Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Formacipő-tanácsadás a BKV-nak 780 ezerért

2009.02.26. 15:30 Módosítva: 2009-02-26 17:10:17

A jegy- és bérletgyártás kérdései, sajtóhelyreigazítási ügyek, válságkommunikáció, devizapiaci változások elemzése, a többi között ilyen jellegű tanácsokat kért cégektől a BKV tavaly szeptember 1-től, összesen több mint százmillió forintért.

Összesen 23 céggel, közöttük bétékkel, offshore cégekkel, ügyvédi irodákkal kötött tanácsadói szerződést a BKV tavaly szeptember 1. óta az Index birtokába került dokumentum szerint. A szerződések összértéke meghaladja a százmillió forintot.

A legnagyobb értékű szerződéseket egy Dandy Trading Ltd. nevű és egy Everest Capital S. A. nevű svájci székhelyű céggel kötötte a BKV. Az elsővel a devizapiaci változások hatásainak elemzésére, 78 ezer 500 euróért (jelenlegi árfolyamon mintegy 23 millió forintért), a másodikkal pedig a BKV hitelfelvételi lehetőségeinek felmérésére (a pénzügyi válság tükrében), 81 ezer 900 euróért (közel 24 millió forintért). Mindkét szerződés meghaladja a közbeszerzési értékhatárt.

Szintén nagy összegű, 14,4 millió forintos szerződés született 2008. december 1-jén a BKV és a tiszaújvárosi Fazeno Bt. között üzleti szervezés-tervezés, vezetői információs rendszer kialakítása tárgyában.

A Budapesti Műszaki Főiskola 780 ezer forintot kap a BKV-tól „formacipő szállítása tárgyú közbeszerzési eljárásban műszaki szakértői tevékenységéért”. Hogy pontosan milyen műszaki segítség kell egy formacipő vásárláshoz, azt a dokumentum nem részletezi.

Szintén szakértői segítséget adott a BKV-nak 600 ezer forintért a Mérnök és Nyomdász Kft., amely a „jegyek és bérletek és egyéb értékcikkek gyártására irányuló közbeszerzési eljárás” ügyében segédkezett.

A Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. három szerződést is kötött a BKV-val szakértői tanulmányokra, összesen 1,78 millió forintért. Az egyiket a BKV irodaház kiköltöztetése, a másikat az Akácfa utcai központi épület értékbecslése, a harmadikat pedig a Stadion irodaház értékbecslése tárgyában.

A cég átszervezése kapcsán a Force Motrice Zrt. végzett elemzéseket például a BKV tőkebevonási képességéről 7 millió forintért, az Expert Kft. a holdinggá alakítással kapcsolatos feladatokra kapott 7,8 millió forintot, a BDO Forte Kft. pedig a holding struktúra üzleti modell auditjára 3,1 millió forintot.

A közlekedési cég hét különböző ügyvédi irodával kötött szerződést, például sajtóhelyreigazítási ügyekre, kft-k alapítására, okiratszerkesztésre. Két PR-céggel is szerződött a BKV: a Privy Council havi 2 millió 350 ezer forintot vehet fel 2008. szeptember 1. és 2009. február 28. között, a Noguchi & Peters pedig havi 990 ezret 2008 szeptember 15. és 2009. március 15. között.

A Privy az Indexnek email-en azt jelezte, hogy nincsen a BKV-val havi 2 millió 350 ezer forintos szerződése. A Noguchi arról tájékoztatott, hogy a megbízás mögött komoly PR és válságkommunikációs munka van, amely során a cég többször segített többek között az Indexnek is.

Két érdekes cég alapítására is fény derült: 2008. december 12-én jegyezték be a BKV Trade Kft.-t, amelynek főtevékenysége a villamosenergia-kereskedelem. A másik cég a 2007 októberében bejegyzett BKV Vagyonőr Kft., amelyet 2008. decemberben IT Pólus Közlekedéstámogató Innovatív Rendszereket Fejlesztő és Szolgáltató Kft.-vé neveztek át.

Ez utóbbiban pedig többségi tulajdont szerzett a Good Night Hungary Kft., amelynek főtevékenysége a textil-nagykereskedelem. Ellenzéki képviselők nem értik, milyen tevékenységek kapnak helyet a BKV szárnyai alatt, ezért interpellációt nyújtottak be az ügyben Hagyó Miklós főpolgármester-helyettesnek.

Az Index megkereste az ügyben a BKV-t, választ későbbre ígértek.