Kocsist egyelőre nem érinti a lefejezés

2010.10.25. 16:09

Kocsis Istvánt, a BKV vezérigazgatóját most nem érinti a fővárosi cégeken végigvonuló leváltási hullám, tudtuk meg a főpolgármesteri hivatalban. Már csak azért sem, mert a közlekedési cég majdani szerkezetéről sincs még döntés.

Tarlós István főpolgármester kedden tárgyal Fellegi Tamás fejlesztési miniszterrel, az egyeztetés egyik legfőbb témája a BKV átalakítása lesz. Mivel a céggel kapcsolatban még semmi sem biztos, ezért Kocsis István vezérigazgatónak egyelőre nem kell aggódnia a székéért.

A többi, százszázalékos fővárosi tulajdonú közszolgáltató cég élén viszont szerdán változások lesznek, erről Tarlós István beszélt a Hír Tv-ben. Kivételként azokat a közműcégeket említette, ahol a külföldi résztulajdonos nélkül nem lehet dönteni (vízművek, csatornázási művek), valamint még egy meg nem nevezett céget (ez a BKV).

A BKV-val kapcsolatban nincs kiforrott elképzelés. Az biztos, hogy a vezérigazgató szerepe jelentősen csökken, feladatai pedig változnak. A legesélyesebb verzió szerint a Vitézy Dávid által vezetendő Budapesti Közlekedési Központ ZRt. (BKK) a tervek szerint megkapja a BKV-tól és a Városházától a közösségi közlekedés tervezésével, szervezésével, a stratégiaalkotással kapcsolatos feladatokat és embereket. Ha több operátor van, logikus, hogy a tarifaügyek és a jegyértékesítés se az egyiknél (a BKV-nál), hanem a BKK-nál legyen.

Úgy tudni, nemcsak a közösségi közlekedés irányítása lesz a BKK feladata: ide kerül a forgalomszervezés (közlekedési lámpák, burkolati jelek) és a parkolás, a P+R, a kölcsönkerékpár-hálózat ügye is. Ha első lépésként nem is, később a BKK átveheti a BKV szakmai irányítását, tulajdonosi jogköreinek némelyikét is.

Tarlós István tervei között emellett az szerepel, hogy a buszvonalak többségét kiszervezik a BKV-tól. A vonalakat az erre kiírandó pályázaton nyertes szolgáltató cég működtetné, a saját maga által hozott új buszokkal. Ezzel tovább csökkenne a BKV-vezérigazgató hatásköre. Az sem biztos, hogy a BKV megmaradt részét nem darabolják tovább metróra, villamosokra és HÉV-re.