Cecília
4 °C
6 °C

Egymilliárdért viszik el a csepeli iszapot

2009.11.13. 16:24
A nyertes konzorcium három hónap alatt szállítja el a 60 ezer tonna szennyezett talajt.

A Csepel 2009 konzorcium nyerte meg azt a pályázatot, amelyet a csepeli szennyvíztisztító építésekor kitermelt szennyezett talaj elszállítására írtak ki. A körülbelül 60 ezer tonna föld-iszap keverék eddig egy kupacban félrerakva várt a sorsára.

A Közbeszerzési Értesítő legutóbbi száma szerint a konzorcium 3,5 millió euróért, azaz körülbelül egymilliárd forintért szállítja el, kezeli, és helyezi el a szennyeződést.

Groniewsky Tamás, a szennyvíztisztító építéséért felelős Enviroduna Kft. igazgatója elmondta, hogy az építkezés megkezdése előtt nem lehetett tudni a talajszennyeződésről, a talajvizsgálat nem mutatta ki.

Az alapásás során kitermelt mintegy 60 ezer tonnányi szennyvíziszap és szennyezett föld keverékét egy kupacba rakták. A nyertes cég várhatóan 3 hónap alatt viszi el az összes földet. Az nem tudni, hogy a szennyezett talajt hova viszik.

Korábban az Enviroduna a Biosolid konzorciummal kötött szerződést annak a szennyvíziszapnak az elszállítására, amelyet a szennyvíztisztító az augusztusban indult egy éves próbaüzem ideje alatt termel.

Ez a masszamennyiség az előzetes becslés szerint az egy év alatt mintegy 70 ezer tonna lesz. Az iszapot a dél-pesti szennyvíztelep a rothasztójába szállítják. A próbaüzemi szállításokat és a szennyezett talaj kezelését is támogatja az unió mintegy 60 százalékban.

A támogatás 210-ben, a próbaüzem lejárta után megszűnik. Hogy onnantól mi lesz, egyelőre nem tudni. Vizsgálják azt a lehetőséget, hogy a szennyvíziszapot uszályokkal vigyék el, ne közúton teherautókkal, de Groniewsky Tamás szerint ezt a tervet 2010-ig nem tudják megvalósítani, csak 2012-ig.

Ezért most a főváros azt próbálja elérni az uniónál, hogy a támogatott projekt határidejét kitolják 2012-ig. Ebben az esetben az uszályos alternatíva megoldható, ráadásul felhasználható lenne a teljes beruházásból megmaradt 106 millió euró.

Ha nem sikerül megoldani, akkor a távlati tervek szerint a fővárosnak fel kell építenie egy égetőművet, ahol a szennyvíziszapot (és a főváros háztartási hulladékát) elégetik, hasznosítva a felszabaduló hőt. Az égetőmű helyét azonban nehéz lesz megtalálni, mert az érintett körzet lakossága biztos tiltakozni fog ellene, hogy a szomszédságában szennyvíziszapot égessenek, mint ahogyan az eredetileg a Cséry telepre tervezett komposztáló építését is a lakosság akadályozta meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?