Egymilliárdért viszik el a csepeli iszapot

2009.11.13. 16:24
A nyertes konzorcium három hónap alatt szállítja el a 60 ezer tonna szennyezett talajt.

A Csepel 2009 konzorcium nyerte meg azt a pályázatot, amelyet a csepeli szennyvíztisztító építésekor kitermelt szennyezett talaj elszállítására írtak ki. A körülbelül 60 ezer tonna föld-iszap keverék eddig egy kupacban félrerakva várt a sorsára.

A Közbeszerzési Értesítő legutóbbi száma szerint a konzorcium 3,5 millió euróért, azaz körülbelül egymilliárd forintért szállítja el, kezeli, és helyezi el a szennyeződést.

Groniewsky Tamás, a szennyvíztisztító építéséért felelős Enviroduna Kft. igazgatója elmondta, hogy az építkezés megkezdése előtt nem lehetett tudni a talajszennyeződésről, a talajvizsgálat nem mutatta ki.

Az alapásás során kitermelt mintegy 60 ezer tonnányi szennyvíziszap és szennyezett föld keverékét egy kupacba rakták. A nyertes cég várhatóan 3 hónap alatt viszi el az összes földet. Az nem tudni, hogy a szennyezett talajt hova viszik.

Korábban az Enviroduna a Biosolid konzorciummal kötött szerződést annak a szennyvíziszapnak az elszállítására, amelyet a szennyvíztisztító az augusztusban indult egy éves próbaüzem ideje alatt termel.

Ez a masszamennyiség az előzetes becslés szerint az egy év alatt mintegy 70 ezer tonna lesz. Az iszapot a dél-pesti szennyvíztelep a rothasztójába szállítják. A próbaüzemi szállításokat és a szennyezett talaj kezelését is támogatja az unió mintegy 60 százalékban.

A támogatás 210-ben, a próbaüzem lejárta után megszűnik. Hogy onnantól mi lesz, egyelőre nem tudni. Vizsgálják azt a lehetőséget, hogy a szennyvíziszapot uszályokkal vigyék el, ne közúton teherautókkal, de Groniewsky Tamás szerint ezt a tervet 2010-ig nem tudják megvalósítani, csak 2012-ig.

Ezért most a főváros azt próbálja elérni az uniónál, hogy a támogatott projekt határidejét kitolják 2012-ig. Ebben az esetben az uszályos alternatíva megoldható, ráadásul felhasználható lenne a teljes beruházásból megmaradt 106 millió euró.

Ha nem sikerül megoldani, akkor a távlati tervek szerint a fővárosnak fel kell építenie egy égetőművet, ahol a szennyvíziszapot (és a főváros háztartási hulladékát) elégetik, hasznosítva a felszabaduló hőt. Az égetőmű helyét azonban nehéz lesz megtalálni, mert az érintett körzet lakossága biztos tiltakozni fog ellene, hogy a szomszédságában szennyvíziszapot égessenek, mint ahogyan az eredetileg a Cséry telepre tervezett komposztáló építését is a lakosság akadályozta meg.