkot, de az ezzel kapcsolatos híresztelésekről Nemes az Indexnek nem akart nyilatkozni.

Mint mondta, minden elképzelhetõ, így az is, hogy a következő fordulóban, egész napos sztrájkot tartanak. Mint mondta, erről a 20 szakszervezetnek közösen kell megállapodnia.

A szakszervezeteknek a sztrájkot 72 órával előre be kell jelenteniük. Ha tehát nem a hétvégére akarják szervezni a BKV-s dolgozók az erődemonstrációt, egy esetleges, jövő hétfői sztrájkot a hét második felében elég volna bejelenteni.

Nemes Gábor egyébként sikeresnek nevezte a BKV-dolgozók első általános sztrájkját, szerinte a dolgozók fegyelmezetten, eredményesen sztrájkoltak, ennek köszönhetõ a szinte 100%-os támogatottság.

"Tény, hogy gondot okoztak ezzel a fõvárosiaknak, de bíznak az utasok szolidaritásában. Nem a félnapos sztrájk okozza az utasoknak a nagyobb problémát, hanem az, hogy 15 éve megoldatlan a BKV finanszírozása" - utalt arra, hogy Demszky Gábor hétfői sajtótájékoztatóján - bár részben egyetértett a szakszervezetek céljaival - kijelentette, a szakszervezetek a fővárosi utasokat büntették.

A szakszervezeti vezető elmondta, olyan garanciát szeretnének, ami számon kérhetõ. Példaként elmondta, ilyen lehet az állami normatív támogatás szintjének rendezése, hogy a törvény rendelkezzen arról, az állami támogatás kövesse az inflációt.

A szakszervezeti vezetõ szerint sokáig nem tudnak várni arra, hogy követeléseiket teljesítsék, mivel úgy látják, nyárig képes a BKV kifizetni a béreket.

Hagyó Miklós fõpolgármester-helyettestõl úgy tudjuk, a hétfői tárgyaláson ő is részt vesz, és ismét feltűnhet a kormányt képviselõ Gulyás Kálmán, aki a Miniszterelnöki Hivatal tanácsadójaként közvetítőszerepet játszott az eddigi - eredménytelennek bizonyult - tárgyalásokon.

Ikvai-Szabó Imre fõpolgármester-helyettes szerint néhány napon belül várható válasz a Pénzügyminisztériumtól arra a levélre, amiben a fõvárosi politikusok 18,5 milliárd forintos állami konszolidációért folyamodtak a BKV pénzügyi gondjainak a megoldására.