Formacipő-tanácsadás a BKV-nak 780 ezerért

2009.02.26. 15:30 Módosítva: 2009.02.26. 17:10

A jegy- és bérletgyártás kérdései, sajtóhelyreigazítási ügyek, válságkommunikáció, devizapiaci változások elemzése, a többi között ilyen jellegű tanácsokat kért cégektől a BKV tavaly szeptember 1-től, összesen több mint százmillió forintért.

Összesen 23 céggel, közöttük bétékkel, offshore cégekkel, ügyvédi irodákkal kötött tanácsadói szerződést a BKV tavaly szeptember 1. óta az Index birtokába került dokumentum szerint. A szerződések összértéke meghaladja a százmillió forintot.

A legnagyobb értékű szerződéseket egy Dandy Trading Ltd. nevű és egy Everest Capital S. A. nevű svájci székhelyű céggel kötötte a BKV. Az elsővel a devizapiaci változások hatásainak elemzésére, 78 ezer 500 euróért (jelenlegi árfolyamon mintegy 23 millió forintért), a másodikkal pedig a BKV hitelfelvételi lehetőségeinek felmérésére (a pénzügyi válság tükrében), 81 ezer 900 euróért (közel 24 millió forintért). Mindkét szerződés meghaladja a közbeszerzési értékhatárt.

Szintén nagy összegű, 14,4 millió forintos szerződés született 2008. december 1-jén a BKV és a tiszaújvárosi Fazeno Bt. között üzleti szervezés-tervezés, vezetői információs rendszer kialakítása tárgyában.

A Budapesti Műszaki Főiskola 780 ezer forintot kap a BKV-tól „formacipő szállítása tárgyú közbeszerzési eljárásban műszaki szakértői tevékenységéért”. Hogy pontosan milyen műszaki segítség kell egy formacipő vásárláshoz, azt a dokumentum nem részletezi.

Szintén szakértői segítséget adott a BKV-nak 600 ezer forintért a Mérnök és Nyomdász Kft., amely a „jegyek és bérletek és egyéb értékcikkek gyártására irányuló közbeszerzési eljárás” ügyében segédkezett.

A Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. három szerződést is kötött a BKV-val szakértői tanulmányokra, összesen 1,78 millió forintért. Az egyiket a BKV irodaház kiköltöztetése, a másikat az Akácfa utcai központi épület értékbecslése, a harmadikat pedig a Stadion irodaház értékbecslése tárgyában.

A cég átszervezése kapcsán a Force Motrice Zrt. végzett elemzéseket például a BKV tőkebevonási képességéről 7 millió forintért, az Expert Kft. a holdinggá alakítással kapcsolatos feladatokra kapott 7,8 millió forintot, a BDO Forte Kft. pedig a holding struktúra üzleti modell auditjára 3,1 millió forintot.

A közlekedési cég hét különböző ügyvédi irodával kötött szerződést, például sajtóhelyreigazítási ügyekre, kft-k alapítására, okiratszerkesztésre. Két PR-céggel is szerződött a BKV: a Privy Council havi 2 millió 350 ezer forintot vehet fel 2008. szeptember 1. és 2009. február 28. között, a Noguchi & Peters pedig havi 990 ezret 2008 szeptember 15. és 2009. március 15. között.

A Privy az Indexnek email-en azt jelezte, hogy nincsen a BKV-val havi 2 millió 350 ezer forintos szerződése. A Noguchi arról tájékoztatott, hogy a megbízás mögött komoly PR és válságkommunikációs munka van, amely során a cég többször segített többek között az Indexnek is.

Két érdekes cég alapítására is fény derült: 2008. december 12-én jegyezték be a BKV Trade Kft.-t, amelynek főtevékenysége a villamosenergia-kereskedelem. A másik cég a 2007 októberében bejegyzett BKV Vagyonőr Kft., amelyet 2008. decemberben IT Pólus Közlekedéstámogató Innovatív Rendszereket Fejlesztő és Szolgáltató Kft.-vé neveztek át.

Ez utóbbiban pedig többségi tulajdont szerzett a Good Night Hungary Kft., amelynek főtevékenysége a textil-nagykereskedelem. Ellenzéki képviselők nem értik, milyen tevékenységek kapnak helyet a BKV szárnyai alatt, ezért interpellációt nyújtottak be az ügyben Hagyó Miklós főpolgármester-helyettesnek.

Az Index megkereste az ügyben a BKV-t, választ későbbre ígértek.